ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
65% от учителите са тормозени психически в училище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:28 / 07.03.2018Коментари (3)4719
©
Близо 65 на сто от учителите търпят тормоз на работното си място, най-често психически. Това обяви лидерът на СБУ (Синдикат на българските учители) Янка Такева на конференция "Не на насилието на работното място". Над 300 учители, синдикалисти и представители на институциите препълниха конгресния център на КНСБ, където се проведе дискусията. По данни на СБУ най-характерната форма на насилие на работното място за България е психическият тормоз. 

Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие, в здравеопазването процентът е около 60. Насилниците са работодатели, пациенти, родители. По думите на Янка Такева, стереотипните нагласи в България са много силни. Търпимостта към насилието е поколенчески проблем, допълни лидерът на СБУ. Според нея често работещите в секторите - обект на насилие получават по-ниско възнаграждение. Това се отразява върху самочувствието на работещите, а оттам и върху тяхната производителност, ръста на икономиката и развитието на страната като цяло.

По данни на синдикатите, над 6 милиона работещи жени по целия свят търпят насилие на работното място, като особено силно са засегнати те в секторите образование, здравеопазване и лека промишленост. За да се ограничи насилието, особено в училище, СБУ започва кампания "Образование в доброта". Целта е да се активизират всички държавни институции, които могат да противодействат на насилието, обяви Такева. Кампанията включва всички деца - от детската градина до 12-клас в училищата, тъй като насилието е масов проблем.

За да преборим насилието в обществото, първо трябва да се пребори насилникът в нас, обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Според него това трябва да стане на първо място с образование и от училищната скамейка. Възпитаме ли децата като добри граждани, ще имаме и добри възрастни, обяви Нанков пред аудиторията.

В конференцията на СБУ участваха зам.-министрите Румяна Димитрова (МТСП) и Деница Сачева (МОН), директорът на ГИТ Румяна Михайлова, на Агенцията за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, представители на всички синдикални структури на КНСБ.

КНСБ настоява за конвенция на МОТ за насилието на работното място, обяви главният икономист на КНСБ Любен Томев. Той показа данни за насилието сред медиците, където на първо място са медицинските сестри, а насилниците най-често са пациентите - близо 65 на сто от всички случаи.



Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи като видя или чуя думите "кампания", "проект", "конференция", ми става ясно едно - ще се отпуснат едни пари, ще се усвоят от шепа хора, а резултат няма да има. Както има в момент една друга статия за това, че на учениците им е скучно в училище - то е свързано. Децата в днешно време са други, трябват им млади хора, които да говорят на техния език, които да са по-близко до тях. Трябва от ранна детска възраст да се разговаря с тях и да им се обяснява за човешките отношения, за доброто и злото, за лошите хора, за доверието, за социалните мрежи и тяхното въздействие, за насилието и тормоза...Това са актуалните неща, които ще са им от полза в живота, а не просто зазубряне на уроци, които до края на годината ще са забравили. Не искам да подценявам образованието у нас, но със сигурност е морално остаряло и неприложимо към днешната действителност.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: