ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иво Инджев за българското оръжие в Украйна: Частният ни военен бизнес изми позора ни пред света
Автор: Росица Лаханова 17:41 / 26.02.2023Коментари (2)6672
©
Интервю на "Фокус" с Иво Инджев - журналист, блогър и автор на публицистични книги, член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз в коментар по темата какво се случи за една година война в Украйна.

Г-н Инджев, измина една година от нахлуването на Русия в Украйна. Какво се случи за тази една година, успя ли Русия да изпълни своите цели и успяха ли украинците да защитят земята си?  

Русия успя да постигне обратното на онова, което беше заявила, че тя не само че разчиташе да разедини Запада, ами го обедини, дори изкова нов термин "колективния Запад“, за да оправдае своя неуспех на бойното поле в Украйна. А той не е само на бойното поле, той е и на информационното, и на дипломатическото. Постигна също така това, че разби установения след Втората световна война международен ред така, както никой друг не го е правил през тези дълги години. Разби представата на европейците, че ще живеем завинаги в мир. Ние сме щастливи хора, които не познават войната лично на собствена земя, и си мислехме, че това ще продължи вечно, но за съжаление това се оказа една заблуда. А инструментът за разбиването на тази заблуда се казва Владимир Владимирович Путин, когото в Украйна наричат "Путлер". Украинците пък бяха обединени повече и от Запада, пак благодарение на същия този инструмент. Нещо крайно неочаквано за самия режим в Москва. 95% от украинците в отговор на въпрос дали вярват, че ще спечелят войната, отговарят положително. Това е просто невероятно сплотяване на един народ. На практика Русия води война не с държава, не с армия, а с един цял народ. Това предопределя невъзможността да я спечели. Дори и да не беше западната помощ, ако да речем Русия беше успяла с брутална военна сила да наложи някаква форма на окупация върху цяла Украйна, тя нямаше как да я задържи. И това бяха още първите ми думи на 24 февруари 2022 година, когато участвах в едно телевизионно предаване.  

Заемането на позиция "за" Русия или "за" Украйна е някакъв вид цивилизационен избор. Стана ли ясно България каква позиция заема?  

България зае колеблива позиция, в това няма съмнение. Помним как българските лидери, особено президентът, предричаха, че до няколко дни руската армия ще бъде в Киев. После обаче някои много бързо се осъзнаха, и благодарение на факта, че всъщност България е позволила на частния си оръжеен бизнес да снабди Украйна, се появихме с голямо закъснение на информационната карта на света като страната, която на практика, може да се каже, е спасила Украйна от военно поражение в първите дни на войната, когато не са достигали муниции, и българските заводи заработиха на трисменен режим и беше ясно къде отиват тази продукция. Жалко е разбира се, че тя, тази помощ е оказана срещу пари, а не безплатно и израз на добра воля само. Но въпреки всичко това по някакъв начин изми лицето на България от позора да бъде сочена като една от няколкото държави в Европейския съюз и НАТО, която страни от общия курс.  

Като че ли тази война в Украйна обедини света по безпрекословен начин. Това очаквано ли беше, или е изненада за самия свят?  

Това беше очевидно голяма изненада най-напред за Москва. Там очакваха, че ще бъдат посрещнати като освободители или поне както те успяха да организират посрещането си в анексирания Крим. Но нищо подобно не се случи. Разбира се, в този смисъл беше изненада за Москва, тъй като по някакъв начин руската пропаганда беше успяла да убеди дори западните държави колко е силна руската армия и как при война разгромът на Украйна ще бъде неминуем и бърз.

Всичко това се оказа една химера, освен всички други митове, за които говорихме, рухна и митът за силата на руската мощ.

Между другот, Русия се милитаризираше усилено и е доста арогантно да твърди, че иска да демилитаризира Украйна при положение, че беше очевиден приоритет на режима на Путин в Москва. И аз съм убеден, че ще дойде ден когато ще му бъде потърсена сметка от самите руснаци за това, тъй като той похарчи гигантски ресурс от печалбите, които имаше от продажбата на полезни изкопаеми, показател, на който Русия е на първо място в света, вместо да ги инвестира в инфраструктура, да развие технологии, в наука, т.е. инвестира в бъдещето, в борбата с огромния демографски показател, по който тя е на едно от първите места в света, и все повече се влошава и се задълбочава.

Тя ги вложи в изграждане на огромен, като се има предвид откъде започна, Черноморски флот. Той е все още, да кажем, в пъти по-малък на турския, на сравнителна основа. Бяха вложени наистина гигантски средства, имайки предвид, че икономиката на Русия е само 1.6-1.7 от световната икономика.  

Според Вас колко време ще продължи още тази война и кой ще победи?  

За кой ще победи аз нямам никакво съмнение. Няма как самотната Русия, за която Китай, доколкото забелязвам, оказва единствено поддръжка на думи, защото има такава теория, че ако мощта на Китай може да бъде сложена на кантара в полза на Русия, Украйна е обречена, но както виждаме Китай не прави нищо подобно. Така че да се очаква, че Русия ще победи, да го наречем с този термин, който вече е изкован, коалицията "Рамщайн" – това са 54 държави, които помагат с военни и с финансови, и с всякакви средства на Украйна, е просто несериозно.

Друг е въпросът, че и самата инвазия на Русия в Украйна беше несериозна. Аз признавам, че бях един от хората, които не вярваха, че това може да се случи. За моя собствена изненада, беше форма на самопризнание в книгата ми, която доколкото ми е известно, е първата българска книга, която реагира на войната в Украйна, поне в първите й 3 месеца,  "Измамата Сан Стефано", с допълнението за руското нашествие в Украйна.  

Да, всички бяха изненадани, вероятно с изключение на една малка разузнавателна общност, която някъде на Запад предупреждаваше - предимно в Лондон и във Вашингтон. Но самите украинци не вярваха. Спомнете си, че до последния момент не вярваха. А всички не вярваха, защото нямаше никаква логика да бъде нападната Украйна, тя просто не беше дала този повод, за който сега твърди със задна дата, че е съществувал, Путин - че ако не е нападнал Украйна, Украйна щяла да нападне Русия. Ама моля ви се, разликата в потенциала на едната и на другата държава, това би било просто лудост и самоубийство. А както виждаме, украинците не са нито луди, нито самоубийци.  

А фашисти ли са, както твърдят руснаците?  

Те не могат да бъдат фашисти. Една държава, в която има сменяемост от управлението за разлика от Русия, и в която крайнодесните не успяха на последните избори да излъчат свое представителство изобщо в парламента.  

Позицията на Русия беше,че Украйна подлага на терор руското население, рускоезичното население в Донбас и в Крим. И това беше формалният повод да направи инвазията в тези региони.  

Първо, в Крим не е имало бойни действия, за да може да се твърди нещо подобно. А конфликтът в Донбас го разпали отново руският режим. Там се преместиха много от т.нар. "доброволци", които превзеха Крим през пролетта на 2014 година. А през лятото на същата година свалиха един пътнически самолет, малоазийския "Боинг" с 98 души на борда, всичките загинаха. Целият свят разбра за какво става дума, само от Москва и до ден-днешен продължават да твърдят, че това било някаква украинска, едва ли не - незаконна операция на собствената й територия, която тя се опитва да отвоюва от "сепаратистите", така наречените.

А всъщност знаем, че те са снабдявани с оръжие и подкрепяни от Москва, която също така раздава паспорти и се опитва да създаде по изкуствен начин, както успя 2008 година в Южна Осетия да направи, раздавайки масово паспорти на местни граждани, за да ги превърне в руски, и да има повод да нахлуе и да ги защитава така да се каже с артилерия и самолети.

Тази басня за терор в Донецк, съжалявам, че сте радиостанция, а не телевизия, щях да ви призова да покажете снимки, да видите как изглежда Донецк дори днес, след интензивни обстрели и боеве от двете страни, ако го сравните с Мариупол или Мелитопол, които руснаците сринаха със земята за броени седмици, след 8-годишен замразен конфликт, който по чисто политически причини също така му беше нужен на режима в Москва, за да възпрепятства евентуално приемане на Украйна в НАТО, тъй като НАТО не приема държави със замразени конфликти на своята територия, това беше част от замисъла.

Та, според официалната статистика на ООН, загиналите през тези 8 месеца са общо, сега в момента по памет да кажа, но са около 14 000. Но това са загиналите от двете страни на фронта. Това не са 14 000 избити, и то специално само такива, които говорят руски език граждани на Донецк и на Луганск. Това е пропаганда, която за голямо съжаление се подхваща и в България. Ако се заговорите с някои от защитниците на руската агресия, това е едно от първите неща, които ще ви кажат. Къде бяха 8 години да забележат?

Ама извинявайте, но първо този конфликт е предизвикан от Москва и от нейните маши там. Да, със сигурност има хора, които от сърце искат да се отцепят от Украйна, но ако това бъде поощрено и бъде позволено, в целия свят може да бъде, ще бъде като прецедент в целия свят. Така че Украйна има законното право да се отбранява. Такъв е смисълът на конфликта в тези области, което между другото Путин обещаваше, че няма да присъединява.

Едно от нещата, които той заяви в самото начало след нахлуването от 24 февруари в Украйна, е че Русия няма намерение да окупира и да присъединява територии. И какво направи няколко месеца по-късно? Окупираните де факто от повече 8 години територии ги обяви за части от Руската федерация.  

От друга страна обаче, според позицията на Москва, НАТО първо е нарушило споразуменията да не се разширява на Изток.  

Тя позицията на Москва ако я слушате, тя според Москва, украинците не само че са виновни, но едва ли не са нападнали Русия. Пак повтарям, сега разказва Путин баснята, че ако той не е нахлул и не е тръгнал да защитава рускоговорящите в Украйна, Украйна е щяла да нападне рускоговорящите в Русия, нещо такова. Пълен абсурд, въобще нонсенс. Така че какво говори Москва в това отношение, цял свят се убеди, че това са измислици на човек, който не иска да поеме отговорност, говоря конкретно за техния т.нар. "президент", а той според мен е по-скоро някакъв тип цар, диктатор. Тъй че НАТО да е предизвикало конфликта е изключително смешно.

Първо, нека да кажем също принципно: всяка една от страните, която се присъедини към НАТО от 90-те години насам, го направи по свое желание, и да го направи, за да избяга от опеката на Москва, да влезе под чадъра на НАТО, именно бидейки заплашена, знаейки нрава, това са държави, които толкова години са пребивавали в орбитата или направо в рамките на Съветския съюз, и искаха да избягат. Това е доброволен акт. Русия иска да им го забрани.

От една страна ги заплашва, и то ефективно както се видя, с войски, от друга им вменява, че са някакви марионетки на американската политика за разширяване. Но никой никога не е правил планове за нахлуване в Русия. Това го декларират серия от отговорни фактори в НАТО, които сега не искам по памет да цитирам, но казаха в интервюта, че са участвали във всичките последни не знам си колко години на високо равнище заседания на Алианса, никога не е ставало дума по никакъв начин за  нахлуване в Русия. Само че в Русия го измислиха като претекст, като повод да оправдават със задна дата нашествието си в Украйна. Нищо подобно не съществува на практика.  

Кога ще свърши войната в Украйна?  

Войната ще свърши най-вероятно когато падне режимът в Москва. Друг е въпросът, че е доста вероятно да не бъде заместен от някакво демократично управление, в този смисъл опасно, но това не означава, че трябва да бабуваме тук на Путин, да му пожелаваме вечно да управлява. За съжаление той до такава степен е затънал, дотолкова зависи от това да покаже някаква форма на успех след грешната си преценка в Украйна на терен, че е обсебен от тази мисъл.

Той просто като че ли няма полезен ход в това отношение. Ето защо мнозинството наблюдатели по света са убедени, че войната ще продължи дълго.

Русия в това отношение има ресурс от гледна точка на това, че хората все още подкрепят режима, поне мълчаливо присъстват като зрители на онова, което им показват пропагандните телевизионни канали.

Но няма как за дълго време да бъдат скрити например огромните жертви. Това са по различни данни, но хайде да вземем най-консервативните, поне 150 000 убити граждани на Руската федерация в Украйна. Всички те имат роднини, всички те имат близки. По този безжичен телефон, така да се каже ,няма как да не се разчуе най-накрая истината колкото да я крият от населението. Това е едно.

Второ, чуваме например авторитети, като бившия командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа  - ген. Бен Ходжис, когото аз често цитирам, защото неговите прогнози до момента винаги са се оказвали достоверни на всички етапи от войната.

Бен Ходжис е между експертите, които предричат края на войната някъде през лятото, и то с победа на Украйна, която до това време ще успее да изтласка обратно до границите си до 1991 година нашествениците. И е интересно тук, последна скоба отварям, че "любимият" политически затворник, враг на Путин, Навални, промени позицията си в това отношение. Той беше известен с това, че приветства анексирането на Крим, дори той очевидно се готви за следващия етап от съществуването на Русия, като излезе в една прокламация, в която казва, че трябва да бъдат признати границите на Украйна от 1991 година, най-малкото защото самата Русия е подписала договор за признаването на тези граници по онова време.  

Да се надяваме, че тази прогноза отново ще бъде вярна. Ние Ви благодарим за този коментар. 


Още по темата: общо новини по темата: 28
25.02.2024 »
30.08.2023 »
09.07.2023 »
06.07.2023 »
06.07.2023 »
24.06.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Маркел си призна преди месец, че договорът от Минск е бил лъжа и не са го спазвани. Колко ли му плащат да повтаря пропаганда?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: