ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Зам.-кметът на Пловдив: "Лаута" светва с пари от софийския боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 26.09.2011Коментари (14)4034
© Plovdiv24.bg
Г-н Титюков, кога Пловдив ще има един нормален стадион, на който да се играе фут­бол. Не е ли грехота ста­дион "Пловдив" толко­ва години да пустее?
- Аз специално вярвам, че един ден, и този ден е доста близо, на него ще играе и националният отбор. Имаме "да" за извършването на конструктивна експертиза на съоръжението, трябва само да ни се преведат 50 000 лева от ведомството на г-н Плевнелиев, за да ги дадем на Геодезическия институт, който спечели поръчката. Мине ли тази проверка, натам ще е по-лесно, остава само да се приеме кой от двата проекта ще е водещ.

Съгласни ли са плов­дивчани да им се бутне стадионът, за да се по­чне на чисто там?
- Съдейки по резул­татите - не. Ние орга­низирахме анкета "Ти решаваш", в която се включиха десетки хиляди души. На практика всеки един пловдивчанин, на който му пука как ще изглежда мястото около гребния канал, даде свое­то мнение. 78 процента от анкетираните подкрепиха идеята на архитект Мари­нов. Той предлага срещу 20 милиона лева да се реновира настоящият стадион, да се закрие отвсякъде и капацитетът му да стане 50 000. Другата оферта е на испанците, които доведе Христо Стоичков. Те предвиждат бутането на настоящия стадион и изграждането на съвсем нов за 30-ина хиляди, с вграден МОЛ, с приле­жащи жилищни обекти и т.н. Напълно ги раз­бирам хората, те имат намерение за сериозна инвестиция, естествено, че трябва да мислят и как да ги избият.

Откога е затворен стадион "Пловдив"?
- Има заповед на ми­нистър Петканов от 2005 година. Странно обаче защо е забранено само футбол да се играе там, както и организирането на други спортни меро­приятия. Имаше концерт на "Тату", да не говорим какво беше на "Метали­ка". Не случайно в една песен се казва: "Айде да правим навалица, като у Пловдив на "Металика". Значи не може да се иг­рае мач пред 5000 души, а пускат концерт за 75 000? На 22 юни дойдо­ха премиерът Борисов с министрите Дянков, Плевнелиев и Нейков. Огледаха всичко, запоз­нати са с основното ни притеснение - дори да бъде бутнат стадионът, да има гаранция от държа­вата за изграждането му. Защото ще дойде някой, ще сложи шашките, ще прибере парите, а после? За съдбата на такова съ­оръжение гарант трябва I да бъде самата държава. И аз мисля, че самият г-н Борисов осъзнава това. На Пловдив му трябва хубав, голям стадион. Не може всичко да се концен­трира в столицата. Вижте колко хора ходят на мач на ЦСКА - Левски и кол­ко на Ботев (Пд) - Локо (Пд). Сега да направим контрола между тях, ще съберем два пъти повече запалянковци от което и да е софийско дерби. Не може да мислим за ста­дионите на отбори, които се молят на 100 души да дойдат на мач, а да стоим с гръб към Пловдив.

Е, не можете да се оплачете, че и на двата пловдивски клуба не е помогнато.
- Да, още в началото на годината с област­ната управа бе намерен начин, по който почти 3 милиона от таксата за со­фийския боклук да отиде за реновиране на спорт­ни съоръжения. По 950 000 лева са за Локомотив и Ботев. На "Лаута" ще ги инвестират в освет­ление, а край Бирената - в седалки и ремонтни дейности. Освен това от тези пари заделихме и за купуването на видеотабло за Гребния канал. Ангажирали сме се да помогнем с архитекти и каквото можем за до­изграждането на трибу­на "Бесика" на стадион "Локомотив". Искаме най-накрая да имаме и спортна зала в Плов­див, истинска. След като "Метални конструкции" си прибраха "Строител" през 2008 година и тя е неизползваема, Пловдив няма I спортна зала! Това е срамно.

Връщам се на идея­та за бутането на ста­дион "Пловдив". Това е нещо изключително трудно, наясно ли сте? И в София имаше таки­ва мисли при ремонта на "Васил Левски", но бързо ги отхвърлиха.
- По наши сметки ин­вестираната сума досега в изграждането на стади­он "Пловдив" е от около 150-200 милиона лева днешни пари. Някъде пък четох, че само желя­зото в конструкциите на стадиона е за над 10-ина милиона лева. Съоръжението е наистина много здраво. За да разберете, ще го обясня по-образно. На софиянци им трябва­ше половин месец, за да взривят мавзолея. Стадион "Пловдив" е правен с такива материали, че е по-здрав от 200 мавзолея накуп, представете си как ще се бута!? Не случайно самите пловдивчани под­крепят проекта, който е свързан с надграждане на настоящата база.

А защо точно "Христо Стоичков" да се казва стадионът?
- Защото е най-успелият, най-разпознаваемият пловдивчанин в целия свят. Има и нещо друго. И Ботев, и Локомотив имат големи футболисти. Много големи. Който и от тях да изберем за символ на новия стадион, ще ни атакуват за клубни пристрастия. Докато Ицо е събирателен образ, той е уважаван от цял Пловдив така че е нормално и ста­дионът да носи неговото име.

Малцина знаят, че вие сте от хората, ко­ито свалиха от власт Димитър Христолов в Ботев (Пд)...
- Нека не си приписва­ме индивидуални заслуги. Ботев е прекалено голям отбор, за да се направи нещо в него от един чо­век, от двама или трима. Просто тогава беше узряла, да я наречем рево­люционната ситуация, но искахме всичко да стане легално. И тогава нашите адвокати откриха, че когато излиза просло­вутият закон футболните клубове да станат АД-та, Христолов е направил голяма грешка - стиснал се е за едни 250 000 до­лара, с които да покрие стари задължения, и е лицензирал напълно нов клуб. Направихме среща с НАП, установихме, че този дълг е изгубил дав­ност. Веднага събрах част от хората в моя кабинет, продължихме с няколко такива тайни сбирки без представители на медии­те и просто продължихме дейността на стария Бо­тев, на основата на който бе създаден съществува­щият днес клуб.

Източник: в. "7 дни спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 16
04.10.2011
02.10.2011
01.10.2011
01.10.2011
30.09.2011
30.09.2011
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2011 г.
0
 
 
Да Кютюче-на основите на разрушената черква-съградихте джамия!!Парите не миришат...нали?
0
 
 
нванала го е предизборната лъжетерапия
+1
 
 
И стига сме се заблуждавали и лъгали,никой няма да разреши да се направи по хубав стадион и по голям от съществуващ в София,защото веднага националният отбор ще играе в Пловдив пред наистина пълни трибуни за разлика от София където ходят по малко от 3000 на мач,изключваме мача с Англия защото всеки отиде да гледа звездите на Англия. Всичко което обещават е една ДОЛНА и ГНУСНА ЛЪЖА. Стадион Пловдив беше най големият стадион на БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ и никога няма да го възкресят. На него са играли отбори като ЮВЕНТУС,БАРСЕЛОНА, ЛАЦИО и много други големи отбори
+2
 
 
Ще направим стадион но да не се споменава Пловдив,ЗАЩО ,защото не е в гадната ШОПИЯ ,нека си остане стадион Пловдив или АРЕНА Пловдив. Нека най футболния град в България има нещо хубаво,след като е в процес и местенето и на Пловдивския панайр в гадната софия в Пловди извинявам се ще го кажа на шопски в ПРОВИНЦИЯТА не трябва да има нищо което да е от значение.
Aнонимен
на 26.09.2011 г.
0
 
 
Ще направим стадион но да не се споменава Пловдив,ЗАЩО ,защото не е в гадната ШОПИЯ ,нека си остане стадион Пловдив или АРЕНА Пловдив
-1
 
 
Стига си лъгал като дърт мангал ! Кога , след изборите ще се покриете като мишоци.
+5
 
 
'що за безумна идея стадиона да носи името на Христо Стоичков?!! Нищо против Камата и успехите му като футболист. Без съмнение най-успешният БГ футболист, но в крайна сметка не мисля, че е удачно да кръщаваме стадиона на Пловдив на негово име, най-малкото точно защото професионалната му кариера не е свързана по никакъв начин с града ни! Защо да не си остане името стадион "Пловдив" или "Арена Пловдив" ако щете, че то дори "Голямата къща" е сто пъти по-подходящо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Премина от Локо в АЕЛ, но сега го очаква още по-силен трансфер
Емо Наков: Нефутболни съветници на Жоро Илиев уволниха Едо през 2004 г. Огромна грешка!
Неопитни съдии за мачовете на Локо и Ботев
Бърза реакция на футболистите от Локомотив, подкрепиха младо семейство в тежко положение
Локо посъветва феновете си да дойдат по-рано в "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: