ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (22) | Вчера (9)
Петима "пловдивчани" голмайстори на "А" група, всички играят в София
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 30.04.2009Коментари (0)6909
© Plovdiv24.bg
Бивши играчи на Локо и Ботев оглавяват голмайсторската листа
Всичките футболисти от топ5 в голмайсторската класация на "А" група са кадри на пловдивската школа. Тъжният факт обаче е, че нито един от тях не играе в пловдивските Ботев или Локомотив, а в софийски тимове. От петимата - Саидходжа, Камбуров, Георги Иванов, Георги Христов и Йордан Тодоров, двама играят в ЦСКА, двама в Левски и един в Локо София.

На върха на класацията в момента е Дормушали Саидходжа. Роденият през 1986-а година в Асеновград нападател е продукт на школата Ботев под ръководството на легендарния в Пловдив треньор Митко Джоров. Муши започва с мачовете в професионалния футбол още на 17 години. Следващия сезон, когато Ботев е в "Б" група нападателят записва 10 гола в 15 мача. Постепенно Саидходжа се утвърди в състава на "канарчетата" и стана основен реализатор, разделяйки тази позиция само миналата година с Георги Христов. Изкара и известно време под наем в датския Рандерс. През зимата кризата в Ботев го принуди да приеме офертата на ЦСКА и сега Муши вкарва редовно и за "червените".

Втори в голмайсторската листа е Мартин Камбуров. Неговата статистика обаче е далеч по-впечатляваща, тъй като Марто започна с головете чак през пролетния дял, когато се върна в България, в състава на Локомотив София. Само за 9 мача Камбуров наниза 11 гола и е основният претендент за голмайсторския приз. Мартин също като Саидходжа не е чист пловдивчанин, но почти цялата му футболна кариера минава под Тепетата. Роден в Свиленград, още в първите си години в детско-юношеския футбол Камбуров е привлечен в Ботев Пловдив. Талантът обаче не успява да впечатли "жълто-черните" и е натирен да обикаля в Свиленград във "В" група, а след това в Спартак Плевен. През 2002 година обаче е привлечен в Локо Пловдив, където за нула време става любимец на феновете и в две поредни години - голмайстор на "А" група с по над 25 гола - почти по 1 гол на мач. След кризата в Локо обаче бързо е продаден в Дубай, където няма късмет да се наложи, после се връща в Пловдив, пак е продаден - този път в Гърция, но и там не успя да се наложи. Чак тази зима Марто се върна в България, но в Локомотив София, където до момента прави истински фурор и почти сигурно ще стане голмайстор на "А" група за трети път, но сега - само с един полусезон игра.

Трети в голмайсторската класация е друг бивш кадър на Локомотив Пловдив - Георги Иванов. Гонзо дебютира за Локо още ненавършил 17 години през далечната 1993 година. Гонзо изиграва четири сезона в Пловдив, преди да бъде привлечен в Левски София. Първоначално е приет трудно от феновете, но след това става легендарен за клуба, редовно бележейки на вечният враг ЦСКА. Осъществява няколко трансфера в чужбина - във Франция, Турция и Хърватско, но винаги се връща в Левски. В момента Гонзо е един от лидерите в сравнително младия състав на Левски и за момента е топ-реализатор на тима.

Зад Гонзо с 9 гола е друг играч на Левски - Георги Христов. Нападателят започва кариерата си в Марица, където още на 21 години е основен футболист в тима и става голмайстор на "Б" група с 18 гола. В този сезон дори достигна до бараж за влизане в "А" група с Марица, но загуби от Видима - Раковски в драматичен двубой. След два сезона Жоро вече носеше екипа на Ботев Пловдив, като с 19 гола стана голмайстор и на "А" група. Само след една година в "канарчетата" обаче Христов разтрогна договора си и отиде в Левски, поради липсата на перспективи в Ботев под ръководството на Димитър Христолов. В Левски обаче Жоро няма голям късмет и въпреки, че е четвърти в голмайсторската листа, е вкарвал само на отбори от дъното на таблицата.

Малко изненадващо пети в класирането с 9 вкарани гола е Йордан Тодоров, който обикновено не е натоварен с много офанзивни функции. Данчо е пловдивчанин и също като Георги Христов е юноша на Марица. Още в началото на кариерата си премина в Черноморец Бургас и след това се наложи в ЦСКА.

В крайна сметка и петимата топ-реализатори на "А" група са продукт на пловдивската футболна школа, но поради една или друга причина играят в столичните тимове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Керкез и Попето за мача с ЦСКА-София: Битка, като никоя друга!
Страхотен успех! Димитър Кузманов победи петкратен шампион от Големия шлем
Ботев оправи документите на нападател, карал проби през есента
Ръководството на Левски проплака след дербито, иска наказания за ЦСКА-София
Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане 2025 година
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: