ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (23) | Вчера (28)
Иван Попов: Пловдив трябва да запази добрия си темп при организация на големи състезания по гребане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:38 / 18.08.2021Коментари (0)1660
©
Основният "виновник“ Пловдив да се превърне в световна столица на гребането през последните 10 години е председателят на Организационния комитет Иван Попов. От 2011 г. насам градът прие 8 големи първенства, включително Световно за мъже и жени. И с много малки изключения, хората които се грижат за провеждането им са едни и същи.

Това доведе до стиковка с часовникарска точност между отделните екипи, които винаги са готови да си подадат взаимно ръка, ако някой изпадне в затруднение. Така беше и по време на приключилото в неделя Световно първенство за юноши и девойки, след което както Международната федерация, така и отборите изказаха суперлативи за условията, при които се проведе шампионатът.


- Господин Попов, кога председателят на Организационния комитет може да каже: това Световно първенство премина добре?

- Много е важно да няма отпускане до последния възможен момент. Първенството вече завърши и аз съм много доволен, че не само моята оценка за организацията на състезанията е добра, но и че тя съвпада с тази на представителите на Международната федерация, на гребците, на публиката. Нещо повече – справихме се в една много трудна обстановка, породена от пандемията с Covid-19. Спазвахме стриктно противоепидемичните мерки и успяхме да завършим първенството без нито един положителен тест. Отрицателни са и антидопинговите тестове, но това е очаквано за спорт като гребането, където рядко се случва състезателите да разчитат на забранени подсилващи препарати.

- Имаше ли напрежение в организацията на Световното първенство?

- Работата на екипите винаги е напрегната. Същественото е, че синхронът между нас е отличен и резултатите са отлични. Организационният комитет е един сработен екип и трудно нещо може да ни изненада. Имах среща с ръководството на Международната федерация и те споделиха, че по който и друг гребен канал по света да правят инспекция, намират елементи, направени по различен начин и трябва бъдат коригирани. Обикновено промяната отнема 2-3 дни. Тук в Пловдив се прави веднага. Използвам случая да благодаря на всеки един, който участва в организацията. Бих сравнил усилията на всички в Организационния комитет на това най-голямо състезание с отлично гребане на сработен отбор от съмишленици. Мисля, че всички ние – членовете на Организационния комитет на Световното първенство, нашите отдели, нашите доброволци, дадохме повод на света да говори за Пловдив. И за уменията на българите да организират големи състезания.

- Очаквате ли гребци, които днес участват на Световното първенство, да бъдат в Пловдив и на следващото в Пловдив през 2023 година?

- Да, те ще бъдат точно на възраст до 23 години, каквото ще бъде следващото Световно първенство тук. И ще имат опита с бързите води на Гребния канал в Пловдив.

- Пловдив има ли амбиции и за следващи големи състезания по гребане?

- Не само че има амбиции, но и поставя под условия изграждането на успоредно водно трасе да бъде обвързано с големи състезания. Ако ще правим инвестиция, тя нека да бъде обвързана не само с възвращаемостта от развлеченията за пловдивчани на водния парк. Като организатори не можем да се оплачем от интерес към Гребния ни канал – за 10 календарни години направихме 8 големи състезания. Това е един добър темп, който трябва да запазим.

- Може ли Пловдив да организира голяма регата, както правят в момента на Темза англичаните с регата Хенли?

- Не мисля, че градът ни има такава възможност и това е свързано с финансовите особености на организацията на регатите – разходите по тях се поемат изцяло от организаторите, а Пловдив няма такива възможности. Все по сериозно обаче се говори за някои промени в организацията на Световното гребане. Като опитни домакини ние също имаме своите идеи, които смятаме да споделим и ако бъдат одобрени, да бъдат изпробвани именно в Пловдив.

- Господин Попов, Вие лично с какво ще запомните Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?

- Доволен съм, че успях да имам лични срещи с новите лица в ръководството на Международната федерация. Доволен съм, че са очаровани от нашия гребен канал. Очаквам да продължим традицията и бъдещата ни съвместна работа да бъде отлична.
Още по темата: общо новини по темата: 41
16.08.2021
16.08.2021
15.08.2021
14.08.2021
13.08.2021
13.08.2021
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Ботев с последна тренировка преди Славия
Браво! Янаки Милев се класира на полуфинал в Турция
Шанс за Марица! Струмска слава с много проблеми преди визитата в Пловдив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: