ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Фенклубът на Локо: 6 дни до дербито, 6 като 6:1 за градско първенство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:42 / 23.02.2018Коментари (24)8131
©
Фенклубът на Локомотив Пловдив "подгря" привържениците на черно-белите за предстоящото градско дерби срещу Ботев, което ще се състои на 1 март на Лаута. В официалната страница на фенклуба във Фейсбук бе публикуван любопитен материал, озаглавен "6 дни до Дербито на Пловдив, 6 като 6:1 за Градско първенство!"

Plovdiv24.bg публикува текста без редакторска намеса:

14 Май 1942г., Спортклуб (Пловдив) - Ботев (Пловдив) 6:1 (присъден 6:0 служебно заради напускане на терена от Ботев), градско първенство; Най-голяма победа в пловдивското дерби на ниво градско първенство.

Сезонът 1941/42 г. от градското футболно първенство имал необичайно начало за Спортклуб. Поради различни неуредици, спортната федерация забавила участието на тима в надпреварата. Спортклубци се включили чак през м. април на 1942 г. и затова трябвало да наваксват мачовете от есенния полусезон. Ето защо отборът играел в изключително сгъстен цикъл.

На 26 април 1942 г. той разгромил Левски с 4:1 в двубой от "есенния" полусезон, а на 1-ви май надвил и Ботев с 1:0. Впоследствие, тимът записал още три победи. При това го направил само в рамките на 15 дни - пет мача, пет поредни победи!

Оглавявайки убедително таблицата, спортклубци ги очаквал нов мач, три дни по-късно - вече от редовния пролетен полусезон. Той щял да бъде техният шести за 18 дни и затова се явявал изпитание за физическите им сили. Ала далеч по-голямо било моралното предизвикателство - защото двубоят бил срещу вечните съперници от Ботев.

Те, от своя страна, се устремявали към второто място, осигуряващо участие в държавното първенство. Но не само заради този залог на дерби мача ботевистите излизали на терена мотивирани - а и с настроението от наближаващите големи тържества, които клубът подготвял за своята 30-та годишнина.

Спортклубци обаче не можели да бъдат лесно стреснати: освен прегазващата си форма от 5 победи за 15 дни, те имали и огромен превес в скорошните двубои срещу Ботев. И то какъв само: за последните девет мача, официални или контролни, записали осем победи и едно равенство!

От тази изходна позиция двата тима се изправили един срещу друг на 14 май 1942 г. Макар делничния ден и ранния час, 15.30 ч., на игрище "Ботев" се събрали внушителен брой привърженици. Дерби мачът протичал равностойно до почивката, дошла при резултат 2:1 за Спортклуб.

Оттам насетне обаче, играчите в черно-бяло-червено се развихрили и въпреки пропиляването на множество шансове, довели резултата до 6:1 малко преди края. Тогава, недоволен от отсъждане, един от играчите на Ботев отнел свирката от рефера Георги Коков - който се видял принуден да даде две минути по-рано край на мача.

Още по темата: общо новини по темата: 58
26.08.2020
21.03.2018
08.03.2018
06.03.2018
06.03.2018
06.03.2018
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 23.02.2018 г.
+1
 
 
Бетер македонците сте, мангали! Крадена история, пълна с фалшификации на години и събития. Чакам някой да ми представи снимки от честването на 80-годишнината на Локото. Айде, и награда давам. Сериозно.
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 23.02.2018 г.
+1
 
 
а е жалтури , вий не знаете историята на славния Локомотив, а тя е , чи през 1910 г. група младежи предимно цигани и турци се отделят от Бешикташ и сформират клуб, по късно наречен Локо колюбю спор филибе. Вижте и екипите са еднакви, бря . имало е и снимки ама са изветрели . А вестниците от онова време - изгоряли . саде Локо колюбю !То оттук започва историята на Локоту!
+1
 
 
Някой може ли да каже как е завършил мачът на Спортклуб с Локомотив през пролетта на 1942 година?
-3
 
 
и прочетете вестник Последни новини, 22 декември броя, 1942г. още тогава е решен спора, кой е най-стария клуб в града.....и откъде Ботев води началото си
-3
 
 
Леоне, толкова никога, колкото сте имали клубни цветове, играчи, емблема, игрище през 1912г. А на кое място сте завършили 1949г. и какво се случва с вас, а бате? Даже сегашната ви емблема (възстановка) е крадена от Рапид Виена, какво да говорим....
+3
 
 
Тази арменско- циганска измислица е съшита с бели конци! Никога "Спотртклуб" и железничарският клуб на Пловдив не са били един и същи отбор!
+4
 
 
Та какво общо има "СпортклубЪ" със "Локо"още повече пък с "Велбъжд"?Питам за един друг пийняк.
-4
 
 
Времето когато Локо е бил най- големия клуб в България по членове.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Трансферът му се оказа несполучлив, Локо няма да купува правата на белорусин
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: