ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Денков от Киев: България осъжда агресора, зверствата и престъпленията срещу човечеството
Автор: ИА Фокус 17:27 / 26.02.2024Коментари (2)1661
©
За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила. Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски, съобщиха от правителствената информационна служба.

"България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството," заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. "България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си," изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления. "Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право“, подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. "Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. "Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му", изтъкна министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбеляза ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

Във войната, на която е подложена, Украйна защитава себе си, но и всички нас и сме благодарни, подчерта акад. Денков. "България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо", завърши премиерът.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо България не осъжда варварството и зверствата на собствените си Държавни служители, правителството и Народното събрание? Защо! Нека този Чироз да каже! Явно и Мозъка му се е Спаружил! - Ако има такъв!
на 26.02.2024 г.
0
 
 
Добре би било да отидеш и в Палестина, и да кажеш същите думи на палестинците.Да заклеймиш евреите, които избиха повече от 30 хиляди мъже,жени,деца,старци и сринаха със земята хиляди сгради. Но не ти стиска,защото правиш само това което ти заповядат краварите и еврогейовете. Гнусим се от "хора" като теб.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: