ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (16)
Забрана дори да тренира съсипва пловдивски волейболен талант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 23.01.2012Коментари (4)3387
© bgvolleyball.com
Предупреждение: Настоящото четиво не е подходящо за начинаещи волейболисти под 16 години, защото е опасно за тяхната мотивация да се занимават с любимия спорт в България.

Месеци наред имаше неразбирателство между доскорошния младежки национал Венцислав Трифонов и пловдивския клуб Виктория Волей, където той е израснал като състезател. Да отсъди кой крив и кой прав в този спор не е целта на този материал. Лошото е, че този изключителен талант не играеше никъде в продължение на месеци, а беше така нужен на българския младежки национален отбор. Всички си отдъхнахме, когато Виктория и софийският Левски Волей се разбраха и Венци започна да играе при Сините. Помислихме си, че всичко вече е наред и само светло бъдеще очаква младата надежда на българския волейбол. Но приключи Световното първенство за младежи, Венци вече не беше спешно необходим за националния отбор и сагата Венцислав Трифонов се разгоря отново и с пълна сила, при това Виктория Волей съвсем вече не е в центъра на събитията. Той бе картотекиран като играч на Левски за новия сезон на Суперлигата, но нещо отсъстваше от битките по волейболните терени. В началото уж лекуваше контузия, но после изведнъж се оказа, че Венци си е в Пловдив, и изобщо не тренира със Сините, защото Левски и Виктория не се били разбрали. BGvolleyball.com откри състезателя сред зрителите на женски мач в Пловдив и реши да разбере каква е и неговата версия на случващото се около него. Установи се тъжната истина, че сребърният медалист от Европейско първенство, който преди дни навърши едва 20 години, не се състезава, не тренира и си търси работа като охранител.


- Венци, намирам те в Пловдив, а не в Левски, където щеше да бъдеш този сезон. Какво се случва с теб?

- По принцип знаеш, че водя борба с един несправедлив договор с Виктория. В един момент се оказа, че Левски ми предлага един друг договор, който е още по-неприятен за мен. В този договор аз не съм защитен по никакъв начин, така, както е и с всички договори в страната. С тях връзват състезателите и те стават като роби. Клубът е защитен отвсякъде и "със завързани гащи", а състезателят може във всеки момент да бъде изритан и ти спират всичко отвсякъде. Нямаш образование, защото си се занимавал с волейбол. Аз например не успях да се явя и на матури. Не можеш да си намериш нормална работа и изведнъж излизаш на улицата. Аз не бях съгласен с този договор, бяхме се разбрали, че ще говорим и нещо ще се промени, но аз не видях никакво развитие по въпроса от страна на Левски и стана така, че се прибрах вкъщи. Повече нямаше какво да правя в София. Трудно е нашите да ме издържат, а аз да съм в София.

- Значи не става въпрос за неразбирателство между Левски и Виктория, както бе оповестено към медиите, а за неразбирателство между Левски и теб, така ли?

- За неразбирателство между Левски и Виктория аз не знам. Мисля, че няма такова. Но договорът, който Левски иска от мен да подпиша, е нечовечен. Аз не знам другите хора как подписват такива договори.

- Какво конкретно в договора не ти харесва?

- Не искам да съм конкретен, защото всички ги знаят тези договори. В тях просто няма никаква защита за състезателя. Това си е един почти едностранен договор. Не е базиран на никакъв нормативен документ. Години наред ти просто трябва да си послушен като мишле и да не можеш да вдигнеш глава.

- За колко години ставаше дума?

- В моя случай конкретно за пет години, а има договори, които са за седем години. Ако не изпълниш някоя точка, става дума за неустойки в ненормални суми.

- А с Виктория имаш ли все още някакви взаимоотношения?


- Не, договорът ми с тях е прекратен преди две години, а освен това ми е изтекъл. Те не са ми предлагали нов договор, а федерацията казва, че имам такъв. Но аз вече съм на последна съдебна инстанция в София, имам насрочено дело и се надявам, че ще се оправя.

- На какво точно се надяваш? Какво искаш да се случи оттук нататък с теб?

- Вече не знам. Имах интерес и от Монтана да доиграя сезона при тях. Бяхме се разбрали с договор за полусезона и дори си събрах багажа и тръгнах. Пътьом минах през федерацията да се уредят формалностите, но там започнаха да ме мотаят, да ме препращат един на друг в затворен кръг и накрая бях принуден да обърна колата за Пловдив. Трансферната комисия ми казва да се обърна към генералния секретар, а генералният секретар ми казва да се обърна към трансферната комисия. Искаха ми да подпиша бележка, че съм съгласен да бъда преотстъпен от Виктория на Монтана за половин сезон, което за мен означаваше да призная, че съм състезател на Виктория - нещо, за което вече три години водя съдебни дела.

- А когато игра за Левски през миналия сезон, искаха ли ти да подпишеш такава бележка?

- Не, нищо такова не съм подписвал.

- Излиза, че от гледна точка на федерацията, правилата за Левски са едни, а за Монтана - други, така ли? А ти с какъв договор игра в Левски през миналия сезон?

- Играх с трудов договор. Сега обаче не можело с трудов договор. Да се трудиш и да получаваш заплата не може с трудов договор...

- В момента поддържаш ли форма по някакъв начин?

- Аз вече не мога и да тренирам тук, в Пловдив. Явно хора от федерацията са се обадили на Любомир Герасимов от Локомотив, където преди ходих да поддържам форма, и са му казали, че аз нямам право да тренирам там, защото не съм състезател на Локо. И какво се оказва в един момент - че, за да играеш волейбол, дори ей така за удоволствие, просто за да спортуваш, трябва да си вързан към някой клуб с договор за пет-шест години. Не можеш да влезеш в залата да потренираш с един отбор. Можело само при Виктория, но как си го представяте след всичките препирни, които има между нас, аз да отида там и да питам "може ли да тренирам с вас?".

- А какви са аргументите на федерацията да не можеш дори да тренираш, след като дори не става дума за картотека или за участие в официални мачове? Това звучи абсурдно.

- Защото не съм бил състезател на Локомотив.

- Това означава ли, че примерно и аз не мога да отида да потренирам с Локомотив (ако, разбира се, те нямат нищо против), след като не съм техен състезател?

- Явно по тази логика означава.

- Кога ще се решат нещата в съда?

- Лошото е, че делото е отложено чак за месец май.

- Значи реално ти дотогава си само на сухи тренировки, така да се каже?

- Да, вкъщи - домашен фитнес, лицеви опори, коремни преси... И си търся работа - нещо да правя... Каквато и да работа - охрана, строителство, общ работник...

Източник: bgvolleyball.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Отвратителна история! За тези клубове човекът е роб или боклук! Как е възможно това?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
От детската школа в първия отбор! Петима локомотивци дадоха пример на бъдещи таланти
Ботев пусна билетите за следващото домакинство
Пореден шахматен фестивал ще се проведе в Пловдив
Над 20 пилоти от Пловдив и региона участваха в благотворително състезание на писта "Лаута"
Важна среща за българския футбол на 8 май
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: