ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Альоша ни дебне отвсякъде. България е рекордьор по "паметници на признателността към нашия двоен освободител"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 21.08.2023Коментари (5)4023
© Plovdiv24.bg
Една добра вест зарадва всички истински българи, разбира се, без русофилите -путинисти. Столична община най- сетне ще премахне  Паметника на Съветската армия или както е известен, МОЧА / Монумента на Окупационната Червена Армия/, този позорен символ на нашето "преклонение“ към една държава, окупирала страната ни през септември 1944 година / официално!/ и до 1989-та – неофициално!

Знаем какви са печалните резултати от тази неоправдана официална унизителна и грабителска окупация от страна на нашата т.н. "двойна освободителка“. Защото не сме воювали с тази страна нападнала ни така подло и коварно, както й се иска и сега!  А тази окупация доведе до  съсипването на България, дотогава развита европейска държава. И така: народен“ съд, репресии, концлагери, убийства, рушене, грабежи, насилия, хаос! Всъщност, окупацията в неофициалната 16-та република на СССР, НРБ ще продължи чак до преломната 1989!

Наистина, закъсняло решение, но по- добре късно, отколкото никога! Ние винаги сме вървели след другите страни в Източна Европа - бавно. Защото всички нормални европейски държави  премахнаха отдавна и решително позорните комунистически символи. А самият паметник е невероятно грозен, отблъскващ, потискащ, макар сред добрите скулптори, работили за него, да е бил и именитият Любомир Далчев, който след промените веднага ни призова да го "премахнем без никакви колебания“. 

Но тук идва и въпросът: ще се бавим ли още, под натиска на слугите на Кремъл, с премахването на останалите уродливи символи на омразната съветска власт, забавила развитието ни през тези 45 изгубени години. Тук ще спомена, че преди фаталния Девети нашата България е била определена като "Лъвът на Балканите, една от 10-те най- развити страни в Европа с брутен вътрешен продукт /БВТ/, равен до този на Кралство Дания. А сега къде сме ние и къде е сега родината на Андерсен?

Нека да видим една справка от електронната енциклопедия за т.н. "паметници на признателността към нашия двоен освободител“? Всъщност, колкото и шокиращо да звучи, общият брой на руските и съветските паметници е повече от 500 или 510 – рекорд за "Гинес“, нали? Да не говорим за топонимите и имената на безброй улици, площади, булеварди, училища и др.

Но думата ми е сега за съветските монументи. Ще спомена само част от най- известните от тях:

Альоша в центъра на Бургас, войник с издигната към небето ръка – висок цели 18 метра. Докато на другите места няма загинали руски войните, на 20 септември 1944 г. в Бургас от фалшив, метилов алкохол, заграбили като "трофей“ са намерили смъртта си 42 "альошки“….

Альошата в Пловдив, изграден върху висок хълм / 240 м/, с гигантска фигура, висока 15 м. гранитен войник с автомат и надпис: "Слава на Червената армия- освободителка!“  Интересно от кого ни е освободила, след като до септември 1944 г. Царство България беше свободна държава?!

Русе – Паметник върху малка височина – отново една грозна, груба скулптура на  Альоша със знаме и автомат и с един рядко глупав и обиден надпис " Дружбата със СССР е нужна на България, като слънцето и въздуха за всяко живо същество!“  Автор на тези думи е съветският поданик Георгий Михайлович Димитров!

И малко по- подробно за Варна: Парк-паметник на българо-съветската дружба във Варна – намира се на хълма "Турна тепе“, където при боевете за Варна по време на Руско-турската война от 1828 г., е било разположено руското командване. Паметникът е построен от бетон с цимент на завод  "Девня“ през 1978 г. само за 7 месеца, с помощта само на 27 000 "доброволци“. За изграждането му са използвани 10 000 тона бетон и 1000 тона арматурно желязо. Околните пространства са залесени с над 20 000 растения. Вечер паркът е бил озвучаван от Седмата симфония на Дмитрий Шостакович, а осветеният от 180 прожектора монумент се виждал от километри навътре в морето.

Паметникът, заедно с книжарницата и бомбеното убежище към него, са изоставени в началото на 1990 г. Днес "Вечният огън“ не съществува, а бронзовите букви от надписа "Дружба от векове за векове“ са изчезнали. Вътрешните пространства, преди използвани за комунистически ритуали, са превърнати в склад за стари автомобилни гуми.

Добрич. Паметник на съветската армия на главната алея в парка на града. Изобразява войник, държащ картечен пистолет "Шпагин“ (ППШ-41), с височина над 7 м., изработен от бял варовик. Зад него се издига двойно по-висок пилон, с червена петолъчна на върха. 

Силистра. Силистра е първият български град, в който нахлуват части на Съветската армия. За да  напомня за това, нашата продажна комунистическа власт издига паметник на Съветската армия – каменен постамент, върху който е поставен съветски танк Т-34.

Плевен. Паметникът в Плевен е изобразявал изправен съветски войник, загърнат в наметало. Наричан е, разбира се, "Альоша“. Намирал се е в идеалния център на града, на т.нар. Стара главна улица в близост до сградата на общината и Мавзолея -костница. Премахнат е през 1991 г. по време на управлението на СДС. Нарязан е на парчета и по-късно претопен. Известно време постаментът му остава празен, докато през 1999 г. не е ремонтиран и превърнат в Паметник на загиналите българи за свободата на Плевен.

Надписът, гласящ "На съветската армия освободителка от признателния български народ“, е бил изписан със заковани в гранита месингови букви. През 1990-те години те са изтръгнати, но по-късно се намира финансиране от БСП/ БКП и надписът е изписан наново, този път издълбан в гранита.

И още ред също големи, монументални в: Кула, Созопол, Шумен, Бяла Слатина… 

Да не говорим за по- скромните. Да, наистина, рекордьори сме!

П.П. Друга важна тема са руските топоними и имена на улици, площади, булеварди, училища. Наистина, ненормално е в центъра на столицата на хилядолетна суверенна България да се движим сред кръг от най- важни улици и булеварди с руски имена:  "Руски“, "Граф Игнатиев“, "Дондуков“, "Московска“, "Скобелев“, "Аксаков“ и още много други. Та да се чудят и чужденците дали са в столицата на България или в Москва? Докато улиците с имена на великите българи са доста скромни и дори странични!  Тук ще спомена само една фраза на Иван Аксаков, който се готвел за княз на  Задунайското княжество или губерния / Болгария/  :“Всяко тържество на България е смърт за Русия!“

Коментар на Огнян Стамболиев за Дебати.бг.


Още по темата: общо новини по темата: 116
08.05.2024 »
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами да,червен идиот *сашу кулив 2*,не се променяте,защото или сте сифилистични пе**ли - като другаря Ленин,или сте семейни насилници - като Мозес Мордохай Леви,или сте побъркани изнасилвачи ала Кастро!Знаеш ли кой е посочения от мен Мозес М*Леви,изрод червен?Хайде,броя до три и чакам верен отговор!
+3
 
 
Имаме си един булевард който има много нелогично име - Руски! Защо е руски? Защо не е турски например?!? Да помислим за нещо по-българско, защо не някое старо име на Пловдив...
+1
 
 
Пред фактите и боговете мълчат!Нали,русосифилистици?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: