ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (27)
Мими Христова пред "Фокус": При медал от олимпиадата в Париж се отказвам от спорта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 19.05.2023Коментари (0)1292
© Фокус
Мими Христова, европейска шампионка по борба в категория до 65 кг при жените от Евро 2023, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на фокус" на "Фокус".

Здравей, Мими! Честита втора европейска титла по борба при жените! Три години след Рим отново си на върха на Европа, отново в тази категория. Какво се случи през този период между двете евротитли?

Първия ми пропуск на Европейското беше заради квалификацията, която беше в София за Олимпиадата, просто нямаше достатъчно време да участвам и на двете състезания, а втория пропуснах, защото си извадих рамото на Световното, със същата съперничка, която надвих на финала на Европейското.

Доволна ли си от представянето си сега? Предполагам си, но да ни разкажеш малко повече.

Да, разбира се, че съм доволна. С тези два пропуска на европейски първенства да се завърна отново на първото място за мене е голяма радост.

Каква е разликата между двата златни медала: този в Рим, и сега в Загреб, кой смяташ за по-ценен или по-изстрадан?

Всеки един медал мисля, че е изстрадан. Щом си на почетната стълбичка, много си се трудил, много си се лишавал. Абсолютно всички медали за мен са много цени и много изстрадани.

Впечатли Европа, побеждавайки на финала един от най-големите таланти в тази категория Ирина Рингачи от Молдова, която е световна и двукратна европейска шампионка за жени.

Да.

Тя има и още три титли при подрастващите от най-големите спортни форуми. Изстрада победата над нея, а тя остана разочарована от това. Каза ли ти нещо тя след схватката за титлата?

Не, абсолютно нищо не ми каза. Аз я поздравих първоначално, тя не пожела да ме поздрави. Аз мисля, че спортът си спорт, ние трябва да бъдем хора, защото в един прекрасен момент ще свърши спортът, и ние трябва все пак да си комуникираме, нали, спортът, спортната злоба остава в един прекрасен момент на заден план.

Имаш ли проблем с контузии след форума в Хърватия?

Не, слава на Бога, чувствам се добре в момента.

Женският отбор се представи отново на ниво, като завършихте на трето място в отборното класиране. Какво е мнението ти за представянето на твоите колежки?

Радвам се за тях. Всички показаха, че България не трябва да се подценява, и че винаги всички трябва да си имат едно на ум за нас.

След Европейското първенство предполагам си си починала малко, защото предстои тежък втори период на годината за вас, има и световно първенство т.н. Ако можеш да разкажеш на нашите слушатели.

Пусна ни треньорът 2 седмици почивка и ни каза просто да забравим тази година повече за море, за почивка или за ходене където и да е било.

Да разбирам, че вие лято няма да видите откъм почивки?

Не, не, на нас рядко ни се случва да почиваме, особено лятото, ние почиваме след Световното септември месец, тогава си позволяваме да ходим на море в по-топли страни.

Годината е предолимпийска, а твоята сегашна категория е неолимпийска до 65 кг.

Да.

Смяташ ли да се пробваш в олимпийска такава и коя ще бъде по-удобна за теб като килограми: 62 кг или 68 кг?

Разбира се, че ще се пробвам на олимпийска категория. На мен това ми е мечтата да отида на още една Олимпиада. Това ще се реши на шампионата на коя категория ще участвам.

Все още не се знае коя от двете?

Да.

Очертава се силна вътрешна конкуренция за олимпийските категории до 62 и до 68, всичките състезателки там печелят медали на големи форуми, Тайбе Юсеин и Биляна Дудова при 62-килограмовите, и София Георгиева и Юлияна Янева при 68-килограмовите. Ти как смяташ?

По-хубаво от това няма да има вътрешна конкуренция между нас, защото когато има вътрешна конкуренция, която и да отиде, ще вземе медал и съответно квота за Олимпиадата. Мотивирана съм, това ме нахъсва още повече, защото имам едно стъпало, което трябва да кача към моята мечта.

Мечтата е?

Париж.

При условие, че стигнеш до Олимпийските игри в Париж. Там какви очаквания имаш и какви цели имаш?

Моята цел е да взема медал от Олимпиадата, защото съм участвал на две олимпиади, аз съм доста вярващ човек, мисля че Господ така е решил за мен, нали, може би ако бях взела медал, щях да се откажа. Искам да се кача на почетната стълбичка и да прекратя своята кариера.

Ако не го направиш в Париж, ще продължим ли да те гледаме по световните теписи?

Вече ще напредна и с годините, нали, все пак човек трябва да осъзнае, че не всичко е на всяка цена и не всичко трябва да се гони на всяка цена. Това вече ще се реши, бъдещето ще го покаже.

Да разбирам, че все още не си решила дали следващата година ще бъде последна в твоята кариера?

Нека да мине, защото нали знаете има една такава приказка: ние си имаме едни планове, Господ се смее на тях.

Да, добре. При условие, че приключиш спорта след година, пожелаваме ти да спечелиш медал, въпреки това, че евентуално може да приключиш кариерата си, но след това мислиш ли да останеш в спорта като треньор, като нещо свързано с твоя спорт, или искаш на нещо друго да се отдадеш?

Може и да остана в спорта, може и на нещо друго да се отдам, вече много, много зависи от много неща. Нямам представа все още. Да, бих се занимавала с подрастващи дечица, бих се занимавала, но това вече с по-големи жени и мъже, това е изключително трудно нещо, изключително трудно, и в България е малко неблагодарна треньорската работа. Аз гледам всички треньори страшно много нерви влагат в това нещо, и накрая спортистите едва ли не са така по-облагодетелствани в цялата история, малко треньорите остават по-назад. Не съм сигурна, че аз мога да дам такава енергия за такова нещо.

В какво друго начинание би се насочила, ако не в спорта?

Ами аз в момента завършвам здравен мениджмънт и бих се насочила в тази сфера, доста ми е интересна като цяло законите в здравеопазването и такива неща.

Може ли един ден да видим Мими Христова като министър на здравеопазването да речем?

Ами не знам, нямам представа. Интересна ми е тази сфера. Може би.

Добре, а какво точно искаш в здравния сектор?

Като цяло закони, осигуряване, защото там доста неща куцат. То не е само в здравеопазването в България, но като цяло правилата според мен трябва да се стегнат малко там, защото здравето на хората е най-важно преди всичко. В момента уча, имам още няколко изпита, имам още една година. Засега се справям добре, хубави оценки изкарвам, навлизам доста добре в материята, и след това като завърша магистърската си степен може още нещо да запиша, още не съм го решила. Много зависи, защото нещата трябва да вървят ръка за ръка, аз понякога изпускам изпитите, защото сме на лагери. И даже сега покрай Европейското не успех 2 изпита да си взема. Сега се опитвам да наваксвам в материята, но ми е доста интересно.

Тези дни в интервю пред нас Едмонд Назарян ни каза, че той учи право в момента.

Да.

Много интересно е това. Пожелаваме ти успех и в това начинание!

Благодаря.

Да ни кажеш сега какво предстои за теб през тази година до края й?

Първото създание е шампионатът на България, след това очаквам от Федерацията да определят какви са критериите, по които ще се преборваме за Световното. И се започват турнири, подготовки, Белмекен, нали, програмата си върви както си е всяка година почти.

И за финал има ли още нещо какво да добавиш?

Искам да благодаря на треньора си Петър Касабов, на неговия помощник Стоян Петков, на доктора Стефан Стругаров, защото те са хората, които максимално се стараят за мен и за останалите момичета в отбора да се чувстваме добре и просто единственото нещо, за което да мислим, е за тренировките и за състезанията. Изключително много искам да им благодаря за това нещо.

А ние ти благодарим ти за това интервю.

Благодаря и аз.
Още по темата: общо новини по темата: 253
17.04.2024
08.04.2024
31.03.2024
31.03.2024
31.03.2024
30.03.2024
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
След 1:8 от Септември, юношите на Ботев паднаха и от Славия
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Пловдивски тенисист игра срещу бивш №24 в света на четвъртфинал в Испания
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: