ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Какво ще се случи с България, ако Путин победи в Украйна?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 04.02.2024Коментари (6)2984
©
Коментар на Георги Лозанов за Дойче Веле:

Руската пропаганда пусна на вода нова опорка, вече насочена към всички хора на планетата: "Победата на Русия в Украйна ще стане благо за цял свят".

Под това заглавие тя в превод от руски бе лансирана и в един от официозите на путинизма у нас - Поглед.инфо. Това всъщност е продължение на по-старата опорка, че Русия ще победи Украйна. Този пропаганден блян беше авансиран напоследък от откриването в Израел на втори горещ фронт, който има потенциала да отклони част от военната помощ на НАТО за Украйна. Както и от не толкова реалната перспектива САЩ въобще да спре подкрепата и дори да излязат от НАТО, ако Тръмп пак да се добере до президентския стол.

Какво цели тази руска опорка?

Опорката за сигурната победа на Русия ѝ върши двойна работа. Веднъж, тя деморализира подкрепата за Украйна с тезата, че от нея няма смисъл, след като в последна сметка ще се окаже напразна. А и ако Русия и без това ще победи, колкото по-бързо го направи, толкова по-добре за победените, защото ще им спести материални и човешки загуби, както проруските "миролюбци" разбират мира. И втори път, тази опорка съдържа в себе си позната претенцията на победителите - че те са правите в конфликта. Тя е морално неудържима, но психологически щадяща за масовия човек, който е склонен да приеме, че справедливостта е на страната на по-силните, за да не се окаже сам тяхна жертва. Нищо, че историята е пълна с примери за обратното. И дори Русия да победи Украйна, това ще значи само, че на един агресор му е "минал номерът", както стана с анексията на Крим и на Путин апетитът му дойде с яденето.

Как ще изглежда "по-хармоничния световен ред" на Русия?

Новата опорка, че ще настане "благо за цял свят", разкрива нещо отдавна известно: Украйна не е същинският обект на руското нападение - то е геополитически рекет с цел промяна на световния ред, наложил се с разпадането на Съветския съюз. След като загуби Студената война срещу "колективния Запад", сега Русия непременно трябва да изкара, че е спечелила някаква друга война срещу него, за да може да го накара да седне на масата на преговорите и да ѝ отстъпи пак съветските зони на влияние. В този смисъл войната в Украйна не е за територии, а още по-малко за защита на руското малцинство там. Тя е демонстрация на сила пред НАТО и повод за заплахи, защото диктаторските режими не си представят, че могат да са важни по друг начин на световната сцена, освен от позицията на силата и заплахата. За Путин е било пределно ясно, че като нахлуе в Украйна, НАТО и ЕС няма да гледат безучастни и ще ги въвлече във война, за която после ще твърди, че е спечелил. И това "после" дойде, даже вече е време за реклама. Подобно на старата комунистическа идеология, тя трябва да убеди човечеството какво светло бъдеще го чака след победата на възродилия се съветизъм.

Това бъдеще е добре познато минало за хората от Източна Европа и започва с "излизане от поробителни споразумения със Запада", както гласи преведеният текст, последвано от завръщане в "съветския рай".

Споменатата статия в Поглед.инфо предвижда: "В световен мащаб успешните резултати от руската специална операция ще вдъхновят държавите по света да придобият или укрепят собствения си суверенитет. Което от своя страна ще ни позволи да изградят по-хармоничен световен ред". Усетихте ли граматическата грешка съвсем по Фройд? На нас, т.е. на Русия, ще се позволи да изнесе властта си извън своите територии, което именно се представя за изграждане на "по-хармоничен световен ред". И тежко на държавите, които отново попаднат под нея, защото какво представлява тя се вижда с просто око в днешна Русия - олигархическа диктатура с несменяем вожд, опоненти по затворите и мизерстващо население. Ще кажете, че и сега този властови модел е частично възпроизведен. Дано обаче не ни се случи, както на нашите баби и дядовци след 9.09.1944 година, да установим разликата между частично възпроизведения и вече победилия съветизъм.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 05.02.2024 г.
0
 
 
Нема как да изкара тая държава, колкото пъти се пънат, толкова после щатите им носят храна и одеала да изкарат зимата.
Aнонимен
на 05.02.2024 г.
-1
 
 
Рошавия Гого от лизач на бай Тошо стана лизач на поредните властимащи в нещастната ни държавица. В тая голяма глава с къдрава коса има всичко друго, но не и мозък!
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
-1
 
 
Най-трагикомичното, че НИЩО да се случи. Сами не можем да съзидаваме, а никой друг вече няма да го прави вместо нас. На никой не сме притрябвали. С която империя сме били в съюз, вече не съществува - Византийска, Турска, Германска, Руска ... Сега иде ред и на НАТО, и на ЕС. Който плюе по миналото, ще бъде наказван от бъдещето. И това важи за всяко ново поколение (35-40 години)... :(
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
-1
 
 
Каквото и да се случи, на дедо пак няма да му става, така че се сещате през къде му е.
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
-1
 
 
Гога маленкого знаеш? От всичко разбира - култйра, война, шублични домове.. Ама всичко, бе! Куха лейка, ама от класа...
0
 
 
Гоче, гледай си младата жена и не се занимавай с работи, от които нищо не разбираш, но искаш да си в угода на някого. Политическият анализ не е твоето. Можеше да доразвиеш малко темата с Израел, но не го направи. Нищо не каза за тази нарисувана държава и т.нар. "неин пропуск" да забележи цялата онази подготовка в г**а. Няма нищо случайно, Гоче. Нито кулите паднаха благодарение на самолетите. Нито войната в Украйна е дело на Путин, но под къдравата коса за съжаление няма много гънки. Философията не ти е помогнала особено в разбирането на политическите реалности в 21 век.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: