ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив, дишай! Ако можеш
Автор: Георги Кирилов 15:06 / 09.07.2021Коментари (4)22996
© Plovdiv24.bg
Големите паркове в града изчезват, смазани под бетон и асфалт

Не отваряй прозореца, за да не избяга чистият въздух.  Казват – било популярна шега за Краков. Скоро – обективна действителност в Пловдив, ако безразборното застрояване на големите паркове, "белите дробове“ на града, продължи.

Мръсен въздух, кошмарни задръствания, липса на зелени пространства, на социална инфраструктура, войни за паркоместа, булеварди, които не могат да поемат увеличаващия се брой автомобили, нови квартали без елементарна инфраструктура.

Не, това не е Пекин или София. Това е нерадостното бъдеще на града под тепетата, ако не се вземат спешно мерки за запазване на "белите му дробове“.

Сухата статистика е като сухия  въздух – задавя всеки пловдивчанин. Според цифрите общата зелена площ на града, включително гробища,  междублокови пространства, ботанически градини, защитни и др. площи, е 442,24 ха.  Разпределено на жител, това прави по 12,98 кв. м. Нормативно на всеки, който иска да диша, трябва да се падат по 20 кв. м.  Терените за спорт обхващат общо 116,08 ха и по този показател задоволеността е 3,41 м2/обитател, при нормативно определени от Наредба № 5 – чл.39, ал.(1) - 5-7 м2/жител.

Освен, че не стига, зелената система на Пловдив е неравномерно разпределена.  В "най-привилегировано" положение са жителите на Район "Западен", където благодарение на големия масив на Парк "Отдих и култура" задоволеността с обекти за спорт и зеленина е 55,59 м2/жител, следвани от Район "Тракия" – с парк "Лаута", който не е никакъв парк, а занемарен и опасен горски масив, както и с отредените за зелени площи, но неизградени като такива – 23,14 м2/обитател.

Най-"задушевно“ живеят в район "Централен", където в зелената система участват хълмовете, реката, "Цар Симеоновата" и "Дондуковата" градини – 14,87 м2/жител.

Следват Район "Източен" – 6,49 м2/жител (от които – 4,48 м2/жител – от Централни гробища), Район "Южен" – 3,89 м2/жител и Район "Северен" – 10,84 м2/жител, от които зеленина за широко обществено ползване – 1,68 м2/обитател и 9,06 м2/жител – гробищен "парк" – в производствената зона.

На този фон, строителството изживява бум и ренесанс. Само от октомври до декември 2020 г. в Пловдив е било разрешено строителството на 3624 жилища, като по този показател градът изпреварва и София (3413). Общата им площ е 354 462 кв. м и е най-голямата от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато е било разрешено строителството на жилища с обща площ от малко над 370 хил. кв. м.

През цялата 2020 г. в Пловдив са били издадени разрешения за строеж на общо 7047 жилища с общо РЗП от около 740 хил. кв. м. Новите жилища са се увеличили с 56,8% за 12 месеца  (4495 през 2019-а), а общата им площ е нараснала с 32,8% на годишна база. Така Пловдив е единственият голям град у нас, който регистрира ръст на издадените разрешения за строеж през пандемичната 2020 г.

Градът обаче не е само тухли и бетон.

За да дишат децата ни, трябват дървета, цветя и спортни площадки. А такива няма.

Не се очертава и скоро да има, поне според изменението на общия градоустройствен план, който се спъна в исканията на зелени, местни политици и разпокъсани интереси.

Вce пo-мaлкo зeлeни зoни и вce пoвeчe cтрoитeлcтвo. Тoвa мoжe дa oчaквaт плoвдивчaни в cлeдвaщитe 20 гoдини, aкo този дoкумeнт бъдe приeт в прeдлoжeния му вид.

С прocтo oкo ce виждa, чe парковете пo кaртaтa нa Плoвдив cтaвaт вce пo-мaлкo. Въпрeки увeрeниятa нa прeдишнaтa влacт, a и нa нoвaтa,чe зeлeнитe зoни ca приoритeт, нe ce виждa нитo eднa нoв парк c внушитeлни рaзмeри. Тъкмo oбрaтнoтo – в пaрцeли, кoитo дoceгa ce вoдихa в OУП зeлeнинa, вeчe мoжe дa ce cтрoи.

Излиза, че бетонът може да изяде дори зеленината около най-любимия за пловдивчани парк – Гребната база. В последните години районът  е предпочитано място за луксозно жилищно застрояване, различно от жилищните мастодонти, вдигнати в последните години в район "Южен", обясняват брокери от Пловдив.

Заради зеленината и спокойствието, което предлага районът, квадратният метър на незастроени площи край Гребната база вече удря космически нива.

Все още голяма част от терените около и в Гребната база са разпокъсани, има общинска, но и частна собственост. От жизнено значение за парка е общината е да обедини собствеността, ако иска да я запази. Това е жизнено важно с оглед на построяването и на втори гребен канал – задължително условие, ако Пловдив иска да домакинства световни спортни събития.

За да стане това, трябва ясна стратегия и график, какъвто общината трябва да начертае скоро.

В продължение на години Община Пловдив разпродава ценните си имоти и този процес изглежда безконтролен и стихиен. Сключвали са се сделки във вреда на града,  а в същото време общината е бездействала, когато трябва да положи поне малки усилия, за да се запази и малкото зеленина, останала по районите.

Колкото и да замита проблема под килима, очевидно общината ще бъде принудена да реши радикално казуса със зелените площи на Пловдив. Обещания как територията на града ще се превърне в оазис не работят. Хората вече могат по всяко време да се информират, че живеят в държавата и в града с най-мръсен въздух с Европа и никой не може скрие 15 000 наши сънародници, които всяка година умират от това. И ако общината няма желание да предприеме нещо сега, то общественият натиск ще я накара да го направи съвсем скоро.

Ако обаче дотогава не е станало твърде късно за белите дробове на града под тепетата!


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Нормално е! Най-лесният начин, ако имаш пари, да ги увеличиш два, три или четири пъти е да строиш! Да строиш! Да строиш! И докато има будали да купуват апартаменти в тези нови модерни гета трябва да си луд да не строиш.
на 09.07.2021 г.
+2
 
 
Колко дървета бяха изсечени заради "разширението" на х.Марица(още не е завършено).Изкоренените дървета по ул.Ибър не се възстановяват,да не говорим,че парк в района няма.
+4
 
 
В Тракия до пощата започна строежа по едно отвратително гето, което ще направи нещата в квартала още по-зле. Точно в този сайт, където сега тръбите за проблема, имаше рекламна/платена статия за този грандиозен проект. Други градове се разширяват, ние тук затъпкваме всичко вътре.
+5
 
 
Дълги години Пловдив е нямал, а и в момента няма, адекватно, разумно и кадърно управление, което да работи в ползва на народа, а не за лична или друга бизнес изгода. "Подаряват" се разрешителни за строеж в зелени площи и междублокови пространства. Инфраструктурата "издиша" отвсякъде. И града се разширява навътре. Абсурдно малоумие просто.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: