ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето какво ще стане с цените, когато влезем в Еврозоната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 27.09.2022Коментари (0)5526
©
Първата стъпка от нашата визита беше да видим как върви процесът в Загреб. Той върви нормално и успешно. Видяхме в търговските обекти един от най-важните механизми, а именно двойното показване на цените - в куна и евро, както и колко струва един килограм или литър от дадена стока. Това се прави, за да могат гражданите да бъдат добре информирани как ще вървят цените при преминаването в евро", заяви Пеканов по време на посещението си в хърватската столица, предава БТА. 

От 5 септември в Хърватия, която ще приеме единната валута на 1 януари догодина, цените са показани както в местната валута - куна, така и в евро.

"Това (двойното показване - бел. р.) започна на 5 септември. Това се случва с всички страни, приемащи еврото - четири или пет месеца преди датата на преминаване започват да показват цените в двете валути, след което в период от една година във всички търговски обекти това продължава да е факт. В Хърватия в рамите на две седмици след въвеждане на еврото ще могат да се използват и двете валути", допълни вицепремиерът.

Пеканов посочи още, че в Хърватия гражданите ще могат да разменят старата си валута куна в търговските банки за евро в рамките на следващите шест месеца.

В България, съгласно приетия от последното редовно правителство план, се предвижда да може да се пазарува в двете валути в рамките на един месец, уточни Пеканов.

По време на обиколката си из Загреб вицепремиерът имаше възможност и да разговаря с граждани относно техните очаквания за въвеждане на еврото.

"Това беше много важна част за нас. Спряхме и съвсем открито попитахме гражданите какво мислят и те ни казаха, че това е супер и е част от европейската интеграция на страната и тези стъпки са важни, за да са по-близо до Европа. Казаха още, че преминаването към еврото ще помогне на туризма, както и че не виждат кой знае какви притеснения от преминаването към еврото", посочи Пеканов.

Той коментира и това дали е възможно еврото да доведе до допълнително повишаване на инфлацията, като по думите му повишаването на цените е огромен проблем в цяла Европа в момента. 

"Всички европейски страни срещат трудности. Има различни икономически мерки за адресиране на проблема. Ние утре ще разговаряме именно по този повод с представители на финансовото министерство на Хърватия по този въпрос. Това е процес (инфлацията - бел. р.), който е факт в ЕС и преминаването към еврото едва ли е повлияло кой знае колко на основния инфлационен процес", отбеляза заместник министър-председателят по управление на европейските средства.

Пеканов коментира също ситуацията с приемането на единната валута у нас.

"Именно тези технически въпроси трябва да се изчистят сега, за да може, тогава когато в бъдеще, през следваща година, редовен, демократично избран кабинет вземе решението за присъединяване на страната ни към еврозоната, тези въпроси да бъдат изчистени - колко време ще има двойно показване на цените, как ще се случва информационната кампания, как гражданите ще разберат за всички тези процеси, и тези, които не си служат с традиционните медии, или по-възрастните граждани", посочи вицепремиерът. 

Пеканов изтъкна, че именно това е и целта на визитата - да почерпим от опита на Хърватия, и за това ще бъдат проведени разговори с представители на централната банка на страната, както и във финансовото министерство.


Още по темата: общо новини по темата: 370
14.04.2024 »
14.04.2024 »
13.04.2024 »
12.04.2024 »
11.04.2024 »
10.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: