ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт: Пловдив е единственият град в България, където няма спад в броя на разрешителните за строеж
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 27.09.2022Коментари (1)19227
© Plovdiv24.bg
Ръстът при цените на недвижимите имоти по скоро спря, но засега не се забелязва сериозен спад нито при имотите, нито на кредитния пазар. Ясно е, че оттук нататък тенденцията е лихвите да се увеличават, но понякога има повече от 6 месеца разстояние между обявяването на корекциите и отражението им на пазара. Това коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в ефира на предаването "Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в България все още се наблюдава силна инерция от големия бум на търсенето през пролетта, има и незавършени сделки оттогава. Въпреки това Димитров отбелязва, че сделките вече са започнали да намаляват, както и разрешителните за строителство във всички градове освен Пловдив.

"Докато всички сме в еуфория, че годината е много силна и рекордна както за банки, така и за кредитни посредници и брокери, като обеми пазара расте, но като бройки не е така. Цената на кв. м. се повиши много и ако за едно жилище в София миналата година кредита беше 160 000 лева, в момента той е 220 000-230 000 лв - 40% повишение на цената за един и същи имот. Увеличеният обем е реален, но броят сделки не расте. Информацията от агенции за недвижими имоти е, че купувачите заемат изчакват и правят коментари по цената, което беше просто невъзможно преди 2-3 месеца. Напротив - продавачите обявяваха по-големи цени в последния момент. Броят сделки се задържа и за 3-тото и 4-тото тримесечие дори ще има спад спрямо миналата година“, смята гостът.

Димитров добавя, че за юли месец определено е имало спад в броя на разрешителните за строителство в София, като Пловдив е единственият град, където няма спад в броя на разрешителните. Причините за това са високата инфлация при строителните материали и несигурността на клиентите при закупуване на имот на зелено.

"Клиентите не знаят дали строителят ще изпълни ангажимента си навреме и ако се забави, за клиента ще е непосилно да плаща наем и кредит едновременно. Затова се предпочитат завършени жилища, но пък цената на зелено е по-ниска“, отбелязва той.

За строителите също е трудно да формират ценообразуването си. Ако предложат висока цена е възможно да не привлекат клиенти, а ако е ниска растящите цени на материалите могат да доведат до работа на загуба.

Според Димитров много кандидат купувачи просто излизат от пазара, защото не могат да си позволят настоящите цени. В комбинация с по-високите лихви по кредитите много купувачи просто предпочитат да изчакат, но според него това не е лошо.

"Само преди 3-6 месеца за един имот се конкурираха няколко купувача и доста се изкривяваше пазара, сега се връщаме към нормалност, не е толкова силно изразен пазар на продавача. Повишаването на лихвите на ЕЦБ започна още през юли, а през септември имаше още едно повишение. Тренда е ясен, но в България цените по кредитите не се увеличават и не е много ясно кога ще започне да се случва това.

При всички положение гостът не смята, че едно повишение от 0.75% би се усетило силно от кредитополучателите.

"Увеличенията в никакъв случай не са рекордни, в момента сме доста далеч от ситуацията през 2008 г. Просто централните банки по света се забавиха със своята реакция срещу инфлацията. Миналата година те мислеха, че това е временен проблем, който се дължи на веригите за доставки, но започна войната в Украйна и мерките, които трябва да се предприемат от централните банки са много резки. Инфлация от 9.1% отнема време да се потуши, а в България тя е 17-18%. Въпросът е колко бързо ще се адаптират пазарите." 

"Банките няма да искат изведнъж да натоварват длъжниците си и ще искат да продължават да кредитират, а никой не знае колко ще продължи това увеличение на лихвите“, казва той.

По негови думи консенсусът сред централните банкери е, че инфлацията ще остане.

"Дори да сме започнали да правим правилните неща, тя едва ли ще спадне за 6 месеца. По скоро стъпките на централните банкери ще се водят от постъпващата информация, но очакването е, че инфлацията ще се задържи 1-2 години на рекордни нива преди да тръгне надолу. Димитров смята, че е възможна известна корекция на цените на имотите, особено на тези в по-ниския сегмент, които се нуждаят от ремонт. "Инфлацията при строителните материали се повиши рязко и не си заслужава да се купува лош имот за ремонт“, подчертава той.


Още по темата: общо новини по темата: 355
25.03.2024 »
25.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
29.02.2024 »
28.02.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защото всички зулуми минават без проблем
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: