ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как да се случи индустриален ренесанс в България?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 07.10.2019Коментари (0)2816
©
Световният опит в софтуерните решения, свързани с управлението и оптимизирането на производствените процеси, представиха на международна технологична конференция през уикенда в Хисаря. Форумът, организиран от фирмите Хайкад Инфотех и Дасо Системс /Dassault Systemes/, съвместно с Аутомотив Клъстер България, предизвика интереса на над 70 представители на едни от най-големите български и чуждестранни компании в страната и на водещи университети. Присъстващите бяха запознати с проверени в практиката, доказали своята висока ефективност решения, които френската Дасо Системс, втората по големина софтуерна компания в Европа, е реализирала чрез хиляди проекти с фирми, световни лидери в своя индустриален сектор.

"Даваме възможност на предприятията да получат наготово софтуерни системи, разработени в своя фундамент, които само трябва да бъдат адаптирани за конкретните производствени процеси“, посочи Спасена Генчева, управител на Хайкад Инфотех, представител на Дасо Системс за България. "Чрез такъв тип форуми фирмата ни се стреми да създаде бизнес среда за комуникация и обмен на мнения, назоваване на проблемите и начини за преодоляването им. Искаме да интегрираме добрите световни практики в опериращите в България предприятия.

Наблягаме силно и на присъствието на представители на университетите, за създаването на тесни контакти със заинтересуваните фирми. Създавайки такава симбиоза можем да насърчим индустриалния ренесанс на страната“, допълни г-жа Генчева. Ели Бойкис, Филип Минез, Адриано Гарела от френския концерн разкриха иновативните подходи и софтуерни апликации в помощ на трансформацията на бизнес процесите в производството.

Именно практическата употреба на софтуера 3DExperience в разработването и прототипирането на безпилотен товарен самолет, демонстрира екипът на фирма Дронамикс. Върху платформата CATIA на Дасо Системс е изграден и прототипа на електромобил на екипа от студенти от Русенския университет, с ръководител доц. д-р Симеон Илиев. Болидът, който спечели второ място за най-добър дизайн в престижното международно състезание Shell Eco-marathon 2019, бе специално транспортиран от града на Дунава до Хисаря.

На форума бе представена и българската разработка на "Л-Клас“ в управлението на машиностроителния бизнес – от технологията до машината. Имаме клиенти и от други страни, сподели добрата новина управителят на компанията Йосиф Леви.

Искаме добро заплащане, което да върне българите от чужбина. Тогава тук трябва да създаваме ноу-хауто, да създаваме "процедурно знание“ за производството – в него е високата добавена стойност, продължи темата за българските иновации инж. Даниел Белколев, ръководител на международен екип в "Дженерал електрик" /General Electric/ в Канада. Той посочи, че заедно с инж. Пламен Панчев, създателят на най-голямата индустриална зона в България – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, разработват програма, която ще квалифицира от средни техници до инженери в различни области. Такъв курс ще бъде обособен в новооткрития Центъра за професионално обучение "Тракия".

Всъщност именно в "Тракия икономическа зона" през октомври ще бъдат пуснати новите високотехнологични производствени мощности на 2 от фирмите, участвали в конференцията. Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Мекалит, съобщи за откриването на съвместния с китайския концерн VEM завод за производство на матрици и щанци. Част от успешната история на фирмата отново са софтуерните решения на Дасо Системс. Само след дни на официална церемония ще прережат и лентата на новия завод за фарове на Мерцедес на "одело България“. Турският холдинг създаде и R&D център през лятото в София. Ръководителят на центъра д-р Серкан Бодуроглу представи как се съчетава развойната дейност и производствени процеси в условията на пълна оперативна софтуерна съвместимост на база на решенията на Дасо Системс.

За официалното откриване на инженерингов център на германката група Bosch в София съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България. Цифрите, които той посочи в своята презентация, са показателни за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 г. 30 компании реализират 500 милиона евро оборот, 1 процент от брутния вътрешен продукт, заети са 9 000 души. Сега вече оборотът е 5.5 милиарда евро, над 65 000 заети в над 250 компании и автомобилната индустрия допринася за над 10 процента от брутния вътрешен продукт. За 7 години увеличението е близо 10 пъти.

Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в "Тракия икономическа зона", следва София, радостно е, че и в Северна България вече има компании от тази индустрия - в Шумен, Русе и Плевен. Враца се очертава да повтори опита на ТИЗ, смята арх. Станиславов.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: