ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Темите на 2007-ма: Екозавода в Шишманци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 25.12.2007Коментари (0)4446
© Plovdiv24.com
Една от най-дискутираните теми през годината бе строящият се в Шишманци екологичен завод за преработка на отпадъци.

08.01.2007 - Финансираният от общината екозавод може да се окаже частен
Изграждащият се Завод за твърди битови отпадъци край Шишманци може да се окаже частна собственост след финализирането на проекта, въпреки решението на Общинския съвет той да бъде актуван като публична общинска собственост. Това подозрение изрази общинският съветник от БСП Александър Константинов в предаването Дарик кафе. Според него това би обяснило скандала между доскорошните съдружници в "Еко глобал" Атанас Търев и Петър Станчев, която е основен изпълнител на обекта. Константинов изрази съмнение, че кметът е издал акт за публична общинска собственост. Той прогнозира, че ако това не е направено, общината трудно ще докаже след време собствеността си върху съораженията край Шишманци, чието изграждане финансира, и върху дарената земя с халетата на бившия завод "Стоманолеене". В момента темповете на изграждане на завода са забавени, а на част от фирмите-подизпълнители се дължат пари, заяви съветникът от левицата Красимир Давчев. Той посочи, че на ГУСВ например от дължими 170 000 лв са платени едва 70 000. В същото време от осигуреното чрез държавната компания "Публчни инвестиционни проекти" 9, 8 млн лв финансиране в момента стоят неусвоени 7,5 млн лв. Има опасност частните собственици, дарили терена, да предявят претенции за неустойка от 16 млн. лв, каза Константинов. Такава е заложена и в нотариалния акт за дарението, и в договора, с който общината се задължава да осигури цялото финансиране за екозавода в размер на 37 млн лв. Съветникът бе категоричен, че това ще се случи, ако общината не влезе активно в правата си на инвеститор, не започне да упражнява контрол на разходването на парите край Шишманци и не сведе функциите на Консорциум "Екологичен завод" до чисто изпълнителски.

Пускането в експлоатация бе отлагано на няколко пъти.

09.01.2007 - Пловдив ще има екозавод до май 2007
Екозаводът край село Шишманци ще бъде пуснат в експлоатация до месец май. Това заяви в програмата Дарик кафе адвокат Магдалена Иванова, която представлява консорциум "Екологичен завод". По думите й, зад бившия съдружник Петър Станчев стои политическо лоби, което има за цел да направи всичко възможно, да се забави пусковия срок на първия в България завод за преработка на твърди битови отпадъци. Част от опозицията има интерес заводът да не се изгради до провеждането на предстоящите местни избори. Досега процесът по изграждане на екозавода изостава и това е причина за разразилата се война между съдружниците Атанас Търев и Петър Станчев. "След като Станчев напусна нещата тръгнаха и завод ще има", категорична бе Иванова. Френските доставчици на оборудване са готови да започнат доставките по график, който е представен от тях в края на 2006 година. Машините ще бъдат монтирани на площадката в Шишманци до месец. Осигурени са необходимите средства за реализиране на проекта. Около 7 милиона лева от фонда на Държавна агенция "Публични инвестиционни проекти са неусвоени, но ще се използват през 2007 година. С тях ще се закупят машини и ще се финансират строителните работи. Адвокат Иванова представи копия на акт № 1030р и 1029р за публична общинска собственост, подписани от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков на 26 април 2005 година, с което опровега твърденията на общинските съветници от "Коалиция за Пловдив", че такъв документ няма. Досега Община Пловдив е инвестирала 8,5 млн лева от общо договорените инвестиции в размер на 37 млн лева.

04.05.2007 - Заводът в Шишманци трябва да заработи до средата на юни
Най-късно в средата на юни заводът за преработка на отпадъци в Шишманци трябва да заработи. Това е най-новият пусков срок, оповестен от Атанас Търев, един от собствениците в консорциум „Екологичен завод", пише "24 часа - Пловдив". Той е категоричен, че до края на май няма да приключат довършителните работи.

28.05.2007 - Пристига част от оборудването на Екозавод
На 29 май (вторник) в 11:00 ч. от Община Пловдив за Завода край Шишманци ще тръгне комисията от общински съветници, която следи работата по реализиране на проекта. Комисията ще инспектира доставката на оборудването.

29.05.2007 - Koмисия от ОбС инспектира екозaвода край Шишманци
Пет членна комисия от общински съветници в състав председателят на ВМРО - Пловдив Лидия Учкунова, Тодор Кръстев от БСП, общинския съветник от ДПС Инан Алиев, Стоянка Димитрова от НДСВ и Стоянка Багрянова - ОДС инспектираха днес строящият се завод за преработка на твърди битови отпадъци край Шишманци. Те се срещнаха с адвокатът на екозавода Георги Колев и заедно инспектираха как върви работата по реализирането на проекта и доставката на оборудването. Според Георги Колев, в близките дни се чака се решение от Министерството на финансите за допълнително осигуряване на средства в размер на 5,1 милиона лева за довършителни работи - за строителството на двете халета на завода и за котлованите. До тук са осигурени приблизително около 15 милиона лева, от които са усвоени за строителни дейности и за оборудване близо 11 милиона. Разплащането на френската фирма доставчик "ТЕСЕМ", която осигурява оборудването на екозавода ще стане след доставянето на технологичното оборудване. В момента се извършва доставка на части от поточните линии. Общо 6 са пристигналите тирове с части. Пълното комплектоване на оборудването ще стане през месец юли. "Оптимист съм, че заводът ще бъде пуснат през месец септември", заяви след като инспектира завода общинският съветник от ОДС Стоянка Багрянова. По-скептична прогноза направи Лидия Учкунова. Според нея, до края на тази година ще има ремонтни дейности. "За първи път посещавам завода, като първоначалните ми впечатления бяха, че нищо не е направено. Сега се убедих, че работниците полагат къртовски труд и съм оптимист, че до края на годината, ако има финансиране, съоръжението ще заработи", допълни още Учкунова.

Имаше и такива, които се обявиха против пускането на завода.

20.09.2007 - Хората в Раковски са против изграждането на екозавод в Шишманци
Близо 82 на сто от хората в община Раковски са против изграждането на екозавода в Шишманци, показва допитване, пише на първа страница в."Труд - Пловдив". Други 9 на сто настояват за изготвяне на нова оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), а за изграждането на завода са 13 на сто. Миниреферендумът е проведен през август и е поръчан от ОбС в Раковски, който на вчерашната си сесия бе включил обсъждането на екозавода като първа точка в дневния ред. Вчера общинският съвет в Раковски трябваше да разгледа въпроса, но точката бе изтеглена от дневния ред. „Поканихме областния управител и д-р Иван Чомаков да ги изслушаме, но те не дойдоха", казва общинският съветник и шеф на комисията по екология в Раковски Иван Драгоев, цитиран в "24 часа - Пловдив". „Заводът се изгражда законно, има строително разрешение и одобрена оценка за въздействие на околната среда", коментира главният инженер на Пловдив Дичо Дафов. В момента се монтирало оборудването за преработка на отпадъците. Довършването се забавяло, защото нямало средства за разплащане на извършената работа от изпълнителите.

21.09.2007 - „Зелени Балкани": Технологията на бъдещия екологичен завод край Шишманци се пази в дълбока тайна
България може да понесе тежки санкции от Европейския съюз, ако заводът за твърди битови отпадъци край пловдивското село Шиманци бъде пуснат в действие, без одобрението на местните хора и общинския съвет в град Раковски. Това твърди пред М САТ екологът от неправителствената организация „Зелени Балкани" Христо Николов. Според него, смущаващ е и фактът, че вече 2 години технологията на бъдещото предприятие се пази в тайна, като тихомълком собствеността му се прехвърля от община Пловдив към частни лица, които не са вложили един лев за финансирането му. Проверка на М САТ в село Шишманци установи, че местните хора са видимо притеснени от предстоящото пускане в действие на първия в страната завод за твърди битови отпадъци. Повечето от тях не искат предприятието да работи на територията на землището им, но си дават сметка, че никой се интересува от мнението им и, че развоят на събитията е вече предрешен. Въпреки уверенията, че заводът за твърди битови отпадъци ще работи по безопасна френска технология, никой не вярва в обещанията, че земята и въздухът в района няма да бъдат замърсявани. Общинският съвет в град Раковски се обяви против строежа на екологичния завод преди технологията за преработка на битови отдадъци да бъде публично оповестена. Според Христо Николов, изключитерно тревожен е фактът, че никой в община Пловдив не знае как точно ще действа съоръжението, а още по-обезпокоително е, че пловдивчани плащат милиони левове за изграждането му, докато контролният пакет от акциите му преминава в ръцете на частни лица, за които се твърди, че с документни измами са източили вече близо 6 милиона лева. Бъдещият екологичен завод край Пловдив е разположен върху карстов район. Незнайно защо оценката за въздействие върху околната среда не отчита последиците от евентуално земетресение. Христо Николов от „Зелени Балкани" смята, че те ще са катастрофални, тъй като токсините от площадката за съхранение на отпадъците ще проникнат в питейната вода на десетки селища, а най-силно засегната ще е Стара Загора.

Изключително много средства бяха хвърлени в изграждането на завода.

18.10.2007 - Предоставят 5млн.лв за завода за битови отпадъци в с. Шишманци
Правителството предоставя 5 млн. лв. за доизграждане на завода за третиране на битовите отпадъци с депо в с. Шишманци, Пловдивска област. Това предвижда допълнение в решение на Министерския съвет за определяне на публичните инвестиционни проекти с национално и местно значение, които се изграждат със средства на „Публични инвестиционни проекти" ЕАД (в ликвидация) през 2007 г., съобщиха от Министерски съвет. Изграждането на завода е от приоритетно значение за община Пловдив и пускането му експлоатация е комплексно решение на съществени екологични проблеми не само за общината, но и на целия регион. През 2005 г. проектът е включен в списъка по приложение №2 за обектите, които ще се подпомогнат със средства от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.

08.11.2007 - Искат още 12 млн. лв. за екозавода в Шишманци
Искат още 12 млн. лв. за екозавода в Шишманци, съобщи адвокат Георги Колев. С тези пари предприятието щяло окончателно да бъде завършено. Отпуснатите неотдавна 5 млн. лева от правителството на практика били 3,3 млн. лева, каза юристът на „Екологичен завод". Другите 1,7 млн. били неусвоени от м.г. С правителствения транш щяло да се възобнови строителството и да се довърши приемателното отделение за отпадъка, а също и да се изгради пречиствателна станция. Според Колев реално заводът щял да заработи догодина, ако бъдат осигурени още 12 милиона лева.

21.11.2007 - 17 млн. наляти за 5 години в строителството на екозавода
16 млн 908 хил лева са усвоени в момента в строителството на Завода за твърди битови отпадъци край Шишманци по договора с общината, който е на обща стойност 37 млн. лв. Това ще съобщи днес пълномощникът на Консорциум Екологичен завод Стоян Гидиков пред кмета на Пловдив Славчо Атанасов, областния управител Тодор Петков, председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев и ресорният заместник-кмет Георги Григоров, които днес ще инспектират обекта. Домакините от Консорциум "Екологичен завод" ще запознаят гостите с графиците на строителството, със свършената до момента работа и с необходимите средства за довършването на завода. Заради спрялото финансиране, от 5 месеца на обекта няма външни фирми и работим само със собствени сили, каза Гидиков. Той отрече консорциумът да е получил отпуснатите преди 2 седмици от правителството 5 милиона лв за екозавода. Гидиков твърди, че общината дължи на строителите 384 000 лв ДДС по неразплатени фактури, а към подизпълнители има неразплатени около 5 млн лв. Според пълномощника на Консорциума, 90% от строителството е завършено, чака се и последната доставка на оборудване от Франция. Посещението в Шишманци е част от разпоредената от новия кмет на Пловдив проверка за изграждането на екозавода, чийто първоначален пусков срок бе през април. От началото на седмицата новата общинската управа се опитва да окомплектоват досието на обекта. Актовете за собственост, договорите и анексите към тях и документите за плащанията са разпиляни в различни отдели и дирекции. Това не позволява да се прецени как са разходвани парите и каква е вложената до момента в екозавода сума, казаха от новата общинска управа. Според строителите от Консорциум "Екологичен завод" по договора с общината трябва да бъдат осигурени още близо 20 милиона лв. Доскоро сумите, които се тиражираха, варираха между 7 и 12 млн лв за довършване на завода.

Николай Гигов също влезе в собствеността на екозавода.

21.11.2007 - Ново дружество взима екозавода в Шишманци
Новосъздаденото акционерно дружество "Предприятие за преработка на отпадъци" ще е оператор на екозавода в Шишманци. Досега оператор на бъдещото предприятие беше консорциум "Екологичен завод". Официално промяната се налага, защото акционерното дружество, за разлика от консорциума има право да кандидатства за комплексно разрешително за експлоатация на съоръжението. Оръжейният бос и собственик на ПФК "Локомотив" София Николай Гигов съобщи днес, че притежава над 33% от новото акционерно дружество чрез фирмата си "Екотайм". Гигов отказа да съобщи точния размер на дяловете си, но уточни, че има блокираща квота в дружеството. Останалите акции са разпределени между Атанас Търев и Община Пловдив. Николай Гигов съобщи, че вече притежава всички сгради и терени на бившия гигант "Стоманолеене" - Шишманци, освен тези ползвани пряко от екозавода. Очаква се до дни държавата да предостави 5 милиона лева за доразплащане с френския доставчик на оборудване за екозавода. След превеждането им е въпрос на не повече от месец да заработи първата инсталация за преработка на отпадъци. До седмица кметът и областният управител ще получат от собствениците на екозавода разчети за необходимите средства за окончателното му довършване. Според неофициална информация става въпрос за около 10 милиона лева. Николай Гигов декларира днес готовност да отпусне безлихвен заем на пртньорите в акционерното дружество. "За стартиране на завода ще дам толкова пари колкото не достигат, за да тръгне инсталацията", каза Гигов. "Общината не е тази, която ще връща от бюджета заем от г-н Гигов", каза по-късно кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

11.12.2007 - 15,8 млн. нужни за довършване на Екозавода
"Предприятието за преработка на отпадъци" АД е изпратило уведомително писмо до Областната управа, с което иска съдействие от Губернатора за отпускане на средства за довършване на Завода за преработка на отпадъци в Шишманци. Фирмата настоява Министерството на финансите да отпусне 15 милиона, 837 хиляди и 058,44 лв. за довършване на Екозавода. "Министерството на финансите ще провери разчетите на фирмата преди да реши точната сума, която ще отпусне", обясни Областния управител Тодор Петков. Други 5 млн. лева са отпуснати на завода от компания "Публични инвестиционни проекти" към Министерството на финансите.



Още по темата: общо новини по темата: 189
28.03.2024 »
25.03.2024 »
15.11.2023 »
20.10.2023 »
12.09.2023 »
24.08.2019 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: