ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (32)
Пловдивчанка спечели 4-та олимпийска квота за България в спортната стрелба, изпуска медал на Европейското
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 19.02.2012Коментари (1)788
Топсъстезателката на "Тракия"(Пд) Петя Луканова днес спечели четвърта олимпийска квота за България в спортната стрелба за предстоящите олимпийски игри в Лондон. Тракийката направи силно участие на пушка по време на Европейското първенство по спортна стрелба с пневматично оръжие в финландския град Хейнола, но по чудо изпусна медал от шампионата.

Луканова постигна отличен резултат в дисциплината 40 изстрела с пушка - 396 точки от 400 възможни, което й донесе квотата за игрите в Англия и 12-то място в крайното подреждане. Само един изстрел в осмицата отне заслужен медал на Петя от европейското. Според специалисти много е вероятно изстрелът в осмицата на нашенката да бил поради некачествен патрон. Само 1 точка не достигна на тракийкита за място сред осемте финалистки на еврошампионата. Тя започна с 98 точки, след това на два пъти записа по 99 т., а в заключителната си стрелба постигна 100 т.

Така, след съотборника си Антон Ризов, Луканова е поредната състезателка на "Тракия", извоювала квота за олимпиадата в Лондон-2012. Тя стана четвъртият български участник в спортната стрелба, който ще се бори за олимпийско отличие, след като освен Ризов, визи за Лондон вече имат Мария Гроздева и Антоанета Бонева.
Любопитното е, че още преди 2 години - през 2010 година, Петя за малко се размина с олимпийска квота на Световното първенство в Мюнхен, където се класира осма с още по-добър резултат - 398 точки.

Луканова е от София, но в момента се състезава за най-добрия български клуб - "Тракия" (Пловдив), където намери перфектни условия за подготовка. Иначе Петя се занимава със спортна стрелба от 1981 година в ЦСКА. Завършила е спортно училище в София. По- късно става майстор на спорта. В 11-ти и 12- ти клас две години поред е европейска шампионка за девойки с лични и отборни световни рекорди.

16-годишна печели сребърен медал с женския тим на България от световно първенство. През 2000 г. отива от София във Велико Търново със съпруга си и нейн личен треньор Александър Луканов. Временно прекратява кариерта си докато близнаците им Манол и Камен Луканови поотраснат. После двамата съпрузи създадоха великотърновския клуб "АП спорт" и Петя започна отново да печели титли. В голямата стрелба я върна бащата на Весела Лечева - Николай Лечев, който през 2009 година пое националния отбор и отново отвори вратите му за нея.

Нека припомним, че 32-те квоти на България за Олимпиадата са в бокса, борбата, леката атлетика, художествената гимнастика, спортната гимнастика, кану- каяка, спортната стрелба, плуването, колоезденето и ветроходството.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.02.2012 г.
0
 
 
Сега защо не се говори за Камен Шишманов, защо не се каже , че Шишманов донесе 2 квоти на Пловдив
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
С плакат "Густо майна" започна шествието на феновете на Ботев
Наказаха Керкез и двама от героите във финала, общата глоба за Ботев е 13 250 лв.
Ако ЦСКА-София има нов треньор, той ще е Александър Томаш
Два четвъртфинала за пловдивски тенисист в Анталия
Строителите на "Колежа": Страхотно представяне и заслужена купа!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: