ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (21)
Хегемонът Марица през 2020-а: Рекорд в Шампионска лига и пети пореден сезон без загуба в България
Автор: Стойчо Генов 13:14 / 29.12.2020Коментари (0)1538
©
Женският волейболен хегемон в България - Марица (Пловдив), изпраща една много странна година, която премина под знака на коронавируса. През 2020-та маричанки отново успяха да надградят това, което постигнаха до този момент.

Тимът записа рекордните три поредни победи в груповата фаза на Шампионската лига, записа рекорд за най-гледан мач в женския волейбол в България – 4450 срещу Уралочка-НТМК (Екатеринбург) в Шампионската лига. Отборът отново стана шампион – за шести пореден път, но нямаше възможност да спечели и шеста поредна Купа България.

Липсваше обаче емоцията, защото първенството беше спряно. Марица записа пета поредна година без поражение в НВЛ и общо 99 срещи без загуба в първенството. През ноември маричанки получиха страхотен шанс да са домакини на шест от срещите в груповата фаза на Шампионската лига, а това се оказаха и последните мачове на тима за годината.

Виж как премина 2020-а за Марица:

Януари

Годината започна чудесно за маричанки. Те записаха феноменален успех срещу руския Динамо (Москва) в четвъртата си среща то груповата фаза на Шампионската лига. В срещата за клуба дебютираха завърналите се след майчинство националки Христина Вучкова и Емилия Димитрова. Момичетата на Иван Петков победиха руския гранд насред Москва с 3:1.

Февруари

Беше много наситен от към мачове. Шампионките изиграха цели 9 срещи – 7 в НВЛ и два в Шампионска лига. Марица постигна успех срещу френския РК Кан (Кан) с 3:1 в Пловдив, а след това беше победена и Уралочка с 3:2 отново в Пловдив. Така Марица записа нова страница от историята си – три поредни победи в Шампионската лига, нещо, което рядко може да бъде видяно от български отбор. Марица завърши на 11-то място в Шампионската лига. Двубоят с Уралочка-НТМК се превърна в най-гледаната среща в историята на женския волейбол – 4450 видяха историческия успех на маричанки, а срещата стана и една от най-посетените през сезона в груповата фаза на най-силния европейски клубен турнир. В НВЛ маричанки не срещнаха трудности и записаха 7 успеха.

Март, Април и Май

През месец март маричанки записаха две поредни победи. Над Перун (Варна) в турнира за Купата на България и над Берое в НВЛ. Марица беше избрана за отбор на месец февруари. Коронавирусът промени плановете на всички. Волейболното първенство беше спряно. Марица приключи мачовете и волейболистките можеха да тренират само в домашни условия. Беше взето решение Националната волейболна лига да не завърши, а маричанки бяха обявени за шампионки и записаха шеста поредна титла. Купа България не беше подновена и турнирът не завърши. След успехите си в Шампионската лига Марица издигна България до деветото място в Европа. Маричанки останаха непобедени от началото на годината и тази серия продължи до ноември. Марица стана на третото място по титли в НВЛ. Медийният отдел на клуба реши да Ви запознае с домашните любимци на шампионките в рубриката Домашни любимци. Постепенно през май нещата започнаха да се подобряват, Иван Петков проведе няколко семинара с треньорите в клуба. В края на май бяха позволени и тренировките и школата на Марица поднови занимания. Зала Лаута придоби съвсем нов и свеж вид, след като беше ремонтирана във времената, когато беше затворена.

Юни

Бяха обявени датите за подновяването на първенствата при подрастващите. Женският национален отбор воден от Иван Петков стартира лагер в Пловдив. През годината националките не играха официална среща, но лагерът беше много важен за важната 2021-та година, в която България ще е домакин на Европейското първенство.

Юли

Бяха подновени срещите при подрастващите. Марица U17 спечели категорично регион Тракия. Изиграха се финалите при девойките старша възраст. Маричанки защитаваха титлата си от миналия сезон, но загубиха във финала от Казанлък Волей (Казанлък). Марица U13 спечели регион Тракия, а Марица U12 стана вицешампион на регион Тракия. В края на месеца двойки на Марица стартираха участието си и на плажния корт.

Август

Продължиха битките на плажния волейболен корт за двойките на Марица. Анета Петрова & Симона Кръстева станаха вицешампионки на Държавното първенство по плажен волейбол до 18 години в София в началото на месеца. Седмица по-късно  Анета Петрова & Симона Кръстева грабнаха и титлата на Държавното първенство по плажен волейбол до 18 години, което се проведе на плажните волейболни игрища в Панчарево. Женският отбор стартира подготовка за новия сезон. Това беше и първата тренировка на тима от март месец насам. Националката Петя Баракова се присъедини към клуба. Беше изтеглен жребият в Шампионската лига и маричанки научиха съперниците си в груповата фаза – турският ВакъфБанк (Истанбул), полският ЛКС Комерскон (Лодз) и френският АСПТТ Мюлуз (Мюлуз). Четири маричанки участваха на европейското първенство до 19 години, а България завърши на шестото място в крайното класиране.

Септември

Женският отбор замина за първите си контроли през подготовката в Турция. Анета Петрова продължи битките на плажния корт на Европейското първенство до 18 години. В Марица се завърна Десислава Николова, а тимът привлече и младата волейболистка Никол Миланова. Част от първия отбор стана и Мила Пашкулева. Стана ясна програмата за новия сезон в Националната волейболна лига.

Октомври

Марица прие румънския Динамо (Букурещ) в поредните си контроли преди началото на сезона. Марица U13 завърши на четвъртото място във Суперфинала. Най-успешният треньор в историята на клуба Иван Петков реши да поеме по нов път и прие предложението на украинския първенец Прометей (Камянске). Старши-треньор на клуба стана Лазар Лазаров, който беше помощник на Петков. Марица замина за Румъния за контроли срещу КСМ Търговище (Търговище). Марица привлече първата кубинка в родния волейбол – Джесика Агилера Карбахал. Марица U17 си осигури място на финалите. Петя Баракова беше избрана за капитан на женския отбор. Марица смени залата за новия сезон и вече приема своите домакинства в зала Сила. Марица U15 си осигури място на финалите. Марица получи домакинството на шест от 12-те мача в груповата фаза на Шампионската лига. От ЦЕВ решиха да променят формата и в зала Колодрума дойдоха всичките отбори от групата на българския шампион.

Ноември

Женският отбор изигра първия си официален мач от март месец насам. Маричанки се справиха бързо с Перун във Варна с 3:0. Марица стартира новия сезон и с нови екипи на българската марка "Флеър“. Беше спрян сезонът при подрастващите и така маричанки нямаха шанса да играят за титлата при 15 и 17-годишните, след като двата тима си осигуриха място на финалите. Марица записа и победа при първото си домакинство за новия сезон над ДКС Варна (Варна). Така тимът продължи уникалната си серия от 99 срещи без загуба в първенството и точно 5 години без поражение в НВЛ. Състезателката на Марица Ива Дудова стана най-младата волейболистка в Шампионската лига през този сезон, Дудова е едва на 14 години. В клуба се завърна Мирослава Паскова. Марица стартира лошо домакинството си на Шампионската лига и загуби от АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) с 0:3. Това беше и първа загуба на тима през новата година в официален мач. Във втората си среща маричанки бяха преобразени и изиграха страхотен мач срещу ЛКС Комерскон и малко не достигна за победа – загуба с 2:3 гейма. В последната си трета среща Марица изигра силен мач и срещу турския гранд ВакъфБанк тимът загуби с 1:3 гейма, но стана първият отбор, който взима гейм на туркините през този сезон в Шампионската лига. Новата заповед на здравния министър за коронавируса се отрази върху състезателите под 18 години. Това наложени отлагане на всички мачове от женското волейболно първенство. Играчите до 18 години нямаха право да тренират и да участват в състезания.

Декември

В още един месец без мачове се случи радостна новина в клуба. Администраторът и една от най-успешните волейболистки в историята на клуба Ива Монова стана майка на момиченце. Младите волейболистки на тима Златина Друмева и Мила Пашкулева заеха третото място в класацията на най-добрите спортисти на спортното училище. Марица пусна новият календар за 2021г.
Още по темата: общо новини по темата: 141
01.11.2021
11.06.2021
03.06.2021
28.05.2021
28.05.2021
27.05.2021
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Само една победа дели Марица от 10-а поредна шампионска титла
Девет маричанки попаднаха в разширения състав на България за Лига на нациите
Марица не даде гейм на ЦСКА в първия финален плейоф за титлата
ВК Марица: Да си приберем трофея обратно в Пловдив! Подкрепете ни!
Марица стартира с два поредни мача в Пловдив срещу ЦСКА финалния плейоф за титлата
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: