ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (9)
Нургюл Салимова пред Фокус: Успехът ни в Будва беше исторически
Автор: Георги Куситасев 14:23 / 14.12.2023Коментари (0)967
©
Нургюл Салимова, втора от Световната купа по шахмат и европейска отборна шампионка по шахмат за жени, пред "Фокус" след "Спортните икари". Салимова и националния отбор за жени взе отличието за "Отбор на годината" на фондация "Български спорт".

Здравей Нургюл. Ти си част от националния отбор по шахмат за жени, който днес спечели награда "Отбор на годината" на фондация "Български спорт" по случай спечеленат историческа титла за страната ни на Шампионата на Стария континент, провел се в Будва, Черна гора. Какъв е коментарът ти? 

Това е първа такава награда за мен и за другите. Наистина успехът ни в Будва беше исторически и се радвам много, въпреки че шахът към момента не е олимпийски спорт. Радвам се, че е оценен толкова високо. Не сме имали такъв успех през годините, а и сме много млади и много силни. Така че напълно заслужено, според мен. Разбира се, че тук днес в залата беше пълно със спортисти, които са наистина много успешни, амбициозни и наистина добри в тяхната си сфера, но се радвам че ние сме едни от тях и се радвам, че днес сме с тази награда.

Смяташ ли, че твоето второ място на Световната купа е дало тласък на отбора да се представи още по-добре и да вземе европейската титла за жени?

Не мисля, че Световната купа е имала нещо общо с този турнир, тъй като ние от съвсем малки си тренираме всеки ден по същия начин, поне аз, вярвам че и другите така. Ключово беше, че този път аз участвах в отбора, както и Антоанета Стефанова, т.е. бяхме заедно. През септември се изигра Световно отборно първенство, където аз не участвах. Миналата година на Олимпиадата Антоанета Стефанова не участваше. Мисля, че това беше най-важната стъпка да се съберем в един отбор, след което всички резултати бяха възможни... Да, изненада е все пак, но не беше невъзможно.

Ти кое поставяш като връх в представянето си през годината?

Вероятно Световната купа за мен, тъй като се класирам за турнира на претендентките с този турнир. Разбира се, европейската титла си е европейска титла, но вярвам че Световната купа беше моментът, където ми се преобърнаха много неща в живота и в кариерата. Сега ми предстоят много вълнуващи и изморяващи неща. Всъщност може би имаше нещо общо от Световната купа към Европейското отборно първенство. Очакванията станаха по-големи към мен.

Самата аз бях още по-мотивирана, но мисля че не се е променило нещо в играта ми. Аз се чувствам в добро настроение и ако си вярвам и ако всичко е наред, вярвам, че играя добър шах. 

Следващата 2024-а година е олимпийска година. Ще бъдеш ли част от националния отбор за Олимпиадата по шахмат? Освен това годината за теб ще бъде още по-тежка откъм състезания, защото участваш в турнира на претендентките.

Надявам се да участвам. По рейтинг със сигурност ще бъда част. Ако имате предвид проблемите с федерациите, не знам какво ще стане. Аз не съм по тази част. Надявам се, че ще бъдем пак в оптимален състав. Вярвам, че ако е така имаме всичките шансове...олимпийска титла е трудно, но медалите са абсолютно реални.

За мен ще бъде много тежка година заради турнира на претендентките, за който започнах да се готвя още от сега, въпреки че ми предстои Световно първенство в Узбекистан по ускорен и блиц шах, но на мен ми помага някак си това да играя повече турнири, да работя повече...някак си се пренасям в своя си свят, където се чувствам по-комфортно, така че не ми пречи и се радвам, че ще бъде заета година.

На Световното първенство по ускорен и блиц шах в Узбекистан след седмици да очакваме ли Нургюл Салимова със световна титла?

Трудно е, все пак, но това е ускорен и блиц шах, където всичко е възможно. Световна титла е трудно, но аз, без значение кой е турнира, винаги давам всичко от себе си. Сега се готвя повече за ускорен и блиц шах. Това е доста по-различно от стандартен шах. Проблемът, може би, е че аз принципно не играя много ускорен и блиц шах, т.е. няма много турнири, за съжаление, в България. Поради тази причина не можем да се подготвим по най-добрия начин, но аз, благодарение на мои приятели, на технологиите и т.н. се опитвам да се подготвя, пък каквото стане, ще видим.

Относно турнира на претендентките, който предстои. Да ни кажеш нещо интересно около него.

Планирам да видя Ниагарския водопад. Това е, което съм планирала засега. Подбирам си екипа все още и не мога да дам повече информация, но засега всичко върви добре, всичко върви по план. Няма много време, но вярвам, че ще имам достатъчно време, за да се подготвя много добре, тъй като са най-силните жени в света. На мен ми е трудно да повярвам, че съм там само на 20-годишна възраст. Като наближи датата ще дам повече информация.

Пожелаваме ти успехи!

Благодаря!

Георги КУСИТАСЕВ

Още по темата: общо новини по темата: 59
16.04.2024
08.04.2024
05.04.2024
23.03.2024
13.03.2024
13.03.2024
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Става банално! Томаш за пореден път обясни загуба на своя отбор с липса на класа
Лош старт на Локо в плейофите, рефер си затвори очите за дузпа срещу Лясков
Две титли за боксьорите на "Лаута Арми" от държавното първенство
Страхотен успех за пловдивския спорт!
Гол в последната минута спаси дубъла на Ботев от загуба в Съединение
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: