ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
В базата на ПФК Ботев ще правят парк за 500 000 лева със 110 дървета и 12 храста
Автор: Стойчо Генов 14:06 / 23.05.2021Коментари (2)5359
©
Тематичен парк под името ПАРК 110 ГОДИНИ БОТЕВ ПЛОВДИВ може да се извиси до следващия рожден ден на ПФК Ботев в клубната му база в "Коматево".

Проектът, който се предвижда да се шири на 7000 кв. метра в част от базата на клуба, представлява единна структура, която ще обедини в себе си много компоненти: Културно-исторически елементи, модернистична визия, елементи с обучаващ характер, експозиционни площи, кътове за отдих и богат видов състав (на растенията), разкриха на специална пресконференция инициаторите от Клуба на привържениците на Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев.

Идеята е била представена по-рано през месеца и пред клуба и е получила пълна подкрепа за реализацията му, поясни пред медиите изпълнителният директор на Ботев Пловдив Данаил Сереидо, който не скри впечатлението си от дейността на феновете.

"Идеята за този проект се зароди въз основа на зачестилите PR "залесителни“ кампании, който се извършват за парче и без почти никаква подготовка. Първоначалната идея за засаждане на 110 броя дървета по случай 110-годишния юбилей на клуба – идея на покойния Тоско Бозаджийски, бе надградена с изграждането на паркова структура, която да се превърне във своеобразен "Мемориален комплекс“, в който да бъде изложената великата "жълто-черна“ история, казва основният автор на проекта - ландшафтен архитект Петър Петров.

"Много оптимистично ще е да кажа, че паркът ще е готов догодина, когато ще честваме 100 години от създаването на клуба, но ще направим всичко възможно“, поясни Атанас Стафунски, член на УС на КПБП.

Изграждането на парка ще струва между 300 000 и 500 000 лева. "Ще търсим подкрепа от цялата жълто-черна общественост, ще презентираме идеята пред предприемачи, имаме и одобрението и помощта на клуба“, каза арх. Петров.

Обектът е изключително разпознаваем в Пловдив, а предвиденият за проектиране терен се намира на територията на "ФУТБОЛЕН КОМПЛЕКС БОТЕВ 1912“ в кв. Коматево и граничи с бул. "Коматевско шосе“, като е с лице към булеварда повече от 50 метра.

Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Район "Южен“ гр. Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк, поясни още авторът.

Освен да покаже историята на клуба паркът има за цел да демонстрира нагледно как групи от обществото могат да се обединяват и да допринасят чрез различни инициативи за общите блага на гражданите и гостите на града ни.

Идеята за изграждане на "Мемориален комплекс“ идва от проектанта, чиято цел е да запази значението на парка в исторически аспект - както за миналите, така и за бъдещите поколения.

В композиционното си решение проектантът предлага изграждане на "МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, който ще представлява 3 овални кашпи, облицовани с черен гранитен камък, а върху тях ще бъдат монтирани няколко плочи с текстове, описващи историята на клуба от създаването му до 110-та му годишнина. В задната част на този "Мемориален кръг“ се предвижда поставянето на два комплекта по 3 броя пилони със знамена за подчертаване на важността на обекта.

В горната част на структурата ще бъдат оставени отвори с дренаж за засаждането на дребнорастяща растителност, като се предвижда да се използва Euonymus emerald gold, за да се подчертае и жълтия цвят от емблемата на клуба.

Мемориалният кръг копира контурите на емблемата на клуба, като в северната си част има отворено пространство, което отваря широк достъп към главна алея, водеща до зоната на "ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“.

"Гората“ представлява структура, изобразяваща символичното увековечаване на лица и събития, свързани с клубната история. В основата на всяко дърво се предвижда поставянето на плочи с текстове, описващи даден футболист, треньор, футболен деятел, запалянко или знаменит футболен двубой. В края на алеята, разполовяваща на две "величествената гора“, се предвижда изграждането на "Трофейна стена“ която съдържа в себе си реплики на всички спечелени от клуба отличия, трофеи и титли.

Трите композиционни елемента: "МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, "ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“ и "ТРОФЕЙНАТА СТЕНА“, са проектирани така, че да символизират пътя на успеха. Всичко започва от основаването на клуба през 1912 г., изобразено в "МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, преминава през упорития труд, желание и себераздаване на играчи, колективи и привърженици, за да се материализира в титли, купи, трофеи и награди.

Като център на композицията "Мемориалният кръг“ дава начало и на широка алея на изток, която премива през зона за постоянни експозиции. Тези зони представляват бетонови високи кашпи, които ще служат за пана за закачане на експозиционни материали. В тези зони се предвижда изграждането на експозиции с емблемите на клуба през годините – екипите, с които са играли играчите, капитаните и др.

В края на алеята, преминаваща през зоните за постоянни експозиции се предвижда малък терен, изобразяващ футболно игрище, върху което да бъдат забити 11 "жълто-черни“ знамена, които ще символизират най-добрите играчи на Ботев Пловдив през годините. В най-източната точка на парка и непосредствено след "Мини игрището с 11 най-добри“ ще бъдат засадени 12 броя храсти, символизиращи публиката на клуба, която винаги е била 12-тият играч на Ботев Пловдив.

Поради наситеното слънчево изложение на тази зона се предвижда да бъде използван растителен вид Berberis thunbergii aurea foliage, за да се добави допълнителна жълта нотка към този пейзаж.

В тази зона е предвидена и допълнителна комуникация чрез плочо-пътека, която да дава лесен достъп до "ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“

Връщайки се обратно по главната алея и преминавайки през "МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, посоката ни отвежда към "Зони с временни композиции“. Те ще представляват озеленени "петна“, в които ще се монтират статични пана тип нисък билборд, в които ще могат да се излагат временни галерии, снимкови материали и др. Краят на алеята ни отвежда до барелефа на Динко Дерменджиев – Чико, който като най-светлата легенда на Ботев бележи пътя на успехите. На няколко метра южно от него и северно от главния вход ще бъде изграден паметник/плоча на клубния патрон Христо Ботев.

В тази си част от парка се предвижда изграждане на множество кътове за отдих, между които да бъдат издигнати поетапно скулптури на легенди на отбора. Тази зона на парка е с по-общ характер и ще обслужва двата вътрешни подхода към футболния комплекс, както и кътовете за посетители, които идват заради трениращите на базата деца. Предвижда се и изграждане на зона за детски игри в най-южната част на парка, за да има място в парка и за най-малките деца.

Освен обществена значимост проектът има и ландшафтно-архитектурна стойност поради характера му. В последните години рядко сме свидетели на проектиране на паркове със специално предназначение и в тази връзка, подобен тематичен, мемориален комплекс ще бъде отличен ландшафтно-архитектурен пример.
Още по темата: общо новини по темата: 707
17.02.2022
13.07.2021
30.05.2021
28.05.2021
28.05.2021
27.05.2021
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Не забравяйте 60 дръвчета и паметник една пета с номер12.
+2
 
 
Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Район "Южен“ гр. Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк, поясни ландшафтен архитект Петър Петров _______ Точно от външната страна на оградата ще има парк. Решението на Общината е от миналата година. Да припомня -> https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pravyat-no
v-ogromen-park-v-Plovdiv-903073 Или тук -> https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shte-ima-l
i-park-v-kvartal-Komatevo--962474
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: