ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Пeтър Хубчев: Мястото на Ботев е до Левски и ЦСКА
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 24.06.2011Коментари (43)9406
© Plovdiv24.bg
Новият старши треньор на "Ботев" Пловдив Петър Хубчев даде първото си интервю за клубния сайт. В него бронзовият медалист от САЩ'94 разкрива своите виждания за футбола и принципите си на работа. За идването си на "Колежа", първите впечатления, визията за клуба, курсът, по който поема "Ботев" и още много други въпроси, Петър Хубчев разказва открито и без притеснения.

- Кога разбрахте за интереса на "Ботев" към вас и защо приехте предложението да дойдете тук?

- Първо Марин Бакалов се свърза с мен, а по-късно говорих и с Юли Попов. Ако ме питаш за дата - не си спомням. Срещнахме се няколко пъти, за да уточним нещата. Казах им какви са моите принципи като треньор, те ми споделиха възможностите и амбициите на клуба и се разбрахме. Няма смисъл да обяснявам защо съм приел. Хората от моето поколение знаят какво е "Ботев". За мен "Ботев" е до "Левски" и ЦСКА. "Литекс" също стана име в последно време, но като история е далеч от споменатите клубове.

- Вече няколко дни сте в Пловдив. Какво усещане ви предават града и клуба?

- Чувал съм да говорят, че Пловдив е най-футболния град, а сега само за няколко дни се убедих сам в това. По улиците дори се усеща. Като избирахме квартира, в няколко апартамента попаднахме на спортни хора. Футболът е основна тема тук, говорят за него навсякъде и то при положение, че няма мачове. Стадион "Христо Ботев" пък създава усещане за някаква реликва, за култ. Истина е, че е много стар, но когато влезеш в съблекалнята или минеш по тесните коридори усещаш атмосферата. Сякаш стените на стадиона са пропити с история.

- Как искате да изглежда отборът под ваше ръководство?

- Много държа на реда и дисциплината. Където и да съм работил досега, съм изисквал да има уважение към противника, без значение кой е той. Уважението, реда и дисциплината не трябва да се показват само на терена. Искам те да се превърнат в начин на поведение на всички хора в клуба. Ако всеки си знае работата, и я върши съвестно и с желание, съм сигурен, че ще вървим напред. Ние всички сме едно цяло и трябва да изградим собствен имидж, който да се основава на изброените ценности. Трябва да върнем хората на стадиона с работата, която вършим и резултатите от нея. Уважавам и публиката, без значение на кой отбор. Мога да отида на всеки един стадион без да се притеснявам от нищо, защото през годините не съм нагрубил никого. Вероятно и аз съм изпуснал нервите си някой път, но това е нормално във футбола, особено в България, където в повечето случаи на стадиона се чуват основно псувни. Това не ми харесва и искам да го променим, макар да знам, че ще е много трудно.

- Дали това ще се получи. Знаете, че в България манталитетът е по-различен...

- Ако не се променим сами, няма кой да го направи. Днес виждаме повече татуировки, прически и стойки, отколкото отдаденост към професията. Препоръчвам им да забравят дискотеките, защото с подобно поведение градят имидж на плейбои и мачовци, но не и на добри футболисти. Те имат една от най-прекрасните професии. Футболистите обикалят света и са обгрижвани отвсякъде и на всичкото отгоре им се плаща за това. Хората на тяхната възраст стават за работа рано сутрин, нямат време за дискотеки, а в събота или неделя си плащат, за да ги гледат. Това трябва да се осъзнава и оценява. Ще говоря поотделно с всеки един по време на лагера в Трявна. Ще се опитам да ги убедя в моята философия, да ги накарам да я възприемат. Много важно ще бъде да чуя и тяхното мнение, какво мислят те. Трябва да намерим тънката граница между моите желания и техните възможности. Именно това е грешката, която според мен допуснаха някои от колегите ми, като се опитаха да пренесат 1:1 наученото в чужбина, тук. Няма как до вчера да сме яли кебапчета, примерно, и от утре да ги забраним. Трябва да пречупваме наученото в чужбина и да го интегрираме тук по най-удачния начин, защото културата ни е различна.

- Възможно ли е да се разделите с някой футболист по време на подготовката?

- Напълно е възможно. Ако някой не е съгласен с методите ми, мисли че няма с какво да му помогна и по тази причина иска да се махне, лично ще му съдействам да разтрогне договора си.

- А ако Вие прецените, че някой не отговаря на тези изисквания?

- Това е по-сложно. Не мога да преценя подобно нещо само в рамките на подготовката. Всеки футболист си има различна психика. Някои в началото са затворени, но по-късно разкриват потенциала си. Но няма да допусна в отбора глезльовци или несерионо отношение. От когото и да било. Може в началото натоварванията да им дойдат в повече и да има оплаквания. Не изключвам подобен вариант. В такива случаи е важно треньорът да усеща подкрепата на ръководството, а аз мисля че имам такава. Другото, което няма да допусна е да виждам футболисти с наведени глави. Имал съм случаи, когато отборът загуби в съблекалнята да гледат земята. Трябва да сме най-единни, когато нещата не вървят, защото навсякъде има такива моменти. Когато побеждаваш е лесно, трудното е когато не се получава. Тогава се вижда силата на колектива, тогава характерите излизат наяве.

- Какъв стил на игра предпочитате?

- Вижте, не искам да ангажирам никого с това си мнение, но според мен схемите на игра са по-скоро мода. Мисля, че не е толкова важно дали играем 4-4-2, 4-5-1 и т.н. Приоритет за мен е добрата подготовка на всеки един футболист. Отборът трябва да е натрениран. Трябва всеки да може да играе в двете фази на играта през целия мач. Когато играчите са в отлична физическа форма, готови да спечелят единоборство или да избягат 80 метра, за да се озоват пред противниковата врата, тогава има ли значение схемата. Най-важни са сърцето, манталитетът и мисленето на футболистите.

- Имате ли впечатления от футболистите, с които ще работите?

- Като имена ги познавам. Знам, че някои от тях са играли на по-високо ниво, други пък тепърва навлизат във футбола. Но всички в отбора трябва да са наясно, че в събота започват от нулата. Няма значение дали е Сашо Александров, Манчев, Тимонов, Курдов, Мартин Димов... който иска да играе ще трябва да си го заслужи в тренировките. А и в цялостното си отношение към футбола и клуба. Не ме интересува кой на колко години е и къде е играл досега. Трябва да съм луд ако пренебрегна млад играч, който се раздава и е в добра форма, пред друг, който е име, но не показва ангажираност и не се старае. Това ще бъде принцип, който ще се опитаме да спазваме. На този въпрос най-добре ще отговорят нашите действия. Те ще покажат дали робуваме на имена или не.

- Пряко ли участвахте в лятната селекция?

- Работихме заедно по селекцията. Когато приех да водя отбора, бях в деликатна ситуация, защото имах ангажимент към "Черноморец" (Поморие). Исках да съм коректен и към тях и към Коце Видолов, като не му се меся в работата. Това, което постигна той заслужава уважение. Да не допуснеш загуба, в която и да е група, е сериозно постижение. Така започнахме да работим на взаимно доверие по селекцията и всеки един футболист е привлечен с моето съгласие.

- Един от тях е Георги Мечечиев. Срещу него има негативни настроения...

- Казаха ми за тях. Мечечиев го познавам от "Славия". Впечатленията ми от него са, че е голям професионалист. Тренира съвестно и се раздава на терена. Сигурен съм, че така е било и в "Локомотив" Пд. Аз дори не знаех, че е играл там, когато говорихме с него. Той вече е играч на "Ботев" и от него ще се иска да играе със сърце за клуба. Водил съм се единствено от футболните му качества. Същото е положението и със Сашо Александров. Говорят за годините му, а аз не се интересувам от тях. Срещнахме се с него и разговаряхме. Той е готов и иска да направи много за "Ботев" и няма да се изненадам ако именно той играе с най-голямо сърце.

- Сигурно познавате и публиката на "Ботев", която е много темпераментна?

- Малко отбори в България могат да се похвалят с подобна публика. Бях на мача срещу "Нефтохимик" в Бургас и останах силно впечатлен от атмосферата. Знам, че привържениците на "Ботев" са взискателни. Когато казах, че всички трябва да сме едно цяло, товаважи и за публиката. Тук също трябва да намерим общата тънката граница на очакванията на феновете и нашите възможности. Както казах и по-рано, задачата пред нас е да изградим имидж на клуба, с който ботевистите да бъдат горди и с удоволствие да заемат местата си по трибуните.

Източник: botevplovdiv.bg

Още по темата: общо новини по темата: 86
06.09.2011
01.09.2011
30.08.2011
09.08.2011
05.08.2011
05.08.2011
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Цитат: "в повечето случаи на стадиона се чуват основно псувни. Това не ми харесва и искам да го променим, макар да знам, че ще е много трудно." Нека да направим този подарък на нашия треньор. Великите клубове са славни с многото си фенове, но също и с тяхната култура. Нека Колежа да е достъпен и за малки деца. Няма ли да е по-красиво да се чуват нашите песни, вместо ругатни, включително по адрес на наши футболисти?
-2
 
 
Да не се обясняваш и ти някой ден като Мечето ?
+2
 
 
Нападателят Ривдвам Хаджифейзула е напуснал отбора на Ботев (Плодвив). Асеновградчанинът се обадил и съобщил на президента на отбора Марин Бакалов, че иска да се раздели с ''жълто-черните''. Играча поискал да напусне защото не се чувствал достатъчно добър за Ботев.
+7
 
 
Наистина е рано да се радваме или да критикуваме.Мисля че добре ще се сработят Хубчев и Видолов,успеят ли да направят отбор от футболисти които се раздават и както казва той да са НАТРЕНИРАНИ ще има успехи защото поне на 60% от момчетата талант не им липсва .Сега само трябва да разберат че са професионалисти.Повече ме притеснява ДЮШ ,дано там нещата да се позатегнат и да няма шуробаджанащина .Много важно е също детскоюношиските формаций да изградят стил на игра като на батковците и когато влезнат в А отбора да са научени да четат играта ,а не да им се обяснява тепърва как да се позиционират или как да бягат от засадата.Дано двамата треньори успеят да предадат наученото от престоя си зад граница на футболистите ,а и на РЪКОВОДСТВОТО.От тук нататък ни трябват три неща:Професионализъм ,профиесионализъм и професионализъм.Успех!!! Напред мой Ботев!!!
+4
 
 
Явно Хубчев е интелигентен и спокоен човек. Дано е такъв и в професията си.
-1
 
 
Не бързайте толкова много с хвалбите,не сме взели ПЕП в крайна сметка,дано нещата наистина да са ок,но нека не избързваме с фанатичните заключения,за да не се налага да псуваме после като хамали
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 24.06.2011 г.
-28
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (5)
+16
 
 
Не обичам да слагам тигана преди да сме хванали рибата но май този път сме уцелили право в десятката
+20
 
 
Най-добрия удар в селекцията на Ботев.Млад треньор,със съвременни виждания за играта.Работил и в Германия:запознат със съвременните тенденции във футбола+дисциплина и чувство за ред.Умерен,възпитан,няма циркаджийски изпълнения от типа " ако аз бях от началото влизахме в групите на ШЛ",както твърдяха някои "световни светила" от Сърбия да речем.А и повечето от останалите треньори в БГ/с 2-3 изключения като И.Илиев/,са закостеняли с това което са научили преди време,не желаят да се развиват,и са обиколили 10-20 отбора,всяка додина в нов отбор и едно и също.Освен това,Хубчев има и безспорни успехи: един малък отбор,от малък град,с много млади играчи,едната година беше на финал за купата,другата година влезе в А група.Така,че мисля,че по-добър вариант за треньор няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Локомотив взе дербито с Ботев! "Канарчетата" с червен картон, Пепи Андреев с два гола
Ботев "намигна" на Етър след трите победи и им честити празника
Томаш и Керкез отсвириха дербито Локо - Ботев в Трета лига
Ботев с призив преди Славия: Чакаме те на "Колежа"!
Ботев гледа към Разград, чака евентуален съперник за финала
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: