ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (26)
Близнаците Идриз - европейски медалисти в каратето и отличници в ТУ - Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:51 / 07.11.2023Коментари (0)2370
©
Братята близнаци Джанет и Джейхан Идриз са второкурсници с отличен успех по специалността "Автоматика“ в Техническия университет - филиал Пловдив и европейски вицешампиони в спорта карате. Как съчетават висшите инженерни науки с високото спортно майсторство?

Денят на братя Идриз е точно разписан и не търпи изменения – 2 часа тренировки, пътуване от Асеновград до университета, лекции и упражнения, монтаж на учебни роботи, самостоятелна работа с новия учебен материал.

"В нашето семейство ние с брат ми сме първото поколение, което поема по пътя на инженерните науки. Избрахме си специалността "Автоматизация“ с много търсене и много проучване. От 11 клас като ученици в Професионалната гимназия по електроника и електротехника започнахме да търсим своята професия. Решихме, че бъдещето е в автоматизацията. А със спорта успяхме да обиколим Европа и видяхме, че автоматизацията е насока в икономиката целия континент“, разказва Джанет Идриз.

Джейхан Идриз обобщава, че заедно с брат си учат една специалност, защото интересите им са еднакви, имат еднакви цели, стигнали са до общ извод как да изберат професионалния си път напред.

“Учим заедно и това е голямо предимство. Студентската ни група е от 16 души, а ние с брат ми сме първенци в специалността "Автоматизация“. На границата сме на пълното отличие и това ни е цел.

В университета на нас ни дават да грешим, докато търсим правилното техническо решение на дадена задача. Стимулират ни да опитваме, оставят ни сами в дълбокото.

Нещо повече – пробваш ли, значи имаш желание да постигнеш нещо. Ценим подкрепата на нашите преподаватели в университета, независимо дали грешим или не“, казва Джейхан Идриз.

Джанет и Джейхан Идриз тренират в асеновградския карате клуб "Хамон“ от 6-годишни. И имат превъзходни резултаати не само в България, но и в Европа. Двамата са бронзови медалисти от Европейското първенство за мъже до 21 години през 2022 година. Трети са на Стария континент и в категорията "Ката". Европейските резултати мотивират братята Идриз да участват и в предстоящите световни и европейски универсиади, където ще представят своето висше училище – Техническия университет – филиал Пловдив.

"През 2022 година завоювахме и защитихме нашите черни колани в България след 7-часов изпит. Ние сме първите трениращи спортисти от Асеновград с черни колани. През миналата година взехме участие в 3 състезания в тежка категория при мъже и успяхме да вземем медали във всяко от тях, аз бях втори. На финала се срещнахме двамата и беше невероятно преживяване“, спомня си Джейхан Идриз.

"Съвсем наскоро се прибрахме от Япония. Видяхме как живеят японците и как тренират нашия спорт. Това пътуване ни помогна както за спорта, така и за образованието. И дори за нашия живот, защото се срещнахме с много мотивирани хора. Те знаят къде искат да бъдат след година и дори след десет години. Това разбиране за живота много ни хареса и ще го следваме и ние“, заключи Джейхан Идриз.

На въпроса какво са автоматизирали досега Джанет Идриз обяснява, че са направили "светофар“, а след това на едно PLC са написали код, който трябва докажеш своето своето присъствие с определен набор от команди като натискане на бутон или завъртане на ключ . Всичко това се пише на код, а предварително с сглобява. Интересно е, защото можем да видим машината отвътре и да разберем принципите на работа, казва Джанет.

Отскоро братя Идриз изработват и малки състезателни роботи в Клуба по роботика в Техническия университет – филиал Пловдив. И вече участват с тях в национални състезания в три категории: "Сумо“, “Следване на линия“ и " 3D пъзел“. Правят своите малки роботи с удоволствие, а и защото считат, че това е подготовка за трети курс, когато ще учат специализиращ предмет "Изкуствен интелект и роботика“.

"Искаме да учим в тази сфера, защото според нас бъдещето е в изкуствения интелект. Считаме, че той - роботът ще бъде помощник на човека, ще му помага в тежките и опасни физически дейности. Ще бъде по-добър от ръцете и от очите ни. Скоро ще дойде времето, когато ще управляваме робота пряко с мозъка си“, прогнозират братя Идриз и искат да са част от този процес.
Още по темата: общо новини по темата: 257
23.04.2024
22.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
17.04.2024
08.04.2024
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Легенди на Ботев и Локо присъстваха на основаването на нов футболен клуб в Пловдив
Стана ясно кога Григор Димитров започва участието си в Мадрид
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: