Забраняват селските събори, моловете остават отворени, под въпрос е масовото честване на 6 септември

Автор: Диана Бикова
Коментари (8)
16:14 / 24.08.2021
22246
300 нови легла за пациенти с Covid-19 ще бъдат разкрити в лечебните заведения на територията на Пловдив и областта. В момента има 515 легла, от които 157 са свободни, а с новите легла броят им ще стане общо 800. Разкриването ще се прави поетапно. Това реши на заседание Областният кризисен щаб, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Областният управител Ангел Стоев съобщи, че ще издаде заповед, с която се забранява провеждането на събори по селата.

Предстои да обсъди с община Пловдив кои събития ще се провеждат в присъствието на публика и на кои няма да се допускат зрители. Едно от най-големите мероприятия е 6 септември - Ден на Съединението и празник на град Пловдив. 

Моловете засега продължават да работят в пълния си обем при спазване на утвърдените мерки и родителите спокойно могат да напазаруват учебни пособия и дрехи за първия учебен ден. Ако нивото на заболеваемост продължи да нараства, от 1 септември моловете може да бъдат затворени, предупреди Стоев. 

По отношение на заведения областният управител няма да въвежда нови ограничения и в Пловдивска област ще се придържаме към заповедта на здравния министър. 

Спортните и масовите събития ще продължат да се провеждат при спазване на мерките за оранжевата зона, въпреки че сме в червената. 

"Темпът на нарастване на хоспитализиране като брой е висок, но е под 20%, т.е. от 5 човека с ковид само един влиза в болница. Лекарите ме увериха, че заболяването протича значително по-леко от миналата година, което се дължи на ваксинирането. Изоставаме от Европа, но в страната Пловдивска област е сред първите по ваксиниране" - коментира областният управител.

В Районния център по трансфузионна хематология в момента има над 380 единици кръвна плазма и директорът д-р Соня Джевизова е уверила Ангел Стоев, че количеството е напълно достатъчно на този етап. Кръвната плазма е дарена от доброволци, изкарали коронавируса като жест на благодарност. 

"Очаква се пик на четвъртата вълна в края на септември - началото на октомври. Тогава болниците ще изпитат нужда от персонал, ще отправим апел към хората, които вече са изкарали ковид да се включат" - каза още Стоев.

До 1 септември във всички болници трябва да бъдат разкрити колид легла, допълни зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. В петте ДКЦ-а в Пловдив и в Раковски има ковид зони, които активно ще участват в процеса на лечение на пациентите, които не са тежко болни. Хората ще могат там да си направят необходимите изследвания, включително и рентгенови снимки, без направление от личния лекар. Здравните власти смятат, че във всички общински градове трябва да има такива ковид зони.


Виж коментарите (8)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).