11 кръстовища в Пловдив вече с "умни" светофари!

Автор: Мария Морунова
Коментари (25)
12:56 / 14.10.2015
19344
11 кръстовища в Пловдив са с вече подменени светофарни уредби. Този дейност е част от Транспортния проект на града и трябва общо 50 кръстовища да се превърнат в "умни". Това обясни ръководителят на проекта Борислав Кръстев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Най-добре изградените кръстовища към момента са по бул. "България", където са направени скосения на тротоарите и са подменени светофарните уредби.

Към момента кръстовища с подменени светофарни уредби са 11 кръстовища, сред които "Иван Вазов" и "Авксентий Велешки", бул. "България" при "Алати", бул. "България" при ул. "Дилянка", бул. "България" при "Практикер", кръстовището на "Васил Априлов" и "Дунав", "Руски" с "Шести септември" и други.

Най-старите светофари в Пловдив са лампови, с огромна консумация на електричество и не са толкова надеждни. Докато новите светофарни уредби са около 20 пъти по-икономични откъм консумация на електричество, светят доста по-ярко и ефективно.

Кръстев обясни, че по Транспортния проект се извършва внедряването на няколко компонента. Единият от тях е подмяната на светофарните уредби по кръстовищата. Този компонент от своя страна включва няколко дейности - подобряване на светофарните уредби, полагане на канални мрежи и рехабилитация на кабелните мрежи за включването на по-модерните уредби, осигуряване на достъпност за пешеходците, включително и на хората с увреждания.

В момента се работи по 22 кръстовища, като се изпълняват различните видове дейност. За хората с увреждания и пешеходците се правят скосени тротоари, поставят се и тактилни ивици - червени (слагат се при опасност или препятствие) и жълти (насочват към мястото за пресичане). 

Готови на около 90% тротоари по кръстовища с подобни ивици са по бул. "България", по бул. "Шести септември", по бул. "Мария Луиза". Идеята е от покрайнините тези ивици да водят към центъра, поставят се на всички 50 кръстовища, които ще стават "интелигентни" по Транспортния проект.

В този компонент е и поставянето на камери, които са два вида. Трафик детектори, които се поставят на конзолите на светофарите и които имат за цел да улавят трафика. Тоест те ще броят потока автомобили и ще изпращат информацията до Центъра за управление на трафика. Оттам ще се подава информация до светофарите как да протече трафикът - дали да се удължи зеленият сигнал на светофара или не.

Другият вид камери са т. нар. куполни камери, които дават възможност за наблюдение в реално време на кръстовищата и се въртят. Трафикът чрез тези камери ще се наблюдава на 15 монитора в Центъра за управление на трафика.

Другите два компонента от Транспортния проект са изграждането на велоалеи и внедряване на системата за управление на трафика. По думите на Борислав Кръстев велоалеите в града са завършени на около 80%. 

Вече 260 автобуса са с новото окабеляване, на което ще се окачат устройствата за електронно таксуване, валидаторите и т. н. От информационните табла е монтирано само едно, тази дейност ще се извършва най-накрая на проекта. Подготвя се и брандирането на автобусите с логото на проекта.

Като цяло ръководителят на Транспортния проект определи, че на около 80-85% са завършени дейностите по проекта. Работата се движи с добри темпове и в срокове. А краят на проекта е 31 декември 2015 г.

Виж коментарите (25)

Още по темата (1005):
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
14.04.2024 Важна промяна: Отпадат последните курсове в разписанието на някои автобуси в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).