ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Затварят Бетонния мост за 6 месеца! Хотелиер: Убивате ми бизнеса, имам кредит, на дъното съм!
Автор: Данислава Вълкова 16:06 / 26.07.2023Коментари (13)25457
©
До декември 2024 трябва да сме готови, за да се възползваме от допустимостта на разходите. Влизаме в последната трета фаза на изпълнение на проекта "Модернизация на жп възел "Пловдив", който касае гара "Пловдив" като коловозно, перонно развитие и преминаване на транспортния пробив под коловозите.

Има временен график за движение на влаковете, така че няма да се преустановят връзките от и за София, Карлово, Варна, Бургас. Това обясни по време на днешната пресконференция генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проектът е част от програма "Свързана Европа", в която се осигуряват - 280 млн. лв. за ЖП възел Пловдив. 

"Половината коловози вече са подновени и ще възстановим движението от 1 до 4 коловоз. Под тях се изгражда и пробивът, свързващ булевардите "Васил Априлов", "Христо Ботев" и "Руски". Такива инвестиции с такъв мащаб са правени преди 40 години", уточни инж. Крумов.

Стартирането е реконструкцията на Бетонния мост ще се случи наесен. Той не попада в обхвата на проекта и няма предвидени европейски средства за него. След разговори с община Пловдив е намерено решение не само да не се премахне, но да се реконструира, така че гара "Пловдив" да е оперативно съвместима, проблемите с всеки един влак да бъдат премахнати, а съоръжението да осигурява десетки години автомобилна алтернатива.

На въпрос, кога точно ще започне ремонтът на Бетонния мост кметът Здравко Димитров отговори: "Когато се отвори улица "Даме Груев", булевард "Хаджи Димитър" и кръговото на булевардите "Иван Вазов" и "Руски" и чак тогава ще се затваря Бетонния мост.

Около 15 август ще стане ясно кога точно това ще стане, но не трябва да се допуска блокиране на район "Южен", допълни Димитров.

От НКЖИ обясниха, че има график ден по ден и нощ по нощ кога какво ще се прави. Реконструкцията на моста ще струва около 5 млн. лв. 

Ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски обясни, че широчината на платната се запазва, ще има два тротоара и една велоалея от западната страна. Съоръжението ще бъде подобрено. Височината на гредовата част ще постигне габарит, за да се прекара контактна мрежа. Повдигането ще е около 20 см, от западната страна, от север подходите се запазват.

Бетонният мост ще бъде по-широк заради велоалеята, която ще осигури възможности за велосипедно преминаване. Движението ще бъде спряно за 6 месеца и няма да може да се преминава през него. 

От 1 август прелезите ще са на свободен режим, няма да има пътнически и товарен трафик, движението по бул "Копривщица" и движението по булевардите, които го пресичат, ще бъде безпрепятствено и пътната инфраструктура ще бъде отпушена.

Инж. Златин Крумов обясни, че в момента се изгражда пътническа инфраструктура Скутаре, Тракия и Крумово, като правят и проучвания за пътническите линии Пловдив - Филипово и Филипово-Скутаре, като в ход за отчуждителни процедури.

Хора от бизнеса, които бяха дошли на пресконференцията, поискаха компенсации, заради ремонтните дейности около проекта, затворените и разкопани улици и заради невъзможността да работят нормално, а и няма да имат препитания година и половина.

"Никой за нищо не ни е уведомил, колко време ще търпим загуби, докога ще бъде затворено. С лека ръка ни затривате и аз не съм единственият, ние имаме кредит, засегнат съм от трето лице. В 21 век това недопустимо отношение към граждани на Пловдив, трябва да се намери решение. Да дойдат, да видят къде ми е бизнесът и как работя", опитваше се да убеди присъстващите Никола Бришимов, собственик на хотел на бул. "Васил Априлов". Как може да ни обезпечите и какво ще получим насреща, след като не работим. Вече имам поражения по фасада на хотела, вие затривате бизнеса ми.", не спря бизнесменът.

"Ако някой знае как да правим ремонти, без да спираме движението и без неудобство, да дойде, да каже и ще го изпълним сега.", отвърна кметът Здравко Димитров. Той даде пример с това, че е отчуждил своя собственост - паркинг, за да стане част от пробива "Модър - Царевец", като той единствен от заинтересованите не е пуснал жалба срещу процедурата в съда.

"Убивате ми бизнеса, на 5 число какво да кажа на банката, имам кредит. Искам заложени компенсации, оставям на улицата 15 човека работници, 20 години съм в бизнеса и ставаме заложници на проекта от 300 милиона. Всички сме в една лодка, но аз съм зад борда и съм на дъното", продължи още бизнесменът и поиска "С лека ръка затривате бизнеса, покрийте ни разходите, ние не искаме да печелим от Вас."

"За съжаление няма законово основание, на което да предвидим подобни разходи, ние управляваме публични средства, няма на какво основание да ви възмездим. Можем да ви помогнем с график около хотела, все пак строителите те ще приключат преди отварянето пробива", обясни инж. Бакалски на притеснения бизнесмен.



Още по темата: общо новини по темата: 260
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди новият подлез да стане факт бетонният мост не трябва да се затваря.Действащо околовръстно и Модър Царевец са приоритет.Жп линията Централна гара Филипово ако стане булевард ще реши много проблеми.Глупаво е да се правят ремонти на близки улици,а Даме Груев гони световни рекорди по мудност.Трета година за 200 метра.
-1
 
 
Няма по-голяма идиотия в градоустройството на Пловдив последните години от т.н. "Пробив" ! Колосална глупост, колосални разходи, колосална мръсотия и хаос, и за какво ? Да могат новодошлите селяни в Кючука /да не се обиждат кореняците/ да стигат от уродливите си нови блокове до центъра с 5 минути по-бързо ! Ай сикана, както се казва на юг от Бетонния... Пловдив нямаше нужда от "Пробив" , а от повече ред в движението, повече паркинги /подземни, надземни, както в така повтаряната за пример от всички Европа/, повече зеленина. И забрана на селяните с регистрации от други окръзи да карат в Пловдив без да си сменят табелите ! Хем задръстват движението , хем не плащат високите общински данъци за колите си и минават "метър" със селските си номера ! Защо не уредихте това , а им строите "пробив"-и ?
0
 
 
Кво са навряхте в тоя Кичук, нека ви . Елате в Стулюпиново и на 3 спирки от центара сте
+2
 
 
Толкова обещания,снимки на проект за нов "бетонен" мост и накрая пак същото. Няма ли връзка от Кичука към централна гара,няма и разтоварване на трафика. Тази велоалея за какъв ни е,когато няма такава на Христо Ботев.Не се ли направи сега,десетилетия напред ще си остане така,а "новодомците" се увеличават ежедневно.
-3
 
 
Продай S-класата. Какво толкова. Догодина ще си я купиш пак.
-4
 
 
Трябва да спрем развитието на Пловдив ,за да може бизнеса на някой да върви ,а после да реват ,че нищо не се прави в тоя град.
+3
 
 
И така, като виждаме колко се спазват сроковете, тези 6 месеца ще станат 10-12 в най-добрия случай. И най-големият квартал на Пловдив става блокиран. На Коматевския възел и на надлез Родопи ще е ад. На околовръстното също. От квартала ще се излиза и влиза по един час. Не стига, че и вътре е целият в мудни разкопки. Не трябва да позволяваме да се затвори Бетонния мост, докато не пуснат пробива на гарата и Модър-Царевец!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: