ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (26)
Без български лодки във финалите на световното в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:17 / 24.07.2015Коментари (3)4444
От днес (24 юли) на гребния канал в Пловдив започна работата си екипът за антидопингов контрол на състезателите от световното първенство по гребане до 23 години. Той се ръководи от представителя на FISA доктор Питър Кокас, а техническата работа по вземането на пробите ще бъде извършвана от български лекарски екип. 

Вземането на допинг-пробите ще става на случаен (лотариен) принцип, като механизмът на "лотарията" е известен само на доктор Кокас. От досегашната практика в допинг контрола на сетовната федерация по гребане е известно, че чрез статистически методи се изчислява колко проби трябва да се вземат, за да бъде извадката представителна за всички състезатели. Под лупа ще бъдат гледани най-силните гребци, които ще се качат на стълбичката на победителите. 

Ръководителят на българския медицински екип на световното първенство по гребане д-р Асен Шумков обясни какви ще бъдат техните задължения в осъществяването на допинг контрола.

"Пробата от урината на състезателя се взема винаги в присъствието на офицер от FISA, а нашата задача е да я поставим в 3 стерилни съда, да ги запечатаме и да ги поставим в хладилни чанти", каза докторът. 

"Всичко това се описва в стандартен протокол. После една от пробите отива за анализ в допинг лаборатория в Гърция, една контролна проба остава във FISA, а една е за състезателя и се предоставя на националните федерации по гребане", заключи д-р Шумков.

Резултатите от пробите стават готови най-рано след месец. Те се изпращат във FISA и при нужда се отваря и анализира втората контролна проба в друга, независима лаборатория. При предишните две големи състезания по гребане в Пловдив (Евро 2011 и световното за мъже и жени в неолимпийските дисциплини и за младежи през 2012 г.) не бяха оповестени положителни резултати на нито един от гребците, участвали в тях.

Според доцент д-р Румян Христов - директор по спортно-техническата част на първенство и преподавател в Националната спортна академия, състезателите по гребане имат много съвременни възможности за възстановяване след изтощителните състезания. Възможности, които нямат нищо общо с допинга. 

"Това, което забелязах на гребния канал в Пловдив, е, че след тренировка състезателите разгряват най-напред на вода, а после за около 30 минути и на специални тренажори, които симулират гребане", каза той.

"По време на състезание обаче се използва и друг ефективен начин - състезателите влизат във вана със студена вода, 14-16 градуса, и престояват в нея няколко минути. Целта е да бъдат стопирани микро кръвоносните разкъсвания, причинени от свръхнатоварването. Оводняването на организма с течности също е от огромно значение", заключи Румян Христов.

Българските надежди за достигане до финал на световното първенство по гребане за младежи до 23 години в Пловдив приключиха.

Скифьорът Рангел Кацарски направи добра гонка в репешажите, но достигна само до третата позиция и не успя да продължи на полуфиналите, за които се класираха Йоан Прундеану и (Румъния) и Джозеф Матеим (Унгария).

Двойка скул лека категория Иван Колев и Григор Манчев пък остана четвърта в своя репешаж, а за полуфиналите се класират първите три лодки от всяка серия. В гонката на нашите това са Германия, Холандия и Украйна. Надеждите за по-предно класиране на останалите ни представители също приключиха.

 

Още по темата: общо новини по темата: 22
23.06.2017
27.08.2015
04.08.2015
30.07.2015
28.07.2015
24.07.2015
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Цъкам минуси на буферите :)
на 24.07.2015 г.
0
 
 
Голяма излагация.Имаме прекрасни условия за трениране,не знам...От треньорите ли е,от трениращите ли е...
+1
 
 
Как къде? При далаверите и мошенгиите.Преди 2 години пак имаше някакво световно по гребане и там отново без българска лодка на финал.Да,ама тия гребните клубове сигурно се десетина в Пловдив и всеки реве за пари,за лодки,за лагери, за тренировки..А треньорите-за чеп за зеле не стават! Ама важното е сега покрай това световно парици да се усвоят и окрадат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: