ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (26)
Момиров: Стига с истерични изказвания за поръчки в съдийството!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:49 / 17.12.2014Коментари (0)1920
© Bulphoto
Димо Момиров е бивш председател на Съдийската комисия към БФС. Той даде интервю пред TV7, в което говори за работата на реферите в първенството през есента. През последните месеци избухнаха куп скандали относно арбитрите, а в основната му бяха треньори, шефове и собственици на водещи клубове. Ето какво каза Момиров:

Какво е мнението ви за съдийството през есента в "А" група?
- Скандали винаги ще има, грешки от страна на реферите, също. Но на всички трябва да е ясно, че след приемането на конвенцията за футболното съдийство, в момента се води много строго наблюдение над тяхната работа. След всяка среща се взима видеозапис и съдийската комисия я разглежда. Отделно има комисия, която отговора за съдийските наблюдатели, като провежда постоянно опреснителни курсове, свежда изискванията на ФИФА и УЕФА. Въобще, работи се по образец на изискванията на международните организации. Понякога истеричните изказвания на клубове и треньори нямат почва, защото винаги реагират, когато са ощетени, никога, когато в тяхна ползва е допусната грешка. Не мога да се съглася като крайна оценка на някои работещи във футбола хора, че съдийството е порочно, че се изпълняват поръчки и т.н. В момента се работи изключително професионално и грешките са част от играта. Когато треньорите и футболистите го правят, не се коментира, но всеки гледа в хората, които са отстрани и не са свързани пряко с техните изисквания и тяхната работа. Виждали сме и съдии от чужбина, които идват и бъркат, пресен пример е Лудогорец - Реал (Мадрид) (1:2). Ако този рефер беше в България, нямаше и два дена да го търпят и да ръководи срещи. Наши съдии не са допускали такива груби грешки, така че сравнено с международното съдийство, нашите се справят много добре и са на едно прилично ниво. Нашите арбитри са подмладени и имаме добри и перспективни кадри, които се изявяват по-възможно най-добрия начин. Естествено е да се допускат грешки, но всичко се свежда до растежа.

Имат ли спокойствието? Николай Йорданов беше заплашван, Левски и ЦСКА напрекъснато говорят срещу съдиите.
- Това не е от вчера, винаги е било така. Бях неприятно изненадан, когато Джугански подаде оставка заради заплахите. И преди ги е имало. Не мисля, че трябва да се действа по-този начин спрямо съдийството. Още повече отбори да имат претенции към определени съдии и да не желаят да ръководят техните мачове. Смешно е. УЕФА винаги е заставало на позицията на арбитъра след грешки и го е оправдавал. Виждаме, че в следващия кръг ръководи още по-отговорна среща и се изявява по-възможно най-добрия начин. Ако и нашите съдии имат това спокойствие, проблемите ще са много по-малки. Доверието трябва да бъде взаимно, все пак това е една игра.

Кои са по-фрапиращите грешки, които вие видяхте през тази есен?
- Не мисля, че имаше чак толкова много. Най-трудната зона по време на срещи е наказателното поле. Има допуснати слабости в тази зона. Съдиите трябва да решат ситуацията за миг, докато ние гледаме на запис по 4-5 пъти и пак не можем да преценим дали е прав или не. За това заставам зад реферите. Дори оправдавам техни грешки, защото се опитвам да мисля като тях - дали е от напрежение, от пропуснато предно нарушение, което не е отразил и т.н. Но мисля, че трябва да бъдат оставени на спокойствие. Тогава всички ще бъдат спокойни.

Има ли толериране на някои отбори от страна на съдиите?
- Не мисля, че има. Когато аз бях председател на съдиите имаше в 5-6 поредни срещи, когато всички имаха претенции срещу Сливен, защото Лечков е в Изпълкома. В 5-6 мачове те бяха много грубо ощетени, но Лечков не каза нищо. Когато се срещнахме, аз му се извиних от страна на съдиите. Той ме разбра правилно. Така е и сега. Този, който си мълчи, всички го обвиняват, че работи с реферите, защото не се оплаква и е толериран. Докато другите си търсят грешките само със съдиите.

Кои млади рефери се изявяват най-добре и кои по-слабо?
- С имена няма да говоря, защото те са като футболистите - влизат във форма, понякога са блестящи, друг път имат проблеми. Но наистина се наложи едно младо поколение и се представят много добре и в международните си срещи. Трябва да се гледа по-цялостно на съдийството, не на отделни грешки.

Какво бихте посъветвали клубовете в отношението със съдиите?
- Всеки трябва да си гледа неговата работа и да не търси грешки в хората, които участват в играта, било то съдии, противници или др.

Още по темата: общо новини по темата: 115
16.05.2015
14.05.2015
13.05.2015
09.05.2015
09.05.2015
07.05.2015
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Легенди на Ботев и Локо присъстваха на основаването на нов футболен клуб в Пловдив
Стана ясно кога Григор Димитров започва участието си в Мадрид
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: