ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Пари за ремонт на Хуманитарната гимназия в Пловдив има, общината спи! Защо?
Автор: Силвия Станева 20:59 / 21.07.2022Коментари (2)5241
© Фейсбук
Преди дни от "Продължаваме Промяната“ попитаха защо община Пловдив и в частност район “Централен" бави обществената поръчка за ремонт на сградата на най-старото училище в Пловдив  - Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Депутатите от ПП съобщиха на специален брифинг, че парите за ремонта са осигурени, с тяхно лично съдействие, остава само да бъде пусната обществената поръчка. Но това се бави. 

В задочния спор между народните представители от Пловдив и Oбщина Пловдив по темата за крайно належащия ремонт на Хуманитарната гимназия се намеси Областният управител Йордан Иванов, научи Plovdiv24.bg. Неговото заключение е, че засега ремонт на емблематичното за града ни училище няма да има това лято, въпреки че държавата осигури пари.

Какво се случва?

Да оставим настрана въпроса защо Oбщина Пловдив от години не залага средства за реставрацията на сградата в бюджетите си, в това число и за 2022 г., въпреки рекордния му размер от над половин милиард лева. Винаги съм твърдял, че да имаш пари е далеч от достатъчно, за да управляваш добре.

Да се опитаме да забравим и че Община Пловдив е проспала възможността да получи цялостно финансиране на проекта за ремонт, като не е депозирала документи до края на месец март 2022 в Министерството на културата...

Ситуацията в момента изглежда така: държавата в лицето на Министерството на културата и Министерството на финансите отпусна 4 млн. лв. за ремонт на Хуманитарната гимназия - благодарение на усилията и проведените десетки разговори от народни представители, начело с г-н Росен Костурков. Аз самият също съм провел два разговора с министъра на културата и над десет с началника на кабинета му за важността на този проект, те поеха ангажимент за осигуряване на финансиране и си го изпълниха.

Сумата от 4 млн. лв. е тази, която максимално може да бъде изхарчена в рамките на годината, а ако не бъде - ще трябва да се върне. Оказва се обаче, че Община Пловдив и отговорните представители от администрацията й нямат готовност за оползотворят тези държавни пари. Обществена поръчка за ремонта така и не е обявена до момента. Първо да видели парите, после ще търсят строител - това прочетох като мотив от кмета Здравко Димитров - Зико. А той значи само едно - летният сезон, когато е логично да се ремонтират училищни сгради заради ваканцията на децата, ще бъде "нулев".

Такъв казус изобщо можеше да няма, ако Oбщина Пловдив беше възложила ремонт на Хуманитарната гимназия - паметник на културата - по реда на ЗОП с договор без осигурен финансов ресурс. Законът дава тази възможност. И от месеци настоявам за нея, но никой не е свършил работата. Тази разпоредба в закона е измислена като способ за процесуална бързина - възлагаш дейностите, минават обжалвания, ако има, и след това, когато бъдат осигурени парите, незабавно се започва изпълнение на проекта.

Днес има 4 млн. лв за ремонт, но общината все още не е започнала процедура по възлагане на дейности по реставрация и ремонт. Защо? Да отговорят кметът Здравко Димитров - Зико и администрацията му.

Каквото и да говорят кметът, някой от деветте му заместници или някой от шестте районни кметове в Пловдив, няма значение. Защото пари за ремонт има, но лятото училището няма да се ремонтира, тъй като някой пак е проспал важна процедура.

Plovdiv24.bg припомня, че училището е в окаяно състояние, а там учат 2000 деца и 150 учителя. В сградата има мухъл и течове, които са на 137 години. Училището е емблематично за цялата история на България, но сградата е в трагичното състояние. В проекта са включени дворът, както и оградата. Досега основен ремонт не е осъществяван, кърпено е само на парче. Това съобщиха родители, които настояват за спешния ремонт. 

Брифингът на депутатите от ПП, касаещ ремонта на Хуманитарната гимназия можете да си припомните в нашето видео.


Още по темата: общо новини по темата: 46
31.12.2023 »
27.12.2023 »
17.12.2023 »
29.09.2023 »
25.09.2023 »
29.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Въобще не спят, хората са заети с това да крадат, а тук явно за крадене няма. Стаменов има инвестициони намерения да възстанови три стени и една външна тоалетна. Всичко що се налага, само да има нещо за крадене.
+2
 
 
Няма кражба от ремонт, а от два стадиона и пътища се става милионер , като Тотев, Зико и Сие!!! А 2000 деца кучета ги яли !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: