ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Знаете ли в колко държави се пише на кирилица?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 23.05.2024Коментари (2)50400
©
В навечерието сме на един от най-светлите празници – 24 май, "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

Празникът изпълва гърдите ни с нескрита гордост, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“ и ни кара да се замислим кои народи всъщност използват писмеността, завещана ни от двамата братя, които почитаме на 24 май. Кои държави си служат с кирилицата и подобно на нас честват деня на Св.Св. Кирил и Методий като скъп, тачен и официален празник? 

Оказва се, че далеч не само славяните, споменати в посочения по-горе цитат, използват кирилицата. Вероятно някои от имената на държавите ще ви изненадат, но какво по-хубаво от това да се просветите по темата в деня на просветата?

Кои държави си служат с кирилицата? 

252 милиона души – това е приблизителният брой жители на различни страни по света, които си служат с кирилицата. 

23 страни – държавите, които използват писмеността, създадена от Кирил и Методий. Една страна, която се гордее преди всички със светите братя – България. Създадена в Преславската книжовна школа към края на IX или началото на X век, кирилицата е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Другата е глаголицата.

Делото на Кирил и Методий и приносът на страната ни милиони души на два континента да използват кирилицата са толкова значими, че дори се прокрадва идеята не 3 март, а 24 май да бъде национален празник на страната ни, която обаче не е широко популярна в обществото и остава само идея. 

Датата наистина е значима, защото благодарение на Кирил и Методий днес 23 държави използват кирилицата, като част от тях са в Европа, а други изненадващо – в Азия. Част от тези страни, които са отговор на въпроса кои държави си служат с кирилицата, със сигурност познавате или поне сте чували за тях, докато на други е възможно да не сте чували и имената. 

Пълният списък на тези 23 държави, подредени за улеснение, а не по значимост, по азбучен ред, е: България, Башкирия, Беларус, Босна и Херцеговина, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкарската република, Казахстан, Киргизстан, Македония, Марийската република, Монголия, Мордовската република, Русия, Сърбия, Татарстан, Тува, Черна гора, Таджикистан, Удмуртската република, Украйна, Чечня, Чувашката република. 

Добре е да се знае, че броят на страните, използващи кирилица, е бил по-голям, преди да се разпадне СССР. След разпадането от кирилицата в полза на латиницата са се отказали Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. В близко бъдеще броят на страните, използващи кирилица, също се очаква отново да бъде редуциран, тъй като Казахстан планира започналия преход от кирилица към латиница да завърши съвсем скоро – към 2025 година.

Сред страните, използвали кирилица в недалечното минало, е и Румъния. Нито една от тези промени и преминаването на десетки някога използвали кирилицата страни към латиницата обаче не прави кирилицата нито по-малко значима, нито омаловажава делото на светите братя, които почитаме на 24 май, тъй като са важни не само имената на държавите, използващи кирилицата, но значим е и фактът, че стотици езици използват азбука, изградена въз основа на кирилицата.

Няма да ги изброяваме, списъкът е твърде дълъг, но ще подчертаем, че цитатът "и на вси славяни книги да четат“ не е актуален, тъй като дългият списък на държави и народи, използващи кирилицата или език, създаден на нейна основа, включва и народи, които нямат нищо общо със славяните. 

Други любопитни факти за кирилицата Малко познат сред обществото факт е и съществуването на различни национални варианти на кирилицата:  Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица. 

Оказва се, че макар да се гордеем с делото на Св.Св. Кирил и Методий и да възхваляваме паметта им на специален празник, тържествено с манифестации с портретите им, пеейки химна, създаден по текст на Стоян Михайловски, "Върви, народе, възродени“, поднасяйки цветя и венци на паметниците на светите братя, има толкова много факти и истории, свързани с кирилицата, които не знаем. Факти, които са част от историческата памет на страната ни, от корените и културата ни, факти, с които да се гордеем и които си струва да помним, за да не е голословна гордостта от кирилицата и да не е празникът честват по навик, пише actualno.com.


Още по темата: общо новини по темата: 322
29.05.2024 »
26.05.2024 »
25.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Държави??? Ами поправете се или ще бъдете скастрени от г-жа Другарката Мутрофанова.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
Европейско първенство по футбол 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: