ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Още детайли около реконструкцията на ул."Даме Груев"
Автор: Цвети Тончева 17:42 / 29.12.2021Коментари (2)5240
© Plovdiv24.bg
Реконструкцията на ул.“ Даме Груев“ в район "Южен“ няма да спре през 2022 година, въпреки ситуацията в държавата и забавянето на финансирането, съобщи в интервю за Plovdiv24bg кметът на района Костадин Язов. Той поясни, че разплащанията се случват след приключване на определена работа, след актът за разрешение за ползване. Затова се очаква през месец април, най-късно май, да дойдат разплащанията по първата част на изпълнение на ремонта.

При реконструкцията на ул.“Даме Груев“ се извършва само сеч на дървета, които съществуват повече от 60 години, каза още Язов. "Рискът да бъде запазена дървесната маса в район "Южен“ е, че на по-късен етап могат да възникнат много щети заради кореновата система", добави кметът.  Затова е било преценено, с помощта на ландшафтни архитекти, че е най-добре тези дървета да бъдат премахнати, тъй като те са над 60-годишни. "Това са и най-честите брожения на хората от района, след кога виждат, че се отрязват дървета при ремонта на улицата“, посочи Язов.

"Като цяло, аз не съм чул друго отрицателно мнение след първата копка за реконструкцията. Аз живея в района  около 32 години, като през последните 20 години улица "Даме Груев“ е в отчайващо състояние.

"Ще изградим съвременни паркове по тази улица“, каза още Костадин Язов. Това ще се случи откъм северния й край, до оградата с кожния диспансер, и от ул.“Македония“ до кино "Въстаник“, като също архитектите ще кажат с каква растителност е подходящо да бъде засаден парка там. Има си правила, по които се определя това", каза Язов.

По самото продължение на "Даме Груев“, при връзката с надлез "Родопи", пред блока, също ще има парк, по средата на улицата, пък ще има паркоместа. При "Събота пазара" има възможност да се направят още паркоместа. Проектът ще се променя в движение, като ще се оглеждат всички възможности. Обмисля се да бъде подменена и настилката по улицата, при самите заходи към нея, при пешеходните пътеки и при кръстовищата.  

Язов обясни още, че не се отрязва част от терасата на киното, а само парапета на терасата и стълбите от южната и страна, и то само около 20 см от тях. Това е така, тъй като попадат в крайната точка на тротоара и това е проблем. Този парапет ще бъде възстановен, но с около 20 см по-навътре. "В този смисъл, никакво притеснение не могат да имат гражданите", поясни Язов.

Проектът е бил за реконструкция в сервитута на съществуващата улица, но сега е преработен в малко по-голям. Затова именно трябва да бъде добре съобразено всичко. Целта е да се нанесат най-малко щети на природата и да има максимално удобства за хората.

Подмяната на уличното осветление, което започна в района,  също ще продължи, поясни Язов. Финансирането е по Норвежката програма за около 1.1 млн. лева.  В момента се изпълнява инженерингът на проекта. Съществуващите осветителни тела ще бъдат заменени с нови, по-модерни.

Проблемите идват от това , че в някои от зоните трябва да бъде подменена и съществуващата инфраструктура – кабели и табла, и  да е направи нова. А това не е финансирано от програмата. Затова трябва да се намеси и общината, като финансира възстановяването на кабелната мрежа от маслена със суха и след това да се възстанови тротоарната настилка. В момента на места даже няма и тротоари .


Още по темата: общо новини по темата: 282
16.12.2023 »
15.11.2023 »
14.11.2023 »
12.11.2023 »
11.11.2023 »
09.11.2023 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Проекта е добър и е задължително да се свърже с 3 март.Пред поликлиниката и преди надлеза ще станат паркове,а до събота пазара паркинг.Идеално.
0
 
 
От квартала съм и като дете играехме на строежа на кино Въстаник.Всички се чудеха защо киното е на,,сикиме''?Колкото до дърветата,не стават,пречат и надигат плочките,а утре ще надигат и асфалта.Това което казвате като проект г-н Язов е прерасно.Дано стане!Използувам с това да Ви помоля,да съдействате да се направи лява лента за излаз от ул. 3-ти март към бул. Македония,място има,само желание от Вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: