ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ТИЗ край Пловдив е напът да стане първият в Европа неутрално въглероден индустриален парк
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 02.08.2023Коментари (0)2616
©
Министерството на иновациите и растежа (МИР) подкрепя развитието на Тракия икономическа зона (ТИЗ) като хъб за инвестиции, иновации и образование на бъдещето и разгръщането на потенциала на региона на Пловдив като иновационна долина. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при посещението на Тракия икономическа зона. 

В рамките на работното посещение министър Стойчева се запозна с развитието на ТИЗ и Въглеродно-неутрален индустриален парк (ВНИП) – Марица. Обсъдени бяха и добрите практики по прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите и възможностите за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Министърът на иновациите и растежа посети и завода за електрически прекъсвачи на "Шнайдер Електрик“ (Schneider Electric) край Пловдив, известен като "Умната фабрика“. На срещата присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев и представители на Община Пловдив. Министър Стойчева обсъди с ръководството на завода инвестиционните им намерения, откриването на нови работни места, както и внедрените иновации в производството, които са значими в европейски мащаб.

"В лицето на Министерството на иновациите и растежа имате партньор, на когото може да разчитате. Вие сте добър пример, с който стартираме тази нова вълна на високотехнологични иновации и то от България, като част от конкурентоспособността на Европа“, заяви министър Стойчева.

"Част от стратегията на МИР е да насърчаваме през всички финансови механизми малките и средни предприятия, да подкрепим българската икономика за по-ясно заявен дигитален, зелен и устойчив преход“, каза още тя.

"Във връзка с разширяването на завода ни, през следващите от три до пет години ще създадем нови 150 работни места и така служителите ни ще станат над 1000“, коментира директорът на завода Мартин Йорданов.

По време на обиколката във фабриката стана ясно, че предстои и допълнителна автоматизация на някои от процесите на производство, като това няма да намали заетите лица, а напротив – ще бъдат открити нови позиции. 

По време на посещението на министър Стойчева "Шнайдер Електрик“ подписа Хартата за нула нетни емисии и устойчиво развитие на ТИЗ. 6 фирми вече са я подписали, очаква се още 20 да се включат.

Целта е ТИЗ да стане първият в Европа неутрално въглероден индустриален парк въз основа на въвеждането на иновативни решения и зелени технологии в полза на развитието на бизнеса. Зоната е първото индустриално обединение на фирми в Европа с фокус върху намаляване на въглеродните емисии, като същевременно подкрепя създаването на нови работни места, разпространението на знания и иновации, повишава икономическата конкурентоспособност и подобрява перспективите за развитие на региона. Тази политика привлича инвеститорския интерес.

В Пловдив министър Стойчева подписа договорите с кмета на Община Марица Димитър Иванов и с представителя на фирма "Бултекс 99“ за финансиране на пътна инфраструктура по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Отпускат се близо 500 хил. лв. на Общината за изграждането на част от Южен околовръстен път на село Радиново.

Той ще улесни достъпа и функционирането на компаниите в индустриална зона Марица и ще помогне за привличане на нови инвеститори, които да допринесат за устойчивото развитие на общината. С изграждането на пътя ще се пренасочи тежкотоварният трафик, който в момента преминава през селото. Мярката се прилага във връзка с инвестиционния проект на "Бултекс 99“ ЕООД - "Изграждане на нова складово-логистична база – първи етап“ в с. Радиново, с издаден сертификат за инвестиция клас А по реда на ЗНИ.


Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: