ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (7) | Вчера (19)
Обзор: Ето как премина 2021 година за волейболния хегемон в България
Автор: Стойчо Генов 16:28 / 30.12.2021Коментари (0)1166
©
Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) изпраща една много силна година, в която тимът успя да направи дубъл – титла и купа. Отборът участва за четвърти пореден път в групите на Шампионската лига. Маричанки продължиха и страхотната си серия без загуба в НВЛ, която продължава вече шест години. До момента шампионките не са побеждавани в първенство в 123 поредни мача.

Ето пълен обзор на ВК Марица за 2021 година:

Януари

Годината започна за маричанки с контроли срещу украинския Прометей (Днипро) воден от най-успешния наставник в историята на Марица Иван Петков и с румънския КСМ Търговище (Търговище). Марица записа юбилейната 100-а поредна победа в НВЛ в първия си официален мач за годината – гостуване на Казанлък Волей (Казанлък), който беше спечелен с 3:1 гейма. В отбора се завърна диагонала Силвана Чаушева.

Февруари

През февруари маричанки участваха на втория турнир от Шампионската лига в Лодз. Поради променения формат на Шампионската лига шампионките изиграха три от шестте си мача в груповата фаза на турнира в Полша. В първия си мач маричанки отново успяха да вземат гейм от световния гранд ВакъфБанк (Истанбул) от Турция. Тимът взе гейм и от домакините от ЛКС Комерскон (Лодз, Полша) и АСПТТ Мюлуз (Мюлуз, Франция). След завръщането си от Полша маричанки записаха пет поредни победи в НВЛ. Шампионките се класираха без проблем и за полуфиналите в турнира за Купа България. Младата волейболистка Виктория Коева се присъедини към първия отбор на шампионките. Официално стана ясно, че Пловдив ще е домакин на Европейското първенство по волейбол за жени.

Март

През третия месец от годината Марица отново спечели Купа България, след като през миналата година турнирът не се проведе заради коронавируса. Във финала в Пазарджик маричанки победиха категорично с 3:0 ЦСКА (София). За първи път финалът при мъжете и жените се проведе в един и същи ден и в един и същи град. Мирослава Паскова беше избрана за най-добър играч на финалите – MVP. Марица спечели редовния сезон в НВЛ със само един загубен гейм, а през месец март тимът записа шест поредни победи в първенството. Жълто-сините постигнаха и две победи в четвъртфиналните плейофи в НВЛ срещу Перун (Варна) и продължиха към полуфиналите. Пловдивчанки участваха за пореден път в инициатива на Нестле за Живей Активно в Пампорово. Шест маричанки попаднаха в окончателния състав на България U16 за Балканиадата.

Април

Марица стана шампион за седми пореден път в НВЛ в своята история, но за първи път в Пловдив. Шампионките елиминираха Берое (Стара Загора) в полуфиналите с 2:0 победи, а също с 2:0 тимът се справи и с Казанлък Волей (Казанлък), който за първи път игра във финал в първенството. Пет маричанки попаднаха в разширения състав на женския националния отбор, а Жана Тодорова стана посланик на Евроволей 2021 в Пловдив. Кремена Каменова приключи състезателната си кариера, а младият талант Ива Дудова подписа първия си професионален договор.

Май

Спортния директор на школата на маричанки Владимир Котев стана спортен директор на първия отбор. Тимът се раздели с треньора Лазар Лазаров. Старшата на Марица завърши с бронзов медал на националните финали, а Борислава Личева беше избрана за най-добра разпределителка. Пет маричанки попаднаха в състава на България за мачовете от Златната Европейска лига. Станаха ясни и първите нови попълнения на отбора за новия сезон – Симона Димитрова и Лора Славчева. Мирослава Паскова продължи кариерата си в Турция. Двойката на Марица Никол Митева & Катрин Бабачева завършиха на второ място на турнира Sofia Beach.

Юни

Марица U15 стана категорично шампион в ДП до 15 години без загубен гейм. Ива Дудова и Маргарита Гунчева получиха индивидуални награди за съответно най-добър състезател и най-добър разпределител. Марица U12 също стана шампион без загубен гейм. Националките успяха да спечелят за втори път Златната Европейска лига. Добрина Христоскова се завърна в Марица. Капитанката на шампионките Петя Баракова продължи кариерата си в Румъния. Марица U11 завърши на второто място в Регион Тракия.

Юли

Марица U17 стана шампион без загубен гейм в първенството, а три маричанки обраха индивидуалните отличия. Ива Дудова стана MVP, Маргарита Гунчева най-добър разпределител, а Виктория Коева най-добър изпълнител на начален удар. България U16 постигна нещо велико и спечели бронз на Европейското. С бронзовите медали се окичиха шест маричанки – Маргарита Гунчева, Ива Дудова, Мария-Габриела Миличевич, Дияна Борисова, Михаела Иванова и Йоана Докова. Ива Дудова беше избрана за най-добър диагонал. Марица U13 завърши на второто място в ДП. Елица Купеникова беше обявена за най-добър блокировач на финалите. Женският национален отбор започна подготовка за Европейското в Пловдив. Кристина Гунчева се завърна при Жълто-сините, а тимът привлече и единствената чужденка през новия сезон – сръбкинята Николина Ашчерич. Двойката на маричанки Никол Митева & Катрин Бабачева завърши на второто място на турнира от Държавното първенство по плажен волейбол до 18 години в Кърджали.

Август

Борислав Крачанов стана новият треньор на женския отбор на Марица, а тимът стартира подготовка за новия сезон. Стана ясен окончателния състав на България за Евроволей 2021, а в състава попаднаха доскорошните маричанки Жана Тодорова, Мирослава Паскова и Петя Баракова, както и Александра Миланова. Маричанки влязоха в ролите на съдии в инициативата на Нестле за Живей Активно на плажа във Варна. Волейболистките и треньорският щаб на Марица посетиха Араповския манастир "Св. Неделя“. Клубът се включи в благотворителен търг за малкия Милен Николов.

Септември

Пловдив беше домакин за първи път на Европейско първенство по волейбол. Легендата Христо Стоичков беше на гости на шампионките, а неговата марка H8S облече маричанки за новия сезон. Ивелина Монова се завърна в игра за пловдивчани след двугодишно отсъствие. Дългогодишното либеро на шампионките Жана Тодорова премина в украйнския Прометей. Марица участва на приятелски турнир в Турция и Украйна. Шест маричанки попаднаха в състава на България U18 за Световното първенство. Марица научи съперниците си в Шампионската лига. Бившата дългогодишна волейболистка на тима Милена Димова и бившият кинезитерапевт Николай Касабов станаха родители на малкия Никола.

Октомври

Маричанки спечелиха турнира във Варна. В зала Лаута беше направено чисто ново табло за тренировки на отбора. Ивелина Монова стана новият капитан на Марица. Стана ясна програмата на шампионките в Шампионската лига. Отборът на пловдивчани за новия сезон беше съставен 90% от собствени кадри. Тимът стартира новия сезон с победа над Славия (София) в първи мач пред публика от година и половина.

Ноември

Марица игра контроли с турския гранд Галатасарай (Истанбул). Тимът записа три поредни победи в НВЛ и загръгли 120 поредни успеха без загуба в първенството. Маричанки започнаха новия сезон в Шампионската лига със загуба от френския Безие (Безие). Борислав Крачанов стана най-младият треньор в Шампионската лига, а Ива Дудова е втората най-млада състезателка в Шампионска лига.

Декември

Шампионките направиха много силен мач срещу турския гранд Фенербахче Опет (Истанбул) в Шампионска лига. Двубоят беше и първи пред публика в Шампионска лига за тима от над година и половина. Те взеха гейм и бяха много близо да вземат и втори гейм на турския тим. Марица пусна в продажба календара за 2022-а година. Тимът записа и две победи в НВЛ. В последния си мач за годината маричанки загубиха от Динамо – Ак Барс (Казан) в Русия. Марица U15 завърши на петото място на международния турнир "Звезди на бъдещето“. Маричанки завършиха годината с най-младия си състав в клубната история.
Още по темата: общо новини по темата: 121
10.06.2022
26.05.2022
04.04.2022
04.04.2022
01.04.2022
31.03.2022
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица на полуфинал, шампионската титла е все по-близо
Медали за всички, много усмивки и емоции в мемориалния турнир "Николай Диманов"
Походът на Марица към 10-а поредна шампионска титла започва от морето
»
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: