ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Планират нов огромен комплекс в "Тракия"
Автор: Диана Бикова 17:38 / 25.04.2023Коментари (17)21378
© Plovdiv24.bg
Нов огромен затворен жилищен комплекс в район "Тракия" планира да прави  строителният предприемач Георги Чалъмов. Небостъргачите ще бъдат вдигнати в част от индустриалната зона в квартала близо до Асеновградско шосе на площ от 51.4 хиляди квадратни метра. Срещу проекта обаче възразяват фирмите, чиито производствени бази са именно там, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Официални възражения срещу бъдещия комплекс вече са внесени до Експертния съвет по устройство на територията към община Пловдив, въпреки краткия срок от 5 дни, който са имали. Обсъждането за промяната на ПУП-ПРЗ трябва да се проведе още тази седмица. 

"Имаме производствен цех за електроника и екипировка в завод "Оптела", който се намира зад "Томов плаза". Около нас искат да застоят високи, между 30 и 50 метра, жилищни сгради. Така ние ще попаднем в центъра на огромен затворен жилищен комплекс. Това според нас е недопустимо спрямо нормите на ЗУТ за нива на шум и близост на промишлени с жилищни сгради" - коментира за медията ни Иван Къндев, управител на "ЛЕСИ - 2000" ЕООД.

Още на пръв поглед от проекта се набива на очи грубото несъответствие с нормите за шум. Адвокатите на дружеството открили, че има разминаване с ОУП за параметрите по застрояване. В последствие се оказало, че повече от 4 месеца след приемането на новия ОУП на Пловдив никой в общинската администрация не си е направил труда да актуализира информацията. 

Сградата на "ЛЕСИ-2000" ЕООД и "Булсис" ООД е с обща свързана конструкция със сграда, предвидена за събаряне съгласно новия ПУП-ПРЗ. Според Къндев, преди да се разреши този ПУП-ПРЗ, който предвижда премахване на част от сграда, трябва да се представи техническо решение както за това събаряне, така и за безопасността на оставащата част от сградата. Също така би трябвало да се даде конструктивно становище относно бъдещата сигурност и безопасна експлоатация на оставащата част от сградата. Такова техническо решение и конструктивно становище не е предоставено. 

Бизнесменът твърди, че не е изпълнена разпоредба на ЗУТ относно защитата от шум, която пряко кореспондира със Закона за защита от шума в околната среда и наредбите към него. В документацията липсва съгласуване с РИОСВ, както е изискал на предишно заседание ЕСУТ. 

Във възражението до експертия съвет се изтъква:

"От приложеното обемно устройствено проучване се вижда, че нашата производствена сграда е в центъра на предлаганият затворен от свързано застрояване жилищен комплекс. Нашата сграда е с отреждане Производствено-складова дейност, както и двора пред нея, в които извършваме производствени и подготвителни дейности на открито и извършваме товаро-разтоварни дейности 24 часа в денонощието. Предоставили сме актове за въвеждане в експлоатация от 2006г.

Фактът, че по новият ОУП на нашата зона се променя предназначението от СМФп на СМФ1 не променя отреждането на нашият имот. Ние съществуваме и по НАРЕДБА № 6 от 26.06.2006 имаме право на еквивалентен шум до 70 dB(A) - денонощно - 7 дена в седмицата. И ние изцяло използваме тези права в работата си!

Всяка промяна на преназначението на имоти и строителство около нас трябва да се съобрази със шумовите излъчвания от нашата сграда и от двора ни. Инвеститора трябва така да разположи сградите си, като вземе предвид нашето шумово излъчване, така че новите сгради да отговарят на изискванията за шум по НАРЕДБА № 6 от 26.06.2006 според предназначението им. Това би трябвало да стане чрез анализ и експертиза с изчисления доказващи безопасните нива на шум в околността на новите сгради според предназначението им и условията на Наредба 6, Приложение 2 към чл.5.

Същият проблем съществува и със шума от имоти с Производствено-складова дейност от западната страна ПУП-ПРЗ, където в контакт се намира друго производствено предприятие "МЕГАЛУКС", което има две производствени сгради в непосредствена близост и отделно склад за строителни материали с покрита и открита част на друга фирма. Всичките те са в пряк контакт със предлаганите жилищни сгради в контекста на шума!

Всеки, който е завършил 10 клас, знае от физиката явления като Отражение, Поглъщане, Затихване, Дифракция, Интерференция и Резонанс на звуковите вълни. Очевадно е, че няма как да има жилищни или офисни сгради в непосредствена близост до производствените предприятия, още по-малко в тази конфигурация.

При направена от нас звукова симулация на представената конфигурация виждаме, че на практика цялото южно свързано застрояване е конфликтна зона и нормите на шум ще са значително по-високи от изискванията за жилищни и офисни сгради. В Червено на снимка са показани зони на жилищния комплекс изложени на наднормен шум. Но както казахме инвеститорът трябва да докаже, чрез лицензирана фирма, че предлаганото ново застрояване ще е с безопасни нива на шум според Наредба 6.

Друг проблем е, че от източната страна на сградата на "Булсис" и "ЛЕСИ-2000" има предвидена жилищна сграда само на 6 метра разстояние и е твърде вероятно да поема апериодичните вибрации от металообработващите фрези и стругове в производствата. Симулация, която към момента още не сме направили, но би трябвало да се оцени и този риск за дискомфорт и въздействие върху живущите.".

Предприемачите заявяват още, че не е направен анализ и не е дадено експертно становище относно планове-схеми за комуникационно-транспортната мрежа. 

"Проблемът с транспортната връзка на жилищният комплекс е изключително голям. При предвидени над 1700 паркоместа и гаражи, около 1500 от колите ще излизат на малката квартална улица "Вълко Шопов" със знак "Стоп". Самата улица "Вълко Шопов" излиза чрез Т-образно кръстовище със знак "Стоп" на натоварени булеварди - Околовръстното шосе на Пловдив и булевард "Освобождение".

Половината от тези 1500 коли ще излизат от изход със смесени потоци от подземно и надземно паркиране, което допълнително ще ограничи времето за излизане/влизане от жилищният комплекс. Дори и да сложим най-оптимистичните времеви параметри за пропускливост и коефициент на едновременност в час пик 0,7 пак се получава време за излизане/ влизане около 1,5 часа!? Това е времето за излизане от паркинга на комплекса на ул."Вълко Шопов", а колко ще е времето за вливане в булевардите при наличие, че в ул."Вълко Шопов" се вливат коли от още 2 квартала плюс градски транспорт - дори си нямаме на представа!?

Улица "Вълко Шопов" и живущите в този комплекс ще бъдат в перманентно задръстване! Всичко това показва мащаба и сериозността на проблема, като и острата нужда от експертен анализ и изчисления от лицензирана организация или институция, каквито не виждаме към преписката" - обясни Иван Къндев. 

Бизнесмените посочват и други важни аспекти на ПУП-ПРЗ, които не са отчетени преди преди предлагането му за одобрение. Сред тях са енергийната ефективност на сградите, огромния брой хора, които ще населяват предвидените над 1600 апартамента, малката зелена площ.

"Добра практика е, която от доста време се прилага в София, големите инвестиционни проекти да представят анализ за въздействието върху наличната социална, комунална, техническа и комуникационно-транспортна инфраструктура. Никъде в приложените документи не видяхме анализ за такъв огромен жилищен комплекс на толкова малко място", коментира Къндев.


Още по темата: общо новини по темата: 355
25.03.2024 »
25.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
29.02.2024 »
28.02.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Гнусни, крадливи, алчни, продажни боклуци! Унищожиха всичко в този град! Гадни герберастки отрепки.
+4
 
 
Въпросът е кой одобрява подобен проект за следващото гето и защо не се търси публична отговорност как и с какъв ресурс енергийната система може да устои захранване на подобен тип комплекси. Посочете конкретни имена, които одобряват такива проекти и ги попитайте колко пари са получили за одобрение на такъв вид абсурдни проекти.
+6
 
 
Той вече го е разпродал тоя кенеф, а вие ще възразявате. Чалъма ги е ял тия чалъми вече. Всеки ден си пие кафето с Коцето кмета. Тоя строеж може да се спре само ако спрете да изкупувате всяко гето.
+6
 
 
Изроди долни! Малоумници скапани! За какъв куйрук ви е това ново гето бе! Защо съсипвате градът и хората в него! Скоро лайната ще извират по улиците, защото канализацията няма да ги поеме! Съсипахте орна земя чернозем, за да строите килии мамицата ви долна!
Сподели какво ново....
на 25.04.2023 г.
+1
 
 
Егаси гетото ! Да се забрани каквото и да е строителство, ако не се осигури поне по 2 парко места на апартамент, по 4 на малък бизнес, по 12 на среден, и по 30 на голям ! Аман от гета !
+10
 
 
Стига бе не се наядохте. Препълни ни се квартала само със нагли селяни и пумаци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: