ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Стефан Янев за помощта за Украйна: Цените на боеприпасите са пораснали доста
Автор: ИА Фокус 13:26 / 11.07.2023Коментари (1)5931
© Фокус
Наистина има определено количество запаси, на които периодично им изтичат сроковете и съответно въоръжените сили имат своите планове как да ги подменят и поддържат, това са факти. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Стефан Янев, бивш служебен министър-председател и министър на отбраната. "Цялата тази история с коментирането на запасите, какви точно са тези запаси, какви са и обемите, са обект на класифицирана информация, особено по отношение на обемите. В този смисъл, цялото това говорене е по-скоро политическо, без да имаме възможност като граждани да влезем в дълбочина на целия този разговор и да видим какви са наистина количествата и спецификациите, поради факта, който по-рано изтъкнах, че това е класифицирана информация. В случая става въпрос за подмяна на съществуващи запаси. И нека се върнем няколко месеца по-назад, по време на служебното правителство, назначено от президента Радев, когато беше прието решение на Министерски съвет за осъвременяване на тези запаси или по-точно част от тях. Тоест, процесът на подмяна на съществуващите боеприпаси, от гледна точка на изтичащ ресурс и замяната им с нови, е отворен много по-рано, отколкото в момента върви този дебат, да кажем в последните 2 седмици. И в този смисъл, пак ви казвам, че е трудно да преценим за какви количества става въпрос, тъй като и тогава, когато правителството взе решение, и сега, ние не знаем за какви количества става въпрос", поясни Стефан Янев.

По думите му, приемайки решението на служебното правителство и позовавайки се на решението на Народното събрание, че трябва да започне подмяната на тези боеприпаси, това решение е взето и съответно определени количества са вече са напуснали военните складове.

Янев не вижда причина в момента да се води допълнителна реторика и да се отправят взаимни обвинения от различните институционални среди, при условие, че процесът е започнал. "Разчита се на професионализма на военното ръководство на Министерство на отбраната, че добре е преценило какви количества са тези запаси. Големият въпрос, който стои пред нас като общество, като държава, от гледна точка на хората, които вземат решения, е до каква степен наистина, хората от военно промишления комплекс са в състояние да запълват тези запаси регулярно", каза Янев.

По думите му, публична тайна е, че в последните години нашите военни заводи, т.нар. военно промишлен комплекс работи на високи обороти. Всичко това е въз основа отново на публична информация, че поръчките, които имат тези военни заводи са с хоризонт поне 6-8, понякога и 12 месеца напред във времето.

"Тоест, единият въпрос е с каква регулярност може да стане попълването на тези боеприпаси, които трябва да напуснат складовете на Министерство на отбраната. И вече вторият, още по-голям въпрос е съотношението между цена и количество. Затова, защото наличните количества са купувани назад във времето и предполагаемо се оценяват по цени, които са купувани тогава. В момента, цените на тези изделия са пораснали доста, и аз пак ще се върна на това решение на Министерски съвет, през март месец, когато ставаше въпрос за обеми, оценени от порядъка на 350 млн. лева. Но големият въпрос е, с тези 350 млн. лв. какво количество може да се купи сега в момента, на сегашните цени. Това са големите въпроси, а не дали няма да останем и с какви запаси ще останем, защото в крайна сметка, някакви запаси ще останат. Не мога да кажа какви, защото това е информация, която се дискутира в много тесен кръг от специалисти. Но двата основни въпроса са: времето за допълване на тези запаси и на каква цена ще идват новите", добави Стефан Янев.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Осветлението на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе и околовръстното до ж.п.линията на КЦМ, работи през деня от няколко седмици
на 11.07.2023 г.
+1
 
 
Ти дядка, си гледай прокисналия памперс, вдигай зелените чорапи до чатала и лягай във вмирисаната УАЗ-ка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: