ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кръщават улица в Пловдив на бележит лекар, отдал любовта си на дъщерята на Христо Ботев
Автор: Данислава Вълкова 19:33 / 03.03.2024Коментари (1)10369
©
Именуват нова улица в район “Западен", разбра Plovdiv24.bg.  В сайта на община Пловдив е публикуван проект в предложение на въпросната пътна отсечка, която се намира в кв. “Христо Смирненски".

Предложението, което трябва да стои един месец за публично обсъждане, е по предложение на районния кмет Тони Стойчева до Общинския съвет, след получени писма от 204 собственици на имоти, граничещи с улицата. Според документа тя трябва да се именува "Д-р Христо Аджаров“ в знак на признателност и уважение към този бележит българин.

Д-р Христо Аджаров е забележителна фигура в пловдивската история, известен със своя принос към медицината и страстта си към социалната справедливост. Роден през 1882 г. в гр. Карлово. След като завършва медицина в София, той става виден представител на българската медицинска общност, като лекар и преподавател в различни болници и университети в цялата страна. Христо завършва Мъжката гимназия с пълно отличие. След това е изпратен като държавен стипендиант да учи медицина във Виена.

След завършване специализира хирургия и акушерство при световно известни професори. Тъй като дължи образованието си на българската държава обаче, д-р Аджаров се зарича винаги да работи в държавни здравни заведение. Връща се в България и започва да работи като началник на хирургическото отделение в Плевен, а после е преместен за управител на държавната болница в във Видин.

През пролетта на 1901 г. се запознава с дъщерята на Христо Ботев – Иванка. Двамата се влюбват от пръв поглед и още на следващия ден обявяват годежа си. Но любовта им е обречена.

Доктор Аджаров е дългогодишен началник на Хирургичното отделение на Пловдивската държавна болница. През 1924 г. е назначен за главен лекар на болницата и остава на тази длъжност в продължение на 28 години. Участвал е в три поредни войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като дивизионен хирург с чин майор. От 1928 г. е назначен за член на Висшия медицински съвет в София, на който пост остава до закриването му след 9 септември 1944 г.

Извършил е някои уникални з своето време операции, сред които и първата сърдечна операция в Европа. Той е лекар от световна величина и с него редовно са се консултирали колеги от цяла Европа. След Димитър Кудоглу, Христо Аджаров е вторият по големина дарител в Пловдив. Той работи усилено и в борбата срещу туберкулозата. През 1918 г. основава комитет за построяването на противотуберкулозна болница. Събрани са много средства, като една голяма част от тях са дарени лично от семейство Аджарови (съпругата му Йова също се занимава с благотворителност).

Построени са Нервна и Психиатрична клиника. Само за павилиона за костна туберкулоза Аджаров първоначално дарява 10 хил. златни лева. В знак на благодарност този павилион е кръстен на негово име, а на входа му е поставена паметна плоча.

Според писмото на пловдивчани - освен почит към велика българска личност, кръщаването на улица на д-р Христо Аджаров би имало и практически ползи за града. Като виден лекар и професор, д-р Аджаров има значителна роля в развитието на медицинската общност в Пловдив и приносът му продължава да се усеща и до днес. Кръщавайки улица на негово име, ние не само ще признаем неговите постижения, но и ще вдъхновим бъдещите поколения медицински специалисти да следват неговите стъпки.

Освен това, като защитник на социалната справедливост и равенство, наследството на д-р Аджаров служи като напомняне за важността на тези ценности за изграждането на по-добро и по-справедливо общество. Почитайки името му с улица, можем да вдъхновим нашите граждани да отстояват тези принципи и да работят за по-светло бъдеще за всички българи.

А хората положили подписа си в подкрепа на тази инициатива (сред тях професори, доктори, лекари, адвокати, инженери и общественици), допълнително демонстрират широко разпространената признателност и уважение към д-р Аджаров и неговия принос към българското общество.

Поради всички тези причини твърдо вярваме, че д-р Христо Аджаров заслужава да бъде удостоен с тази чест, а именно улица на негово име и то в гр. Пловдив в непосредствена близост до няколко университетски болници.“, допълват пловдивчани в писмото си до ръководството на община Пловдив.

Ето тук може да си припомните живота на единствената дъщеря на големия революционер Христо Ботев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бива ли най-зеления район в града, улица да бъде кръстена на известен масон?Това ли е последния нагъл масонски сюжет на пловдивската ложа в която явно кмета на р-н Западен -Т. Стойчева явно е замесен!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: