ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив започна конференция за консервация на мозайки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:43 / 24.10.2022Коментари (0)1265
XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM  започна днес в ДК "Борис Христов“. От 24 - 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив, в партньорство с фондация "Балканско наследство“ и патронажа на Министерство на културата на Република България, в Пловдив си дават среща  повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията е свидетелство и за яркото присъствие на Пловдив в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Самият форум е важна стъпка към включването на мозаечното наследство на Пловдив в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Организатор е фондация ICCM за консервация на мозайки, която е с над 40 - годишна история. В нея членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други. Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други. В конференцията участват експерти от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

Приветствия по повод откриването на големия международен форум отправиха: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, проф. д-р Мариела Модева - зам.-министър на туризма, доц. д-р Борис Данаилов - началник на политическия кабинет на министъра на културата - проф. Велислав Минеков, Амелия Гешева – бивш заместник-министър на културата, бивш заместник-кмет по култура на община Пловдив и един от инициаторите на събитието, идеята за което възникна след домакинството на Пловдив на Международния симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки през февруари 2017г. Приветствия произнесоха още доц.д-р Елена Кантарева –Дечева - директор на ОИ "Старинен Пловдив“, Роберто Нарди – президент на ICCМ, и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation. Поздравителен адрес до организаторите и участниците изпрати и Председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Конференцията е с работен език – английски, като е осигурен и симултанен превод на арабски.  

До края на форума в петък, в двете конферентни зали и в голямата зрителна зала ще има множество дискусии, презентации, постер и видео сесии. Предвидена е и обиколка на Пловдив с посещения на Стария град и всички обекти с мозайки. В една от вечерите концерт за гостите ще изнесе ФА "Тракия“. В четвъртък, те ще посетят обекти, свързани с историческото и мозаечното наследство на България извън Пловдив – Бузлуджа, Казанлък, Стара Загора и др. В последния ден – на 28 октомври е избора на нов Управителен съвет, представяне на добри практики и презентация на новия Управителен съвет, с което конференцията  ще приключи.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: