ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радев пред ООН: От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:13 / 20.09.2023Коментари (7)5203
© БНТ
Президентът Румен Радев произнесе реч тази вечер пред Общото събрание на ООН.

Той очерта войната в Украйна като кризата, която поставя човечеството в преломен момент и призова ООН да намери подход за постигане на мир.

Очаквано - като най-важната криза в света Румен Радев определи войната в Украйна. Именно тя изостри и всички останали кризи в света, конфликти, тероризъм, социално неравенство, продоволствена криза и нарушени вериги на доставки след пандемията.

Президентът припомни пред Общото събрание, че България е заклеймила агресията в Украйна още от самото ѝ началото и призова ООН да изпълни най-важната си мисия - да намери подход за постигане на мир. Останалите акценти в изказването на Румен Радев - той призова за реформа на Съвета за сигурност и разширяването му от сегашния му състав от пет постоянни страни-членки, предаде БНТ.

Призова и за допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа. В речта си държавният глава засегна и разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, като постави в основата и като ключово важно за тяхната европейска интеграция изграждането на добросъседски отношения. Пред ООН Румен Радев заяви, че България тази година отбелязва 80 години от спасяването на евреите през Втората световна война и подчерта, че този епизод от историята ни вдъхнвоява и сегашното поколение да поддържа ценности за толерантност и разбирателство.

"Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа са кошмар, който моето поколение погрешно вярваше, че е отминала фаза в човешката история. От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна", каза държавният глава в речта си.

Докато Румен Радев произнасяше своята реч пред Общото събрание, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел беше на ключова среща с председателя на ЕК, с украинския президент и с министъра на външните работи на Румъния. Тема на разговорите беше износът на украинско зърно, особено след като Бълагрия вдигна забраната за това, и мерките, които Киев ще предприеме след преговори с ЕК за успокояване на тревогите на българските земеделци.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Типична отрепка! Но горко им на вярващите в него, които от майчиното си мляко ще се откажат за да крепят кремълския интерес! *Господ забавя но не забравя!*
+2
 
 
От "Какъв да е?", "специална военна операция" и "победа след няколко дни" до "заклейми руската агресия". Хехехе...Ако някой иска да изчисли колко точно българи се кефят на селски тарикати и фурнаджийски лопати, може да вземе процентите от президентските избори.
+2
 
 
Избран с гласовете на ПЪЛЕН ПРОВАЛ ! Да се знае !
+3
 
 
мръсен зелен чорап, слугуващ на путлер от империята на злото рассия...
0
 
 
Нали каза че Крим е руски, Че това не е война, че Русия ще победи в тази военна операция…..какъв мир предлагаш сега? Този човек няма топки да застане с едно мнение пред ООН и пред българския Народ. Двуличник, бил заклеймил!
+7
 
 
Баси наглеца. Неговия служебен Министър Председател в две (!) Правителства наричаше военната агресия "специална военна операция". Самия Радев казваше че войната ще е много кратка и победителя е ясен. Руска подлога
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: