ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (26)
Пловдив очаква приход от 20 милиона лева от световното по гребане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 22.07.2015Коментари (6)5437
© Plovdiv24.bg
Днес в Пловдив започват гонките от световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. Това ще е едно от най-значимите събития като домакинства в българския спорт през годината. По този повод разговаряхме с председателя на организационния комитет на шампионата Иван Попов.

Господин Попов, какъв е икономическият интерес на Пловдив да организира състезания от световен ранг по гребане?

- Това, че организационният комитет вече има проблеми с настаняването на гостите на състезанието в пловдивските хотели, е достатъчно показателно за дивидентите, които световното първенство по гребане носи на Пловдив. По-скъпите хотели са приели гости от 51 държави. По данни на хотелиерите става дума за минимум 5-7 нощувки на всеки, а при някои отбори като Нова Зеландия, Япония, Австралия, Канада, САЩ нощувките ще бъдат повече, защото те пристигнаха седмица преди старта на състезанията. Местата на централната трибуна на гребния канал са изкупени предварително от гостите на първенството. Това са близо 800 места, които са предплатени за всички 4 дни. Нямаме прецизна оценка за обема на приходите, които световното първенство ще донесе на Пловдив. Затова да се доверим на експерти от туристическия и транспортния бранш, които изчисляват брутния приход за бизнеса в града между 20 и 25 милиона лева.

Как се формира бюджетът на първенството и какъв е неговият размер?

- Състезанието се финансира от Министерството на спорта, община Пловдив, организационният комитет и спонсори. Бюджетът на състезанието е около 1.5 милиона лева. Община Пловдив вложи около 400 хиляди лева за ремонт и реконструкция на финалния комплекс. Част от средствата бяха за ремонт на пресцентъра, на залите за комисиите на международната федерация (FISA), решен беше проблемът с покривната конструкция на трибуните, подменена беше част от фасадата на финалната кула.

Конкуренцията между градовете за този приход от състезанието е голяма. С какво Пловдив е по-силен от конкурентите си?

- Най-вече с качеството на гребния канал и високите резултати, които се постигат тук заради спецификата на водата, на температурата и други технически фактори. Отборите искат да дойдат тук, за да покажат високи резултати. Качеството на работата на организационния комитет е по-добро от това на конкурентите ни за това състезание. Може би това е един от случаите, в които българската работа е по-добра от работата на другите европейски и световни градове, които искаха световното първенство да бъде при тях. Това е четвърто състезание от най-висок ранг, което този организационен комитет реализира.

Ако Пловдив има толкова добро гребно трасе, защо му е да строи успоредно трасе?

- В този си вид гребният канал в Пловдив няма дългосрочна перспектива. Всяка една световна федерация иска нейният спорт да се излъчва по телевизията, а телевизиите не са доволни от това, което имаме в Пловдив. Защото по време на състезанията има насрещно движение отстрани на лодки, които или захождат към старта, или разпускат след състезанието. Иначе казано, маркетинговият продукт "Световно първенство" не е с качеството, което ще му трябва в бъдеще.

Има обаче юридически спорове за втория гребен канал.

- Да, Пловдив има юридически спънки за построяването на второто трасе, но засега в съда ние печелим споровете. Вярвам, че ще бъде така и на последните съдебни инстанции. Тогава проектът ще бъде реализиран, сигурен съм в това. Голямото състезание на Пловдив ще бъде през 2018 г. - световно първенство за мъже и жени, и тогава всичко трябва да бъде реализирано по проект. Такова състезание досега България не е правила. Вчера на среща с ръководството на FISA заявихме готовност да издигнем кандидатурата на Пловдив за домакин на европейското първенство през 2019 г. Точно тогава Пловдив ще бъде европейска столица на културата и състезание от такъв ранг ще бъде много по-посетено. Все още процедурата обаче не е открита.

Източник: в. "Дневник"

Още по темата: общо новини по темата: 22
23.06.2017
27.08.2015
04.08.2015
30.07.2015
28.07.2015
24.07.2015
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя червен мафиот на снимката защо още не е в затвора?! Ако заради такива мърши като него ще се прави втори гребен канал, по-добре да хвърлят третата атомна бомба в Пловдив!
на 22.07.2015 г.
0
 
 
Завършваме колежа и правим една кочина на Лаута Зума да си гледа прасета
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 22.07.2015 г.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Легенди на Ботев и Локо присъстваха на основаването на нов футболен клуб в Пловдив
Стана ясно кога Григор Димитров започва участието си в Мадрид
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: