ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (18)
Скандал в тениса: Мария Шарапова хваната с допинг!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:59 / 08.03.2016Коментари (18)3903
©
Бившата приятелка на Григор Димитров - Мария Шарапова, е заловена с допинг. Това обяви самата тя на специално свикана пресконференция в Лос Анджелис.

Преди началото й най-честата спекулация за целта на срещата с медиите бе, че рускинята се отказва заради проблеми с контузиите. Някои прогнозираха, че ще каже че е бременна, а други - че стартира нов бизнес проект.

Шарапова, което е №7 при жените, е дала положителен тест по време на откритото първенство на Австралия. Там тя стигна 1/4-финал, но там загуби от Серена Уилямс.

Откритият в пробата на Маша препарат е милдронат. Куриозното е, че той е списъка със забранените едва от 1 януари тази години, тоест броени дни преди "Аустрелиън Оупън".

"Знам какво ме чака. Ще работим по този въпрос с ITF. Надявам се да получа още един шанс. Аз съм приемала този препарат в рамките на десет години, но съм пропуснала, че на 1 януари тази година той вече е в списъка на забранените. 

Получила съм съобщение за това от WADA на 22 декември, но някакси съм пропуснала да го прочета. Осъзнавам, че подведох своите фенове, че предадох спорта, който практикувам от 4-годишна и който обичам с цялото си сърце. 

Съзнавам, че ще има тежки последствия за мен, но не искам да приключа кариерата си по този начин. Ако исках, със сигурност нямаше да го направя в хотелска зала за пресконференции и на такъв грозен килим".

Това в резюме бе изказването на Мария Шарапова на свиканата от нея среща с пресата в Лос Анджелис в понеделник вечерта.

Тя призна, че е получила съобщение, че по време на откритото първенство на Австралия е дала положителна проба за веществото мелдоний, което се съдържа в препарата милдронат. Той е в забранителния списък от 1 януари 2016 г., като дълги години преди това е бил включван в различни фармакологични програми за възстановяване на организма. WADA го включва в забранителния списък не толкова заради вредата му, а заради широкото му използване от руски спортисти, твърдят медиите от най-голямата федерация от републиките на бившия СССР.

Със същия забранен препарат тези дни бе хваната и друга руска спортистка. Става въпрос за фигуристката Екатерина Боброва, който участва в спортните танци в двойка с Дмитрий Соловьов. По подобен вариант WADA внесе в забранителния списък и препарата бромантан - неособено ефективен, но изключително популярен в страните от бившия СССР.

"За първи път ми дадоха милдронат през 2006 г., когато в организма ми беше засечен дефицит на магнезий. Често боледувах, а снимките показваха някакви аномалии. Лекарите дори подозираха, че може да съм развила диабет. Мелдонитът ми помагна да оздравея, затова продължих да го използвам", допълни бившата приятелка на българина Григор Димитров, която в момента е №7 в света.

Шарапова е дала положителната проба на 26 януари - преди четвъртфинала на "Аустрелиън Оъпун" срещу Серена Уилямс, който рускинята загуби. Съобщението за това е получила на 2 март и е отказала от правото си да бъде отворена втората проба. Предварителната й дисквалификация стартира от 12 март, но тя така и така е контузена.

Възможно е Маша да получи наказание само от 6 месеца заради сътрудничеството й, както и заради това, че милдронатът е забранен препарат, а не чист допинг (performance-enhancing drug).

Източник: в. "24 часа"

Още по темата: общо новини по темата: 3
10.03.2016
09.03.2016
08.03.2016






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Световните медии са научили новината от самата Мария Шарапова на пресконференцията й. Преценила е, че е по-добре тя да си го каже, а не да я изнудват журналистите с въпросите си. Сама се е набутала в капана, щом не е прочела писмото с новите промени на забранения списък от препаратите. Прави й чест, че не се е опитала да шикалкави.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Капитанът на младежите, който накара Пловдив да се гордее
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Ужас в Трета лига! Разбити глави и петима контузени в Смолян
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: