ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кремълски пропагандист или обективен журналист? Какво гледа Тъкър Карлсън, докато прави интервю с Путин
Автор: Петя Кузева 07:43 / 09.02.2024Коментари (0)4498
©
"Кремълски пропагандист или обективен журналист? Какво гледа Тъкър Карлсън, докато прави интервю с Путин?", пише в анализа си G4media.ro, часове преди интервюто на Карлсън с Путин да види бял свят. 

Американският журналист Тъкър Карлсън предизвика гнева на колегите си в САЩ и то не само след като обяви, че прави интервю с президента на Русия Владимир Путин. Карлсон беше обвинен, че "играе игрите на Кремъл", като разговаря с този, който е дал заповедта за нахлуването в Украйна преди две години. Той обаче се защити с думите, че прави интервюто, "защото това е наша работа, ние сме в журналистиката, нашата работа е да информираме хората". Но какъв е смисълът от дискусията между двамата? 

Тет-а-тет в Москва 

Тъкър Карлсън, консервативен анализатор и бивш водещ на Fox News, обяви във вторник вечерта, че ще интервюира руския президент. Журналистът, който постоянно поставя под съмнение подкрепата на САЩ за военните усилия на Украйна, направи съобщението в своя акаунт X, говорейки за планове да се срещне с руския президент по време на пътуването му до Москва. 

Във видео, което събра повече от 94 милиона гледания до сряда вечерта, Карлсън каза, че интервюира Путин, "Защото това е наша работа. Ние работим в областта на журналистиката. Нашата работа е да информираме хората. След две години война, която променя целия свят, повечето американци са неинформирани".

"(Американците) нямат истинска представа какво се случва в този регион, тук в Русия или на 600 мили (1000 километра) в Украйна. Но те трябва да знаят, че плащат за голяма част от това по начини, които може би все още не възприемат напълно. Войната в Украйна е човешка катастрофа. Остави стотици хиляди мъртви. Цяло поколение млади украинци. И обезлюди най-голямата страна в Европа. Но дългосрочните ефекти са още по-дълбоки. Тази война напълно промени глобалните военни и търговски съюзи, както и последвалите санкции. И като цяло промени световната икономика", каза журналистът. 

"Икономическият ред след Втората световна война, системата, която гарантира просперитет на Запада повече от 80 години, се срива много бързо, а с него и доминацията на щатския долар. Това не са малки промени. Те са развития, които променят историята. Те ще определят живота на нашите внуци. Повечето от света разбират това прекрасно. Те могат да го видят. Попитайте някой в ​​Азия или Близкия изток как изглежда бъдещето. И все пак населението в англоговорящите страни изглежда до голяма степен не е наясно. Те вярват, че нищо наистина не се е променило. И вярват в това, защото никой не им е казал истината. Пресата им е корумпирана. Те лъжат своите читатели и зрители и го правят най-вече с премълчаване", каза журналистът. 

Карлсън, който беше уволнен от Fox News миналата година, каза, че интервюто ще бъде публикувано "нередактирано" и "не зад платена стена" на личния му уебсайт. 

Карлсън се защити, че западните медии са предложили "десетки интервюта" с украинския президент Володимир Зеленски. "Но интервютата, които той вече направи в Съединените щати, не са традиционни интервюта. Това са ободрителни сесии, предназначени специално да засилят искането на Зеленски САЩ да навлязат по-дълбоко във война в Източна Европа и да платят за това. Това не е журналистика. Това е правителствена пропаганда, най-лошата пропаганда, тази, която убива хора. В същото време нашите политици и медии направиха това, промотирайки чуждестранен лидер като нова потребителска марка, нито един западен журналист не си направи труда да интервюира президента на другата страна, участваща в този конфликт. 

"Повечето американци нямат представа защо Путин нахлу в Украйна или какви са целите му сега", каза той. "Те никога не са чували гласа му. Грешно е". 

Журналистът заяви, че "американците имат право да знаят всичко, което могат за война, в която участват, и ние имаме право да им кажем за това, защото и ние сме американци. Свободата на словото е наше рождено право. Ние се раждаме с правото да изразяваме мнението си. Това право не може да бъде отнето, независимо кой е в Белия дом. Но все пак опитват. Преди почти три години администрацията на Байдън незаконно шпионира нашите текстови съобщения и след това изтече съдържанието на техните слуги в медиите. Те направиха това, за да спрат интервю с Путин, което планирах. Миналия месец сме почти сигурни, че са направили същото нещо отново, но този път все пак дойдохме в Москва". 

Карлсон твърди, че не е отишъл в Москва, "защото обича Владимир Путин". "Ние сме тук, защото обичаме Съединените щати. И ние искаме тя да остане (държава) просперираща и свободна".

След като каза, че интервюто може да бъде гледано веднага на TuckerCarlson.com, журналистът благодари на Илън Мъск, който, "за негова голяма заслуга… обеща да не скрие или блокира това интервю, след като го публикувам на неговата X платформа и ние сме му благодарни. Западните правителства, напротив, ще направят всичко възможно да цензурират това видео на други, по-малко принципни платформи, защото това е, което правят. Те се страхуват от информация, която не могат да контролират."

В края на своя монолог американският журналист каза на своите фенове: "Ние не ви насърчаваме да се съгласявате с това, което Путин може да каже в това интервю, но ви призоваваме да го гледате. Трябва да знаеш колкото можеш повече. И тогава, като свободен гражданин, а не роб, можете да решите сами. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди в сряда, че интервюто вече е имало, но не каза кога ще бъде излъчено. "Интервюто на Путин с Карлсон ще бъде публикувано, когато самият журналист е готов да го публикува", каза официалната информационна агенция ТАСС. 

Песков също така заяви, че Карлсон "не се застъпва" за Русия, но позицията му "се различава" от тази на голяма част от западните медии, които според него дори не се стремят да изглеждат обективни. 

"(Карлсън) не е проруски, не е проукраински, той е проамерикански. Това рязко контрастира с позицията на традиционните англосаксонски медии", каза Песков. 

Politico отбеляза, че последният път, когато Путин се е срещнал с американски журналист през юни 2021 г. - с Кийр Симънс от NBC. През октомври 2021 г. Путин говори с Хадли Гембъл от CNBC на събитието на Руската енергийна седмица в Москва. Преди това руският президент разговаря и с американската телевизионна журналистка Мегин Кели, след това с NBC, преди последната си победа на изборите през 2018 г. 

Гневът на членовете на гилдията 

Както се очакваше, съобщението на Карлсън предизвика възмущение сред американските и западните гилдии, както и в Русия. 

"Много журналисти са интервюирали Путин, който също изнася чести, широко отразявани речи", пише Ан Епълбаум , американски журналист и историк. "Интервюто на Карлсън е различно, защото той не е журналист, той е пропагандист, с история на помагане на автократите да скрият корупцията си". 

Припомняме ви, че наред с други Карлсън публикува интервюта в X с президента на Аржентина Хавиер Милей и премиера на Унгария Виктор Орбан, които събраха стотици милиони гледания.

"Наистина ли Тъкър вярва, че ние, журналистите, не сме се опитвали да интервюираме президента Путин всеки ден след пълномащабното му нахлуване в Украйна?" попита Кристиан Аманпур, главен международен водещ на CNN. "Абсурдно е – ще продължим да искаме интервю, както сме го правили години наред". 

Оливър Дарси от CNN също написа, че "десният екстремист" Карлсон "вече изпълнява заповедите на Кремъл". 

По подобен начин руският редактор на BBC, Стив Розенберг, заяви, че BBC "е отправила няколко искания към Кремъл през последните 18 месеца. За нас винаги (е било) не".

"Бедният, бедният Владимир Путин", каза главният кореспондент на Wall Street Journal по външните работи Ярослав Трофимов. "Досега никой на Запад не е имал шанс да го чуе да обяснява всички отлични причини, поради които трябваше да нахлуе в Украйна. 

"Не в речта, която беше излъчена на живо във всяка глобална мрежа сутринта на нахлуването, а не и в безбройните други", добави Трофимов, имайки предвид забележките на Путин от 24 февруари 2022 г., деня, в който той обяви нахлуването в Украйна. 

Politico отбеляза, че западните журналисти не са единствените, които изразяват възмущение от забележките на Карлсън. Руските репортери също критикуваха консервативния американски журналист. 

"Невероятно! Те са като стотици руски журналисти, които бяха принудени да отидат в изгнание, за да продължат да отразяват войната на Кремъл срещу Украйна", пише руският журналист Евгения Албац. "Алтернативата беше да вляза в затвора. И сега този SoB (к....и син) ни учи на добра журналистика, снимайки от своя апартамент Ritz за 1000 долара в Москва". 

Репортерите също така отбелязаха, че интервюто на Карлсън с Путин идва в момент, когато репресиите на Москва срещу руски и чуждестранни журналисти се засилиха от началото на инвазията в Украйна. 

Според статистиката най-малко 1000 независими руски журналисти са избягали от страната поради новите закони за цензура, които криминализират критичното отразяване на войната. 

Също така московският кореспондент на Wall Street Journal, Евън Гершкович, все още е в затвора по обвинения в шпионаж, а много други чуждестранни репортери бяха експулсирани от Русия. 

"(Карлсън) казва, че интервюира Путин, защото свободата на словото е американско право по рождение“, пише кореспондентът на BBC за Източна Европа Сара Рейнсфорд, която беше изгонена от Русия през 2021 г., след като беше обявена за заплаха за националната сигурност. "Предполагам, че той знае, че Путин е превърнал в престъпление казването на истината за войната на Русия срещу Украйна? Че независимите руски журналисти избягаха, за да избегнат затвора?" 

Бързи реакции 

Разбираеми са критичните реакции на западни и руски журналисти. Разговорът на Карлсон с Путин се смята не само за значително постижение от страна на американския журналист, но и за имиджов успех на кремълския диктатор. 

Според CNN интервюто "вече е голяма победа за Путин, чиито държавни медии задъхано популяризираха пътуването (на американеца) през последните дни, описвайки всяко движение на Карлсън с изображения, на които той седи в московски театър, гледа балет и обядва в елегантен ресторант и достъп до бърз и безплатен Wi-Fi". 

Стивън Пайфър, сътрудник на института Брукингс и бивш офицер от външната служба на САЩ, който се фокусира върху отношенията с бившия Съветски съюз по време на кариерата си в Държавния департамент, каза, че Путин ще използва посещението и интервюто на Карлсън, "за да потвърди, че Русия не е толкова политически изолирана". 

"Жалко е, че американски коментатор, който вероятно няма да задава провокативни въпроси, дава на Путин платформа за неговите пропагандни точки", каза Пайфър пред CNN. "Имайте предвид, че Путин иска да провокира и разшири разделенията в Съединените щати колкото е възможно повече. 

Освен това интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент е сериозен негативен имиджов удар върху украинската кауза. Русия неоснователно нападна Украйна преди почти две години, а правителството в Киев непрекъснато говори за усилията си да се бори за спасяване на демокрацията пред лицето на руския нашественик. Фактът, че Карлсън предоставя на Путин западна платформа, където посланието му ще бъде видяно от десетки милиони интернет потребители, е удар за Украйна. 

Нека също така не забравяме, че Зеленски и неговите американски съюзници в момента са въвлечени в голяма дипломатическа и политическа битка във Вашингтон, където се опитват да получат одобрение за пакет от помощ от 61 милиарда долара, поискан от Джо Байдън. (Междувременно законодателството беше отхвърлено от Сената на САЩ в сряда, горчиво поражение за украинците.) 

Не на последно място, интервюто на Тъкър Карлсън с Путин може дори да послужи на журналиста за изборни цели. Доналд Тръмп, който се кандидатира за завръщане в Белия дом като кандидат за републиканската партия през 2024 г., открито каза, че обмисля Карлсън като потенциален кандидат за вицепрезидент, според The ​​Hill. 

Един разговор на четири очи с Путин в Москва несъмнено ще повиши значително обществения авторитет на журналиста. Интервюирането на диктатор може би не е най-почтеното занимание за журналист, който никога не е крил симпатиите си към силния човек на Кремъл. Кой някога е казал, че политическата сцена във Вашингтон или където и да е другаде е почтено и прилично място?


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: