Важна информация за всички асеновградчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:29 / 30.04.2020
4043
Карантинираните към днешна дата (30.04.20 г.) в община Асеновград са общо около 140. Около 70% от тях са в града, а останалите са жители на селата, като най-много са от Боянци. Няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента. Има 2 лица, които са били контактни и в момента са под домашна карантина и под наблюдение. И на двамата са направени PCR тестове, които са отрицателни. Единият е бил в контакт със заразен в софийската болница "Свети Иван Рилски", другият – е служител пловдивско общинско предприятие. Създадена е и организация по график да бъдат извършвани имунизации и реимунизации при педиатрите и общопрактикуващите лекари.

През изминалата седмица екипи на РЗИ - Пловдив и РУ – Асеновград извършиха общо 149 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и 20 на обекти с обществено предназначение. Съставени за 40 акта за установяване на административно нарушение. Основно нарушенията са за неползване на предпазна маска за лицето. Образувана е една преписка за неспазване на карантина. За последната седмица са получени общо 23 сигнала - основно за струпване на хора на едно място, след което – за неносене на маски за лицето. Проверено бе и наличието и изправността на обозначителните знаци и маркировката в парковете. Като цяло, там нарушения не бяха констатирани. Ситуацията в ромския квартал "Лозница" в Асеновград е спокойна. Наблюдават се карантинираните лица. Инструктирани са как да реагират в случай на проявени симптоми на коронавирус. Последните, пристигнали от чужбина, са двама души от Австрия, които са поставени под домавна карантина.

 В дарителската сметка за подпомагане дейностите във връзка с борбата срещу разпространяване на заразата от коронавирус - COVID-19 към момента са постъпили 339 352 лева, а дарителите са общо 70. Припомнямe, че с решение на специално създадената комисия с председател заместник-кметът по финансите на общината доктор Теньо Манолов, бяха преведени 300 000 лева към МБАЛ - Асеновград за закупуване на апаратура. Новото отделение вече е готово и оборудвано с болнични легла и апарати. Освен това, на предишното заседание на Оперативния щаб  (на 24.04.20 г.) бе решено да се закупят 2 000 броя медицински предпазни маски за многократна употреба, които да бъдат дарени на най-крайно нуждаещи се жители на Асеновград и селата в общината. С една част от тях ще разполага здравният медиатор, а с друга - чрез "Домашен социален патронаж" те ще достигнат до социално слаби потребители, както в града, така и в населените места в общината. Сумата, отделена за предпазните маски, е в размер на 3 960 лева с ДДС, т.е. 1 брой струва 1,98 лева с ДДС.

Доброволците, които са регистрирани в Асеновград и работят на терен в помощ при борбата срещу COVID-19, са 16 на брой. Извършени са нови 7 услуги, с които общият им брой става 47. Те се изразяват в закупуване на лекарства и храни, съдействие при изпълнение на рецепти и носене на рецептурни книжки при лични лекари, насочване към други институции, консултации, помощ за попълване на документи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).