ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бизнесмен: Ще съдим Общината! Човек може да си купи всичко, но въздух - просто няма как!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 22.01.2012Коментари (29)12772
© Plovdiv24.bg
"Въздухът в Пловдив е много мръсен и уврежда здравето на пловдивчани и на неговите гости. Това прави града ни непривлекателен както за туристи, така и за инвеститори", коментира специално за Plovdiv24.bg  бизнесменът Любозар Фратев по повод на исковата молба, подписана от него и още няколко лица и организации, в която те искат Община Пловдив да бъде осъдена заради качеството на атмосферния въздух на територията на Общината.

Фратев уточни, че исковата молба е подписана и от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Емилия Недева, сдружението на предприемачите - "Бизнес експертен съвет" и адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева.

"Ако водата, която тече от крана, не е чиста - можем да си купим минерална такава... ако има образувала се локва, вследствие на дупка - можем да я прескочим... но въздухът не може да бъде сменен или купен... просто не може да дишаме настрани...", със съжаление каза още Фратев.

Той поясни, че действителен повод за иска са публикации в български и чужди медии, от които става ясно, че Пловдив е с най-мръсен въздух в Европа. Освен това България ще търпи и санкции за неизпълнението до края на 2010 г. на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, което ни бе предписано от Европейската комисия.

"Не стига, че дишаме най-мръсния, вреден  и опасен въздух, ами ще трябва и да плащаме", възмутен коментира бившият общински съветник и допълни: "Нямаме никакви финансови претенции, просто искаме някой да си свърши работата". 

Адвокат Михаил Екимджиев също потвърди пред репортер на сайта, че молбата не е свързана с искане за финансово обезпечение. "Искаме решение на съда, което да осъди Община Пловдив и РИОСВ - гр. Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване чистотата на атмосферния въздух в града ни, а в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение да се осигури достигане на нормативно допустимите нива концентрации ­на фини прахови частици в атмосферния въздух", категоричен беше адвокатът.

Според главния юрист на Общината Илиян Иванов все още не може да се каже какви са шансовете Община Пловдив да бъде осъдена, тъй като делото не е насрочено. "Най-вероятно ще обжалваме, ако резултатът не е в наша полза", каза Иванов.

Според него делото ще е интересно по своята същност. "В исковата си молба жалбоподателите претендират, че чистотата на атмосферния въздух в града действително е на крайно незадоволително ниво. Тази чистота обаче се формира от няколко основни компонента: от битовите потребители, от автомобилите, замърсяващи с прахови частици и т.н. Така че е въпрос на доказване доколко Община Пловдив допринася за замърсяването на целия атмосферен въздух в града", коментира още шефът на Правната дирекция в Общината. 

Иванов разказа още, че Институтът на колективните искове е отлично познат и добре работещ в англо-саксонската правна система и предимно в САЩ, тъй като там най-вече се завеждат дела срещу големи компании, които засягат живота и здравето на хората, а като цяло изходът от тези дела е изплащането на огромни обезщетения на жалбоподателите.

"В България, съгласно уредбата в Гражданския процесуален кодекс, се допускат такива искове, но все още няма трайна практика за такива дела. Може и да греша, но лично аз досега не съм чул за подобен иск в нашата страна", допълни още юристът. Неговото лично мнение, че към този момент въпросният иск срещу Община Пловдив е по-скоро с имиджов характер.


Още по темата: общо новини по темата: 376
11.04.2024 »
11.04.2024 »
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Най-после да се надяваме,че ще обърнат внимание.Об6тината е тази,която трябва да се погрижи за въздуха.Ако не знаят как-да споделят опит с големи европейски градове
+2
 
 
Само масово завеждане на дела ще накара мастодонтите като държавата в т.ч. общините, частните корпорации и холдинги да престанат с арогантното си поведение и да прекратят бездействието си относно желанията и нуждите на редовия гражданин на Р.Б. Завеждайки масови дела срещу община Пловдив например, можем да направим така, че дупките по улиците да бъдат запълвани мигновенно, както е в една цивилизована европейска страна, не че в т. нар. Европа запълват дупките бързо заради гражданите, а от страх тези същите граждани да не ги съдят, а един осъди ли ги, ще ги осъдят още стотоци. Та същото е и с въздуха и с надписванията заради циганските сметки и "загубата по трасето" и още много знайни и незнайни прийоми на тези кръвопийци мастодонти застанали на ГЛИНЕНИ крака, мислейки че ще пребъдат на гърба на гражданите.
0
 
 
Аз си мисля ,че по важно е първо да се види кои са причините въздуха да е замърсен и второ да се набележат какви мерки е нужно да се предприемат ! Най - лесно е един човек водещ се от своите корпоративни интереси да почне да съди общината без цел и посока !
+8
 
 
A миризмата която се носи рано сутрн през летните дни от сметището в Цалапица.Що се отнася за миенето на улици няма нищо такова само мокрят асфалта .това не е миене а източване на пари
+5
 
 
Пловдив е с най-лошият въздух в Европа, искам и аз да се включа в делото (ако е възможно за физически лица де).
+5
 
 
"Така че е въпрос на доказване доколко Община Пловдив допринася за замърсяването на целия атмосферен въздух в града." Ами, има вина Общината! Не може зелените площи да се изполазват за паркинги и при едно дъждовно или разкаляно време,колите да свалят калта по уличното платно...После тази кал ,като изсъхне къде отиват частиците от калта???!!! Циганките-метачки само ги разнасят наляво-надясно!Общината трябва да помисли и в тази насока,как да обезопаси зелените площи, за да не става изнасяне на почвата от тях. Не може нивото на зелената площ да е по-високо от това на платното или тротоара, както е масовата картинка на много места в града ни.Значи: глоби за паркиралите неправомерно коли и оформяне на всички тротоари и улици по европейски тип-БЕЗ КАЛ!!!
+11
 
 
Аз не съм асматик,но в къщата си имам вече 3 йонизатора на въздух. С тях се чусвствам комфортно,а когато започна да чистя филтрите им на края на седмицата не можете да си представите колко много финни прахови частици са абсорбирали. Всяка година все повече имам трудности с дишането,а не пуша и не пия. Отделно като съм извън Пловдив се чуствам като прероден :))). Като погледна Пловдив от с.Марково се вижда само един смог,които е почти целогодишен.Отделен фактор са и ромите с технита каруци,които взимат износените автомобилни гуми от авто-сервизите и ги горят по поречието на р. Марица и всички мълчат по този въпрос,а кълбетата дим се виждат от километри.Съгласен съм с делото срещу общината.
+10
 
 
МОЖЕ БИ ВСИЧКИ ПРОПУСКАТ ЕДИН СЪЩЕСТВЕН МОМЕНТ- ИМАШЕ ВРЕМЕ КОГАТО ПЛОВДИВСКИТЕ УЛИЦИ СЕ МИЕХА- СЕЗОНА НЕ Е ПРЕЧКА ТОВА ДА СЕ ПРАВИ И СЕГА-
-4
 
 
Всъщност продават консервиран въздух, тъй че може да си купи :D :D :D
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: