ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Ботев отбеляза 119 години от рождението на автора на клубния паметник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 02.10.2018Коментари (1)2444
©
Днес се навършват 119 години от рождението на Васил Вичев, който изработва паметникът на Христо Ботев, който стоя дълги години пред едноименния стадион.

Ето какъв материал публикува по този повод официалният сайт на "канарите", със съдействието на Регионален исторически музей – Пловдив:

На 2 юни 1927 година, в тържествена обстановка и в присъствието на бележити пловдивски общественици и клубни деятели, пред централния вход на новопостроения клубен стадион е открит Паметникът на Христо Ботев. Взетото от клубната управа година по-рано историческо решение за неговото изграждане е от изключителна важност за жълто-черния клуб и неизменна част от неговата идентичност през годините. Повод за допълнителна гордост е фактът, че това е първият изграден паметник в Пловдив, след този, който Русия изгражда на Хълма на освободителите (Бунарджика) в чест на руския Цар Александър ІІ.

Част от историята, свързана с това патриотично дело, е изборът на скулптор. Седмица преди края на поставения от клубното ръководство срок кандидатът е само един. Това е скулпторът Кирил Георгиев, който три години по-късно ще изработи паметника на Христо Ботев в Калофер, който и към момента се намира в двора на историческия музей в подбалканското градче.

В последния момент се явяват още няколко кандидати, което кара ръководството на клуба да организира конкурс, на който специална комисия, както и клубните членове, да направят своя избор. Сред членовете на комисията са легендарният художник Цанко Лавренов, архитект Стойко Стойков – най-знаковата фигура в пловдивската архитектурна гилдия, както и Георги Атанасов – председател на Дружеството на южнобългарските художници.  След преглед на предложените варианти, единодушно е избран проектът на скулптора Васил Вичев.

През следващите десетилетия неговият отпечатък в клубната история е забравен и неглижиран, като в множество информационни източници е изписван дори със сгрешено име - Димитър Вичев.

Историята на нашия клуб ни задължава да вдигнем завесата за редица събития и личности, оставили запомняща се диря в нея, а една от тях е без съмнение Васил Вичев.

Авторът на Клубния паметник Васил Вичев е роден на 2 октомври 1899 година в Сливен. Завършва средното си образование в Пловдив, а през 1922 година постъпва в Индустриалното рисувално училище в София, което по-късно напуска поради материални затруднения. Работи по архитектурното оформление на фасади и вътрешното оформление на тавани.

През 1923 година изработва и първата си скулптура – тази на "Дядо Никола" в Трявна. Участва в редица конкурси, като след първата премия, получена след спечеления конкурс на С. К. "Христо Ботев" за изграждане бюст-паметника на Христо Ботев, е назначен за скулптор в Пловдивската община.

Негово дело са и бюстовете на Христо Ботев и Георги Раковски в Цар-Симеоновата градина на Пловдив, както и първият паметник на Христо Г. Данов на едноименния хълм.

Автор е на множество паметници в различни градове на страната, като едни от най-известните му произведения са тези на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и Хаджи Димитър в Морската градина на Бургас, на Димитър Наумов в Стара Загора, както и на Георги Икономов в Сливен. Васил Вичев печели и втората награда в конкурса за изработване на паметника на връх Шипка.
Още по темата: общо новини по темата: 633
19.10.2019
05.06.2019
31.05.2019
30.05.2019
29.05.2019
29.05.2019
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Доколкото си спомням, такъв бюст-паметник на Ботев стоеше дълги години на входа на игрище "Ботев" (днешния стадион "Тодор Диев"). Дали този бюст-паметник не е същият, чийтo автор е Васил Вичев?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев го иска, ЦСКА-София го включи в трансферния списък! Кой ще спечели?
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: