ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Одобриха нова терапия за рак на млечната жлеза, КОЦ Пловдив вече има опит с нея
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:19 / 22.06.2018Коментари (0)20116
©
Комплексният онкологичен център в Пловдив има опит отпреди 7 години с препарат, който наскоро бе одобрен в ново ръководство за химиотерапевтично лечение на рак на млечната жлеза. Указанието бе прието на най-големия световен онкологичен форум "Аско" в Чикаго. Годишната среща, където най-напред се представят всички новости в онкологията, се проведе в началото на месеца. Става въпрос за продукт /Нератиниб/, който е участвал в клинично изпитание на КОЦ – Пловдив от 2011 година. Наясно сме с продукта още преди фактически да е станал лекарство, поясни началникът на отделението по медицинска онкология и хематология  д-р Петър Петров в КОЦ Пловдив, който заедно с други ръководители на терапевтични звена бе поканен на най-престижния онкофорум в света. Засега не е ясно дали въпросното лекарство ще влезе за рутинна употреба у нас.

Пътят до приложението на един медикамент не е кратък - минава от одобрение от Американската администрация за контрол на храни и лекарства - FDA, през Европейската  агенция по лекарствата – EMA като забавянето е няколко месеца при данни за ефективно лечение. Ако ЕМА одобри лекарството, означава, че то автоматично е одобрено и при нас, тоест онколозите имат право да лекуват с него пациентите. Другият въпрос е дали Здравната каса ще го поеме безплатно или не.

Продуктът, участвал в клиничното изпитание на КОЦ, е единият от одобрените като терапия за рак на млечната жлеза. Другият обсъждан препарат вече е одобрен в нашият стандарт по онкология, тъй като е доказано, че е ефективен. Касата го пое  безплатно.За третият одобрен на форума не би трябвало да има проблем, тъй като цената му не е висока, коментира д-р Петров.

Друг препарат, за който са изнесени резултати на "Аско", е за  метастазирал рак на простата – също много често срещана локализация. Лекарството вече се прилага в България, и то с много добър ефект, но след хормонотерапия. Сега вече може да се употребява като начално лечение със значително добри резултати. Интересен момент е, че в САЩ коментират, че въпросният продукт натоварва здравната им система, тъй като се приема от пациентите дълго време. Затова там се прилага само, ако е в здравния застрахователен пакет на съответния пациент.

Д-р Петров коментира, че за онколозите е важно, че всички регистрирани участници в "Аско" получават светкавична информация, когато настъпят промени на правилата на лечение. Това означава, че в мига на промяната, те веднага биват известявани на имейлите си и могат да приложим нововъведенията.

Високо ниво

"Аско" е най-престижният онкологичен форум в света. Той събира професионалисти по онкология от всички държави, за да обсъди най-съвременните методи за лечение. Тази година в него са участвали 36 000 лекари от цял свят. Лектори са били всички световни учени в областта на онкологията. В годишната среща участваха ръководителите на терапевтични звена в КОЦ-Пловдив - д-р Антоанета Томова, началник на отделението по медицинска онкология,  д-р Петър Петров, ръководител на отделение по медицинска онкология и хематология, д-р Гергана Шаламанова – началник на отделението по медицинска онкология и дерматология, д-р Иван Тонев, шеф на звеното по медицинска онкология и пневмология,  както и други специалисти от КОЦ. Те бяха поканени на събитието от водещи световни центрове.


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: