ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
30 години стадион "Локомотив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:27 / 05.09.2012Коментари (122)9618
© Plovdiv24.bg
На 6 септември 2012 г. се навършват 30 години от дебютния мач на ст. "Локомотив" в парк "Лаута". Бихме искали да отбележим тази годишнина, особено днес - когато положението с клубния дом е все така актуално и се подемат инициативи за неговото подобряване.

Както е известно, през 1966 г. Локомотив Пловдив останал без свой стадион. Дотогавашният (по-скоро игрище, с една трибуна) се намирал край Сточна гара - като бил отнет в полза разширяване на транспортния възел. Този момент белязал дългогодишно ходене по мъките за клуба: нито една негова формация - деца, юноши, мъже - не разполагала със сравнително нормални условия за трениране. Проектирането и строежа на стадиона в парк "Лаута" се проточвало мъчително дълго - а било изобщо осъществявано заради усилията на "болни" по клуба привърженици. Сред тях особено се откроил Здравко Василков, главен архитект на Пловдив, член на Общинския съвет - човекът, под чието ръководство бил построен стадионът. Това отнело точно 15 години - от проектирането до първия мач!...

И когато все пак Локомотив можел да играе в новия си дом, то определението "стадион" изглеждало много неуместно: край терена имало една истинска трибуна, централната, а срещу нея - насип пръст. Толкоз!

Крещящ бил контрастът с градския съперник - и той откроявал, че в това отношение не съществувало дори бегло сходство между двата клуба. Камо ли равнопоставеност!...

Накратко: през 1949 г. било отнето игрището на Ботев (днешният ст. "Спартак"). Клубът обаче свободно ползвал ст. "Локомотив" край Сточна гара и Градския стадион след построяването му през 1953 г.

През 1959 г. започнало изграждането на стадион "Хр.
Ботев". Модерен за времето си, той бил изцяло завършен - с трибуни и няколко прилежащи съоръжения, за по-малко от 2 години. По първоначалния проект това трябвало да стане за 14 месеца! Темповете на построяване сами по себе си говорят за вложените средства - като материали и труд, а за откриването на стадиона дошла част от върхушката на комунистическия режим, начело с министър-председателя Антон Югов.

През 16-те години без дом, макар и в страхотна оскъдица откъм материални условия - ала локомотивци не принизили футболния си устрем. Напротив, началото на изграждане на стадиона, 1969 г., белязало и 10-годишен възход на клуба. През 70-те години Локомотив два сезона бил претендент за титлата, а в Пловдив установил безспорна хегемония. Макар и съперничеството да не било както дотогава, защото отсъствал Спартак - жертван в Тракия Пловдив, където отишла цялата му материална база.

Краят на 70-те години обаче донесъл спад, а в годината, когато Локомотив се пренесъл на "Лаута", тимът играел в Южната "Б" група. На 6 септември 1982 г. гост бил бургаският Нефтохимик, над когото черно-белите надделели с 4:1. Първи мач, първа победа!

Ето такова било положението преди 30 години. Постепенно, с отново мъчителни темпове, стадионът придобивал завършен вид. Днес сме изправени пред ново предизвикателство към клубния стадион - той да се превърне в дом, прилягащ на традициите и обществения потенциал, олицетворявани от Локомотив Пловдив. И, заедно с това - възраждайки спомена и пазещ паметта за бесите - да откроява гордия факт, че именно в града ни припламнали първите искри на европейската цивилизация!

Длъжни сме да успеем в тази мечта - и този дълг!


Източник: loko-pd.com
Още по темата: общо новини по темата: 222
01.10.2012
20.09.2012
20.09.2012
19.09.2012
19.09.2012
17.09.2012
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да ви кажа как е построен стадион Локомотив. Делегати от ДФС Локомотив искат среща с Тодор Живков. На срещата се оплакват че дружеството няма стадион Тодор Живков извиква Григор Стоичков и го пита-Стоичков ти знаеш ли от кой отбор съм Стоичков отговаря -не др Живков не зная. От Локомотив Пловдив му отговаря Тодор Живков. И за това искам да започне строежа на нов стадион и то в кратък срок.
+6
 
 
Еиййй... Иги Невестулката най-накрая се появи в тая тема. Бях се притеснил, че е умрял от злоба цигането и са го изхвърлили на сметището.
+5
 
 
"16 години без дом......" -що лъжете бе потници при вас катуна винаги е бил начин на живот.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-3
 
 
До всички "ботевисти":От кой Ботев сте?Този на Нинов или онзи на Христолов?От колко часа довечера е контролата с Дортмунд и ще има ли след това безплатен превоз до голямата къща,където ще е концерта на Пърпъл?Разбрах,че пепсито и кифтетата ще са без пари само да сте си носили хляб и пресни домати от градината!!!
0
 
 
УМРЕТЕ СЕЛЯНИ УМРЕТЕ СЕЛЯНИ УМРЕТЕ СЕЛЯНИ И КАРАИБРАХИМ ДА ВИ ЗАКОПАЕ В ДЖАМИЯТА
-3
 
 
това подобие на стадион на дербито може и да се срути
-1
 
 
ей турските подлоги на караибрахим пак се насраха,селяни прости отбора на Пловдив утре празнува 30 години от първия мач на своя стадион ,а вие ще празнувате на село с мотиките майка ви д***а селска проста,умрете селяни
на 05.09.2012 г.
+1
 
 
Е какво да напишат за падналата трибуна селска пръчко? Паднала е трибуна през 2004. Ама едва ли селянин като тебе е прочел нещо след заглавието.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Изборът е направен! В Локо решиха къде ще проведат лятната подготовка
Фенклубът на Локо с емоционални кадри на фона на "Радост и тъга"
17-годишен талант тренира с представителния отбор на Локомотив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: