ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Експерт: Русия милитаризира Черно море и това представлява пряка заплаха за нас
Автор: Йоланда Пелова 22:32 / 13.02.2024Коментари (0)2188
©
Русия е тази, която милитаризира Черно море и няма никакво съмнение, че това представлява пряка заплаха за нас. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

"Това, което се случи през последната година от гледна точка на ограничаване свободата на корабоплаване в Черно море, нарушаването на търговските маршрути, заплахите да бъдат обстрелвани търговски кораби, при това на държави, които не са участници в конфликта (бел. ред. войната в Украйна), е поведение, което във всяко едно направление нарушава международното право. И няма никакво съмнение, че подобен тип действия застрашават българската сигурност и съответно ние трябва да вземем адекватни мерки, за да предотвратим възможността подобен тип поведение да продължава да се случва в Черно море на първо място. На второ място, разбира се, тази опасност да ескалира от гледна точка на допълнителни заплахи към България, ограничаване възможностите ние да използваме нашата икономическа зона така, както сметнем за добре", обърна внимание Иванов.

По думите на експерта по национална сигурност Черно море е интересно от геополитическа гледна точка, защото е зона на съприкосновение на няколко държави, които имат изявени геополитически претенции.

"Разбира се, най-видимо това е Русия, която претендира да бъде глобална сила. Но тук не трябва да забравяме и Турция, която има също своите амбиции както в региона, така и на глобално ниво. Виждаме Турция, въпреки че е член на НАТО има една доста двойнствена политика по отношение на Русия. От една страна, разбира се, тя осъжда руската агресия в Украйна и винаги подчертава, че защитава териториалната цялост и независимостта на Украйна. Но от друга страна виждаме, че Турция търси взаимодействие с Русия, има общо поле, в което двете страни си взаимодействат и успяват да намерят синхрон в своите действия", обясни Гърдев.

Той добави още, че Черно море е интересно и от гледна точка на това, че то е зона, в която на практика се срещат Изтока и Запада: "То е и морски път, през който може да бъде осъществявана търговия, пренос на различни суровини, които идват от Близкия изток, освен по традиционния маршрут, който между другото в момента както виждаме, също е подложен на сериозни рискове от гледна точка на сигурността. Разбира се, говоря за Червено море, Суецкият канал и нападенията на хутите над търговски кораби. Черно море за момента е външната граница на Европейския съюз и на НАТО. Имаме три държави, които са членки на НАТО - България, Румъния и Турция и ние с Румъния сме членки на Европейския съюз. В един момент имаше опити за миграционен натиск през Черно море, като един нетрадиционен маршрут в повечето случаи. Така че виждаме заплахите не са само във военно отношение, те са и от гледна точка на по-нетрадиционен тип заплахи, които Европейският съюз и въобще европейската сигурност изпитва и със сигурност ще продължи да изпитва в следващите години".

Според Ивайло Иванов България трябва да търси възможност да укрепи собствените си отбранителни способности в рамките на Черно море от една страна: "Първо, повишавайки нашите национални военни способности, а на второ място разбира се, тясно сътрудничество с останалите страни-членки на НАТО и на Европейския съюз в региона. Разбира се с държави, които притежават капацитет и възможности също да влияят върху този район, говоря за Съединените американски щати като държава, която има такива възможности. Тя също има свои интереси в региона и ние трябва да намерим къде са пресечните точки на нашите и Съединените американски щати и да работим съвместно за реализирането на тези интереси", обърна внимание експертът.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: