ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (21)
Няколко поколения хандбалисти се събраха в Пловдив за 60-годишен юбилей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 26.11.2018Коментари (0)4710
Традиционната среща в края на годината на ветераните сега отбеляза и 60-годишнината на българския хандбал. В ресторант "Патерицата" в Пловдив се събраха няколко поколения хандбалисти. От пионерите тук бяха: Георги Долапчиев, Димитър Кожухаров, Захари Гълъбов, Иван Моравенов, Илия Кисимов, Костадин Колевски- Мечо, Симеон Пишманов, по-младите Чавдар Аргиров, Георги Ковачев, Димитър Димитров-Спицата, Георги Досов, третата генерация, включително Георги Сивов, Огнян Аладжов, Павел Дженев и Рами Якубов.

Следващата група бе представена от Атанас Матански, Александър Богданов, Бедо Саркисян и Лъчезар Миронов. На сбирката дойдоха още Атанас Андонов - президентът на "Ботев" извоювал купата на България за 2000 г., което е последният успех за мъжкия хандбал в Пловдив, президентът на СТОВИ (Труд) и дългогодишен член на управата на БФ по хандбал Иван Петков, Спас Бедаваджиев, Димитър Станков и др.

В рамките на годишнината Симеон Пишманов помогна да се организира и турнир по хандбал за ученици от Пловдив, Труд и Калековец. В залата на СОУ "Патриарх Евтимий" се представиха отбори на момчета, момичета, юноши и девойки от V до XII клас.

- Федерацията по хандбал е основана на 10 октомври 1958 г. Тогава тя се нарича Комисия по ръчна топка към ЦС на БСФС. На организирания в София първият курс за треньори, съдии и обществени инструктори от Пловдив участват Иван Гутев и Тодор Тодоров-Майната. В края на същата година Пловдив също задейства основаването на спортните структури.

- През януари 1959 г. в сградата на "Тракийски юнак" (сегашния ТВЦ-Пловдив) е организиран първият курс за инструктори и съдии по ръчна топка. Участват около 30 слушатели, основно от Техникума по механотехника и гимназия  "Г. Димитров". Между тях са и Божидар Ненов, Димитър Ибушев, Иван Моравенов, Димитър Кожухаров, както и Димитър Черпоков. Занятията води Ив. Гутев. Първите демонстративни срещи и ръководството им се водят в гимнастическия салон на ІІ етаж на сградата.

- Стадион "Пловдив" е домакин на І междуградски турнир по хандбал (формат 7:7) за юноши. Организиран е през май 1959 г. Участват отбори от Бургас (треньор Димитър Гурбалов), София (Ники Кръстев и Кирил Тодоров) и два състава от Пловдив. Единияте воден от Иван Гутев, другият – от Богдан Томев. Главен съдия е Никола Кръстев. Побеждава отборът на Бургас, пред София, Пловдив-ІІ и Пловдив- І.

- На 20 октомври 1960 г. Българската национална телевизия показва за първи път картина за хандбала. Репортажът отразява как председателят на федерацията проф. Петко Щерев връчва купите на ЦС на БСФС  на капитаните на "Академик-ВИФ" – Димитър Нушев и Кръстана Стоева.

- На спортната площадка "Кочо Цветаров"  в подножието на Бунарджика се провежда първата междуградска среща по хандбал в България. Мачът минава на 7 ноември 1960 г. и е между съставите на София и Пловдив, представени от двата "Академик"-а. Пловдивчани (треньор Тодор Тодоров) формират състава си почти изцяло от баскетболистите.  - На 23 май 1961 г. на стадион "Пловдив" завършва І републиканско първенство за мъже и жени (формат 7:7). Участват по на шест финалисти.

- Между 28 и 30 август 1961 в Бургас се провежда І международен турнир па хандбал за мъже. Състезанието се открива с мача между Пловдив и Букурещ, завършил 13:40 (5:21). Това е и първата международна среща (28 юли 1961 г.), играна в България…






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ботев каза кога пуска билетите за реванша с ЦСКА-София
Само една победа дели Марица от 10-а поредна шампионска титла
Марица с информация за тежко гостуване край морето
Фенове на Локо организират благотворителен футболен турнир
Томаш с много важно изказване относно бъдещата селекция на Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: