ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Милен Керемедчиев: Има рязко влошаване на отношенията между Армения и Русия
Автор: Йоланда Пелова 21:39 / 04.02.2024Коментари (1)2315
©
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 01.02.2024 год.)

Въпросът с помощта за Украйна от Европейският съюз стана ключов, след като Американският конгрес блокира предложенията на президента Джо Байдън за помощ за Киев. “Ситуацията с прекратяването на доставките на американската помощ за Украйна вече оказаха известно влияние върху ситуацията на бойното поле", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в рамките на една пресконференция, заедно с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Как според вас, Европейският съюз решението и сделката за 50 млрд. евро за Украйна ще повлияе на фронта?

Изключително много, защото се видя, че Съединените щати, особено в последните месеци са крайно раздвоени в две операции. Едната е подпомагане войната на Израел срещу “Хамас", която както се вижда от регионална започна да става по-мащабна, включвайки все повече играчи и въвеждайки Съединените щати във все повече действия на много повече фронтове срещу хутите в Ирак, в Йордания, в Сирия, в Пакистан, така че тази война става все по-грандиозна и въвлича все повече американски ресурси и военни, и финансови за това Съединените щати да поддържат мира в региона. И затова съответно и помощта към Украйна видимо намаля. Спомогна разбира се, и огромното противодействие, което има от страна на републиканците в Конгреса и в Сената, относно отпускането на допълнителни средства, знаете 120 млрд. долара за подпомагане на войната в Украйна и войната, която води Израел.

Така че ролята на Европейският съюз рязко се повиши и стана много по-важна за оцеляването на Украйна. Не само като компонент в бойните действия, но и икономически, тъй като тази помощ, която се отпуска от Европейският съюз, в крайна сметка ще подпомогне икономиката на страната. Държавните служители ще получат своите заплати, страната ще продължи просто да функционира като самостоятелна държава. А и отделно разбира се, 40% от тези разходи ще отидат и за отблъскване на евентуални руски атаки.

Това беше отбелязано и от президентът Володимир Зеленски, че именно средствата ще подпомогнат дългосрочната икономическа и финансова стабилизация на страната, както и вие споменахте сега.

Точно така.

Но не е по-малко важна и военната подкрепа, която ще се осъществи.

Абсолютно сте права. Така е, 40% от разходите ще бъдат за военна помощ, защото тя в момента е ключова. Видимо е, че умората, което се натрупва и в страните-членки на Европейския съюз от тази постоянна подкрепа, която се оказва на Украйна. Виждате протестите, които все повече нарастват в Европа, относно вноса на украинска селскостопанска продукция, стават все по-мащабни. Тоест, има в момента едно изтъркване, буквално казано на каузата подпомагане на Украйна.

И това решение на Европейския съюз, то е единодушно, най-вече е преборена съпротивата на Унгария, показва, че Европа наистина влиза в ролята си на основен помощник на Украйна, нещо, което според мен в следващите години ще е много важно. Защото се вижда, че в Съединените щати предстоят избори и вероятността Тръмп да спечели тези избори е много голяма. Това означава цялостна промяна на политиката на Съединените щати. Натиск върху Европа да се ангажира много по-силно и много по-активно в европейските проблеми и дела. Така че според мен, това решение беше много навременно и важно да покаже, че Европа всъщност, ще остане на ролята си, която се очаква от нея.

Казахте "това решение бе единодушно". На мен обаче ми направи впечатление, че именно въпросът как точно европейските лидери са постигнали съгласието, не получиха отговор от председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Крие ли се нещо, според вас? Защо не се получи този отговор? Не разбрахме как точно се постигна това съгласие, знаем, че то е бе закрити врата. Не успяхме да видим и да чуем какво точно са си казали?

Да, знаем, че преди това е имало среща на премиерът на Унгария Орбан с Жан Мишел и с председателят на Европейската комисия г-жа Фон дер Лайен плюс премиерите на трите водещи страни в Европейския съюз Франция, Италия и Германия. То е било на закрити врати. Но при всички положения натискът върху Унгария е бил изключително силен, за да може все пак да се постигне това споразумение. Според мен е имало отстъпки и от двете страни. Унгария все пак е отстъпила да вдигне ветото. Но пък нейното предложение за това да се отпускат средствата на Украйна ежегодишно, тоест, всяка година да се гласуват средствата, въз основа на фактите, които се постигат от тези отпуснати средства, е победа на Унгария. Тъй като Унгария искаше това още от самото начало. Така че е нещо, което Европейската комисия не искаше, тя искаше да отпусне средствата наведнъж за 4 години, докато Унгария искаше това да става всяка година след анализ на предходната.

Така че все пак, според мен и двете страни в крайна сметка постигнаха компромис, за да се вдигне това вето на Унгария. Но отново казвам, изключително важно, в много-много труден период за Украйна, която се нуждае от много екстрено и бързо от свежи средства и за поддържане и оцеляване на икономиката, а и за оцеляване на нейните отбранителни възможности.

Сделка има. Както разбрахте 50 млрд. евро ще бъдат отпуснати на Украйна от Европейският съюз. Въпросът за отпускането на 50 млрд. евро на Украйна през следващите 4 години се разглежда от няколко месеца. Предложението е да бъдат изпратени 17 млрд. евро безвъзмездни средства и 33 млрд. евро под формата на заеми. От началото на войната Европейсйкият съюз предаде на Киев 85 млрд. евро помощ.

А на срещата на върха през декември 2023 г. инициативата за отпускането на тези 50 млрд. евро беше блокирана от Унгария. Будапеща все още не е коментирала защо е вдигнала ветото вече. Говорим с Милен Керемедчиев по темата, когато вече има сделка. Г-н Керемедчиев, какво е накарало Орбан да се съгласи? Имаше един коментар от полският премиер Доналд Туск, че имаме умора от Орбан в Брюксел. “Не мога да разбера, не мога да приема тази много странна и много егоистична игра на Виктор Орбан", отбеляза Туск.


Да, това е много интересен въпрос. Всъщност, официално погледнато, Унгария не печели в момента нищо. Тоест, блокираните средства по Плана за възстановяване, които Европейската комисия замрази, докато Унгария не промени своята съдебна система, тя да бъде много по-прозрачна и да се вижда реална борба с корупцията и престъпността са факт.

Тоест, за момента няма отпушване в тази много важна част на икономиката на Унгария, тъй като тя се нуждае от тези близо 4 млрд. евро, които са блокирани в момента. Но те продължават да бъдат блокирани. Така че официално няма видим успех Унгария в тези преговори, по-скоро, според мен това, което е казал Доналд Туск е по-вероятното, че Орбан е изключително прагматичен политик. Той знае кога да натиска до последно и кога да направи компромис. Явно е дошло време за компромис, който трябва да бъде направен от Унгария, все пак да запази своята позиция на държава със значение в Европейския съюз. Така че за мен, по-скоро Унгария направи отстъпки, отколкото да изтъргува тази своя подкрепа за помощта към Украйна.

И сега да се пренесем малко на фронта ви предлагам, да погледнем и другата страна, заради която се случва всичко това, всички тези средства, а именно Русия. Амбициите на Путин са в момента, разбрахме и от световните медии, и нашите колеги международни редактори следят темата - Путин иска гигантска демилитаризирана зона в Украйна, да обезопаси руските градове от западно оръжие. Амбициите на Путин как изглеждат днес, през новата година? Увеличават ли се, все по-дръзко ли действа той? Апетитите му как изглеждат на фронта?

Абсолютно нищо ново в общата стратегия на Русия да се противопоставя на НАТО и на разширяването НАТО. Русия всячески се старае да създаде буферни зони между себе си и страните членки на НАТО. Грузия, която беше тръгнала по своя път към интеграция в НАТО и много близко със САЩ  и войната в Южна Осетия, която всъщност доведе до създаването на една буферна зона между Грузия и Русия, която се използва от Руската федерация за ничия земя и възможност за противостояние между все по-големите амбиции на Грузия да стане страна член НАТО и на САЩ и Русия.

Същото се случва и между Полша и други държави, на четири от може би най-антируски настроените страни членки на НАТО, Беларус всъщност е страната буфер между тях, и Русия направи всичко възможно запази Беларус като страна под свое влияние. Спомняте си за огромните протести, които имаше след последните избори в Беларус и всъщност с помощта на Русия Лукашенко успя да закрепи своята власт.

Същата стратегия в момента Русия се опитва да наложи и в Украйна, т.е. тези вече завоювани територии, които видимо, е че Русия не може да увеличи неимоверно поради много тежката съпротива на украинската армия, да бъдат превърнати в буферни зони, в зони по-скоро с руско влияние, но такива, в които да не могат да бъдат настанявани армейски части на Украйна или пък бъдещи такива на съюзните държави от НАТО. Така че тази стратегия, тази доктрина за Украйна на Русия продължава да работи по начертания план.

За момента обаче видимо е, че няма наченки на желание за преговори. Войната навлиза в много тежък етап, който заради климатичните условия предимно се прехвърля във въздуха, т.е. има прекалено много атаки с дронове, с ракети се изстрелват между двете страни, което води разбира се на по-висок брой и на жертвите. Но и двете страни в момента са далече от преговорите. Но това, което казах преди малко за това изтощение на европейците от подкрепата към Украйна плюс тежката борба, която водят демократи и републиканци в САЩ, в крайна сметка помага на Русия, защото Русия е подготвена за по-дълга война отколкото Украйна. Тя в момента има възможност да издържи още поне две години. Разбира се няма да успее да направи огромен пробив в територията на Украйна и да превземе много повече градове, но по-скоро няма да може да бъде пробита така да се каже в нейната отбранителна линия, която тя е създала на вече завоюваните територии.

Тези територии тя ги укрепва като отбранителна възможност, засилва своя капацитет. Така че всички аспекти, които в момента се случат на световната сцена, всички тези конфликти, които ангажират все повече цялото обществено мнение, войната между Израел и "Хамас“, Иран, проблемите на Китай и Тайван – всичко това работи в полза разбира се на Русия, тъй като все пак ресурсите за справяне с такива регионални конфликти, които много бързо прерастват в международни.

Така че в крайна сметка Русия в момента по-скоро играе ролята на изчакващ на събитията, задържа позициите, които има, с епизодични разбира се активизации на фронта, но в крайна сметка видимо е, че нито една от двете страни в момента нямат превес на бойното  поле и е ясно, че рано или късно ще се стигне до преговори, което в крайна сметка устройва Русия, тъй като тя укрепвайки своите завоювани територии, ще има много по-силни позиции и да преговаря вече тези територии, които тя е отвоювала да останат под нейно влияние.

Казахте, че Русия е подготвена за поне още две години продължаване на войната на фронта, но Виктория Нюланд – втория, знаем най-висш служител в Държавния департамент на САЩ, която беше на посещение в Киев, коментира, че руският президент и неговата армия ще бъдат подложени на големи изненади на бойното поле в Украйна. За какво ни намеква според вас тя?

Много бих се учудел, ако се стигне до това. Да, в момента има желание за предоставяне от страна на Пентагона на много по-далекобойни оръжия, на много повече техника, произведена в страните членки на НАТО, най-вече в САЩ и на Украйна, но това в момента се случва. Има огромна липса на боеприпаси. Всъщност тази война, отново казвам, заради климатичните условия в Украйна и тежката зима в крайна сметка е война на артилерията и на авиацията.

В момента има огромен недостиг на артилерийски снаряди, на боеприпаси – нещо, което европейските държави в момента изоставят в снабдяването на Украйна и нейните нужди. Така че да, видимо е желанието на САЩ за пълна подкрепа на Украйна, това е желанието и на президента Байдън, но реалностите са по-различни с все по-нарастващата съпротива на републиканците, огромния проблем, който има в мигрантската криза в САЩ и натиска, който се оказва на президента Байдън да се справи първо с този въпрос, след това да продължи подкрепата за Украйна.

Всъщност тези сигнали, които се дават на Украйна, са по-скоро реалните отколкото изявленията, които е направила г-жа Нюланд. Така че видимо е, че Украйна в момента е в по-тежка ситуация, по-трудна ситуация и тя трябва бързо да се справи с тази криза. Помощта на Европа е навременна, почти закъсняла, но все пак е животоспасяваща, защото това ще помогна на Украйна да мине през зимата и да може да поддържа нивото на отбранителните си възможности, докато САЩ отново се вместят в подкрепата, която указват към Украйна.

И още един нюанс от днешния ден: Решение, което влиза в сила от днес, 1 февруари, от днес Армения е длъжна да арестува Путин на своя земя. Москва вече окачестви това решение на Ереван за признаване на Международния наказателен съд като "лошо и неприятелско“. Никол Пашинян настоява, че не е насочено срещу Русия. Очаквате ли това напрежение там да ескалира по тази ос?

Има рязко влошаване на отношенията между Армения и Русия. Армения разчиташе на Русия в продължение на десетилетия като помощник или рефер в основния спор, който те имаха за Нагорни Карабах с Азербайджан. Видимо Армения се чувстват предадени от това, че те загубиха територии на Нагорни Карабах, че всъщност Азербайджан е възвърнал голям големи територии, които бяха оспорвани от Армения, видя се огромно преселване на арменци от Карабах към основната част на територията на Армения. Така че Армения се чувства предадена. Видимо е в няколко срещи, които имаше в това число и между президента Пашинян с президента Путин, че отношението са изключително изострени и охладени.

От това разбира се възползва САЩ, и те веднага предложиха на Армения да съвместни учения, опити за сътрудничество в сферата на отбраната и подпомагане на Армения. Армения се чувства в момента много безпомощна – нейната армия в момента и нейните възможности са много ограничени да се справи с все по-нарастващата мощ на Азербайджан, липсата на подкрепата на Русия е видима. Така че всъщност Армения определено тръгва по пътя на Грузия, който да е за по-тясно сътрудничество с Европа и със САЩ.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 05.02.2024 г.
0
 
 
най-голямото глаболие е да имаш граница с Русия...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: