ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Уникален експеримент с цял един град ваксинирани в Бразилия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:16 / 05.11.2021Коментари (0)2672
©
Бразилия е сред най-тежко засегнатите от Ковид пандемията страни в света с над 600 000 жертви на заразата. Но какво би станало, ако всички без изключение са ваксинирани? Pfizer започва такъв експеримент в град Толедо, съобщава Deutsche Welle. 

Не само България, а и Бразилия е може би една от най-силно поляризираните страни относно имунизациите срещу Ковид-19 в света. От една страна имаме един държавен глава, който твърди, че ваксините можели да предизвикат СПИН, заради което Фейсбук и Ютюб свалиха неговото видео от платформите си. От друга страна 94 процента от бразилците държат непременно да се ваксинират, показва актуално проучване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 хиляди бразилци починаха от Ковид-19. 

"Сега целият свят нас гледа"

Именно в държавата, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от "лек грип", започва уникален експеримент на Pfizer: всичките 143 хиляди жители на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат ваксинирани, след което в продължение на една година ще се наблюдава какво се случва, ако всички без изключение са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer.

Междувременно 99 процента от жителите на града над 12 години са ваксинирани поне по веднъж, а 65 на сто са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от ваксината. Според кмета на Толедо Бето Лунити, още от самото начало населението спазва стриктно изискванията за дистанция и носене на маски и като цяло се отнася много положително към проекта. "Сега целият свят нас гледа", казва той.

Как Толедо се пребори за експеримента.

Кметът, който е прекарал Ковид-19, разпространил по време на заболяването си диагнозата онлайн - като предупреждение към своите съграждани. "Ние в Толедо вярваме в науката, а аз като човек, който отговаря за почти 150 000 души, трябва да давам пример с поведението си", казва Лунити. "В това отношение нашият президент не е добър пример", убеден е той.

Толедо покрива идеално изискванията за провеждането на въпросния експеримент: той е среден по големина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от полза за изследването. А сред населението няма хора, които да са против ваксините. Толедо успя да се наложи като "столица" на проекта в конкуренция с много други градове - получи най-високата оценка от 100 точки.

Колко трае ваксинационната защита?

Габриела Кушарски, която отговаря за здравеопазването в Толедо, има най-точен поглед върху нещата. "Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и заразите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме само шестима пациенти, и два смъртни случая седмично", казва тя.

Кушарски и екипът ѝ ще продължат да работят в същата посока - в момента в пълен ход е имунизационната кампания за децата над 12 години. За един месец заболяванията във възрастовата група до 19 години са спаднали от 49 на 7, разказва лекарката. И ако в началото на пандемията в Толедо са се използвали и други ваксини, сега имунизациите се правят само с препарата на BioNTech/Pfizer.

"С този проект за 100 процента имунизирано население ще получим в реално време резултати, засягащи хоспитализациите, смъртните случаи и особено - вариантите на вируса. Искаме да разберем как се държи вирусът в един имунизиран град, колко трае например ваксинационната защита", казва Кушарски. Същевременно правилата за дистанция и за носене на маски ще продължат да се спазват.

Толедо е продължение на проекта "S" в Серана

Толедо впрочем е вторият бразилски град, в който се реализира подобен проект - "оригиналът" е градчето Серана, чийто 45 000 жители (само възрастните хора) бяха имунизирани с китайската ваксина CoronaVac.

Резултатът определено е окуражителен, казва директорът на държавната болница в Серана Маркос Борхес. "Броят на симптоматичните случаи на Ковид-19 спадна с 80 процента, необходимостта от хоспитализации - с 86 на сто, а смъртните случаи - с цели 95 процента", казва той. Същевременно е констатиран спад на новите заразявания сред неимунизираните. "Установихме ясно ограничаване на циркулацията на вируса", посочва Борхес.

За Толедо най-голямото предизвикателство в следващите месеци ще е да не се допусне "внос" на пандемията отвън. В Серана входовете към града бяха под строг контрол, а посетителите трябваше да се регистрират и можеха да остават само определено време в града.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: