ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на туризма с важно писмо, касаещо плажовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:20 / 13.06.2023Коментари (0)1406
©
Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги информира за предприетите действия във връзка със създалата се ситуация след разрушаването на язовирната стена на "Каховка“ в Украйна и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие, съобщиха от Министерството на туризма.

Министър Динкова проведе работна среща още в петък в Министерството на туризма, по време на която беше създадена организация за координирани действия с Министерството на околната среда и водите във връзка с изразените притеснения за потенциална опасност от замърсяване на българското Черноморие. За тази цел Министерството на туризма изиска ежедневна информация от МОСВ, където постъпват обобщени данни за състоянието на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от МВР за безопасността по плажовете по българското крайбрежие.

"Няма данни за замърсяване към момента. За протичането на един успешен и спокоен летен сезон е от изключително значение да опазим непокътнат туристическия продукт на България и всички български черноморски плажове чисти и безопасни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за необходимо, без колебание да подавате сигнали, за да можем с общи усилия да реагираме своевременно при евентуални признаци на замърсяване по бреговата ни ивица“, пише в писмото, с което министърът се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.

Сигналите могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg Компетентните екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

Няма данни за замърсяване и превишени стойности към настоящия момент в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Въпреки това, Министерството на туризма и компетентните институции – МОСВ, Басейнова дирекция "Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Областната администрация на Област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

По актуалните официални данни на Управлението по екология и природни ресурси към Киевската областна държавна администрация основните показатели по екологичната ситуация са в нормални граници и не е констатирано наличие на завишени стойности на замърсяване вследствие на наводненията, причинени от терористичния акт срещу язовир "Каховка“. От официалния информационен портал на "Херсонводоканал" и "Инфоксводоканал Одеса" се съобщава, че питейната вода в посочените градове отговаря на необходимите норми. Ежедневните проби показват, че няма замърсяване.

В Молдова няма данни за настъпили преки неблагоприятни последици. Българските дипломатически и консулски представителства в Украйна, Румъния и Молдова следят обстановката с повишено внимание. Българското Министерство на околната среда и водите получава ежедневна информация за развитията по казуса и е в непрекъсната връзка с Министерството на туризма. Припомняме, че МОСВ възложи математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: